Soseutumisen vaikeus

Soseiden aloittaminen on yksi eniten äitiyspäätäni askarruttavista asioista. Aiheeseen liittyy järkyttävän suuri määrä tutkimuksia, tietoa ja suosituksia. Näiden lisäksi pakkaa sekoittaa ystävien ja tuttavien kokemukset. Tuntuu, että tämän hetken totuus, on totuus vain hetken. Tähän on vaikea suhtautua rennosti. Luotan omaan äitiyteeni, mutta suositukset, allergiariskit ja lapsen kehittyminen mietityttää. Milloin, mitä ja miten?

Ostin soseiden valmistukseen Aventin laitteen, jossa on höyrykeitin ja tehosekoitin yhdessä. Olen täyttänyt exceliin kasvisten vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksia, ja tehnyt niistä vertailuja. Se yksikin Fridan mahaan menevä lusikallinen tulee olla laadukasta ravintoa. Olen innoissani. Voin yhdistää ravintoterapian sosekikkailuun! 

avent.png

Fridan 3kk neuvolassa terveydenhoitaja tyrmäsi napakasti pohdintani soseiden maistatuksesta ennen kuin tyttö olisi 6 kuukautta. Olen ymmärtänyt, että puolivuotiaan ravinnossa tulisi olla jo viljoja ja lihaa. Entä jos kasvisten makustelu viekin aikaa ja viivästyttää sitten muiden ravinteiden saantia? Pitäisikö neuvolan ohjeiden sijaan edes vähän maistattaa, kun tyttö täyttää 5 kuukautta? Täysimetyksellä on puolensa, mutta onko allergioilla ja myöhään aloitetulla ruokailulla yhteys? Suositusten mukaan vauvan kanssa voi aloittaa maistelun, kun hän osoittaa kiinnostusta ruokailua kohtaan. En tunnista vielä Fridassa tällaista. Tyttö on kiinnostunut meidän syömisestä, kuten hän on kiinnostunut kaikesta muustakin ympärillä tapahtuvasta toiminnasta. Tosin D-vitamiinin ottaminen on kyllä helpompaa nykyään kun lusikka menee nätisti suuhun eikä vitamiinia tarvitse poimia leualta. 

Mutta mistä aloittaisimme? Perunassa ei ole hirveästi ravintoaineita, ja sen tärkkelys tekee siitä liisteriä vatsassa. Bataatti on jo ravintoaineiltaan parempi, mutta tärkkelys ja makeus pudottaa sen aloittajan roolista. Porkkanakin on aika makea. Kukka-ja parsakaalissa on hyvät ravintoarvot, mutta aiheuttaako ne ilmavaivoja? Kesäkurpitsa olisi neutraalein aloittaja, mutta oliko siitäkin jokin uusi kielto? Juuri tuo maku on se isoin juttu. Jos maistattaa ensimmäiseksi liian makeaa, niin meneekö parsakaali ikinä poskea pidemmälle? 

Oma äitini ehdotti iltavellin antamista jo reilu kuukausi sitten. 80-luvulla velliä annettiin heti kun halusi nukkua yön. Nyt velliä ei suositella ollenkaan. Keliakiani takia Frida tulee saamaan puuroa vain gluteenittomista viljoista. Käytämme hirssiä ja tattaria, sekä kauraa. Toki Frida pääsee myöhemmin syömään isänsä kanssa ruisleipääkin. 

Sitten on vielä sormiruokailun mahdollisuus. Toisaalta pelkäisin tukehtumisvaaraa jatkuvasti. Eilen vauvauinnin jälkeen katsoin kun arviolta 8 kuukautinen kakoi omenanpalaa. Ihmettelin ja ihailin kuinka rauhallisesti äiti alkoi taputtaa vauvan selkää. Kun se ei auttanut, hän nosti vauvaa ylös ja taputti lisää. Omenanpala lensi kurkusta ja äiti muistutti vauvaa syömään rauhallisemmin. Ehkä sormi- ja soseruokailun voi yhdistää valitsematta fanaattisesti puolta. Tai ehkä alkuun ostan sellaisen fresh food feeder:n, jonka verkkopussin läpi voi turvallisesti nautiskella soseuttamattomista ruuista.

Mitä vinkkejä teillä on soseiden aloittamiseen? 

siilileikki.png

Jumpsuit ja viltti: Papu

Kommentit (6)
 1. Mä aloitin esikoisen kanssa 4kk soseilla ja nuoremman kanssa jo 3,5kk kun vaikutti niin nälkäiseltä. Ekana vähän makeilla juureksilla ja kasviksilla ja hedelmillä. Bataatti, purjo, peruna-porkkana, avocado.. Vauvojen riisipuuroa oon myös antanut. Neuvolassa ei oo kommentoitu kummankaan kohdalla oikeen mitään, eri tädit ja kaupungit. Ja yhtään maissinaksua ei oo muuten kumpikaan syönyt koskaan 😉 

  1. Kuulostaa hyvältä!

   Mahdollisuus siis olla antamatta maissinaksuja on olemassa! 😀

   Täällä kokeiltiin jo parina päivänä porkkanaa, mutta ihmeen itkunen on ollut! Tänään en edes viitsinyt kokeilla, kun oli vähän haastava päivä. Illemmalla tyttö oksensi jotain ruskeaa, vaikka ei ole saanut kuin maitoa yli vuorokauteen! Ehkä porkkana voi vielä vähån oottaa…

 2. Tämä on kyllä mielenkiintoinen juttu. Me aloitettiin soseet neljän kuukauden hujakoilla, suurimmaksi osaksi oman innostuksen takia 🙂 Yksi aamu pilkoin täydellisen kypsää päärynää jogurttiin ja päätinkin muussata siitä haarukalla palan pienelle. Sen jälkeen ollaan maistatettu kasviksia ja hedelmiä aika nopeassa tahdissa. Ja makeasta aloituksesta huolimatta tällä hetkellä suosikkeja on bataatin lisäksi parsa-, kukka- ja ruusukaali. Määrät ovat edelleen super pieniä.

   
  Ajatuksena meillä on antaa mahdollisuuksien mukaan samoja makuja kuin itse syömme ja saada koko perhe syömään samaa ruokaa heti kuin mahdollista. Ja ruoasta nauttiminen, koska se on vanhempien rakas harrastus 😉
   
  Sormiruokailun suhteen olen vielä varovainen, koska pikkuinen ei vielä istu syöttötuolissa, vaan sitterissä. Kurkkutikkua tuo kyllä jäystää innoissaan ja me kuunnellaan sydän kurkussa yskähdyksiä… Meillä on käytössä myös fresh feeder makututti, josta vauva saa makuja, mutta ei paloja.
   
  Jutellaan tästä perjantaina lisää.
  1. Kuulostaa hyvältä! Kiitos! 

   -Joo jatketaan näistä! Ehdottomasti haluan kuulla kokemuksia myös fresh feederistä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *