Vanhemmat,jotka vievät lapsensa hoitoon lomalla

Rakkautta & Mamarkiaa

Tiedätkö ne vanhemmat, jotka ovat niin itsekkäitä, että vievät lapsensa päiväkotiin, vaikka olisivat itse vapaalla? 

Ne vanhemmat ovat niin itsekkäitä, että huolehtivat itsestään ja parisuhteestaan, eli koko perheen hyvinvoinnista viemällä lapsen päiväkotiin toisinaan myös silloin, kun vanhemmilla on vapaata. 

 

 

Olimme näitä itsekkäitä vanhempia viime viikolla, kun vietimme kaksi arkipäivää kahdestaan. Se oli ihanaa. Aamupala rauhallisessa kahvilassa ja lounas puistossa, hoidettavia asioita ja hassuttelua kahdestaan. Käsi kädessä kävelyä. Normaalisti tällaisia arkipäiviä ei ole vuodessa ainuttakaan. Tällä oivalluksella niitä on ollut tänä vuonna jo paristi, yksi talvella ja nyt nämä pari lisävapaata. Tällainen parisuhteen arkipäivä muutaman kerran vuodessa voisi olla oikein toimiva järjestely, jos vain ekstravapaita riittäisi. 

En näe mitään syytä, miksi vapaapäiväni tulisi automaattisesti tarkoittaa lapselle vapaapäivää päiväkodista. Minusta se on hyvin vanhanaikainen ajatus. Frida on ihanassa päiväkodissa, jossa jokainen lapsi otetaan vastaan yksilönä. Yhteiset retket, teemapäivät ja laadukas muskari muodostavat hoitoviikosta niin hyvän kokonaisuuden, että lapsen voi huoletta viedä hoitoon. Toki maksammekin päivähoidosta reippaasti tuplat kunnalliseen hoitoon verrattuna, joten vapaapäivillä on myös korkea hintalappu. Kesäloma tarkoittaa myös Fridalle lomaa päiväkodista ja minusta sekin on tärkeää.  

 

 

Milloin viimeksi veit lapsen/lapset päiväkotiin ja vietit kumppanisi kanssa yhteisen arkipäivän?

 

 

 

 

Lue myös:

Kesän hetket on erilaisia nyt

Lastenhoitoa työsuhde-etuna

Jos kärpänen katossa seuraisi perhettänne?

Lomalla Muumikylpylässä!

Kuva, jota tuijotin työmatkalla

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Meillä on ollut huomattavasti parempi parisuhde sen jälkeen kun pari vuotta sitten päätimme järjestää kahdenkeskiset treffit kerran kuussa. Treffit voi olla mitä tahansa leffaillan, kokonaisen viikonlopun tai kapunkiloman väliltä. Ihan parasta!

Kesäloma alkoi lapsella samaan aikaan, kun me molemmat vanhemmat pääsimme lomalle. Tätä ennen teimme jo valinnan siitä, että poika oli päiväkodissa huhti-toukokuun vain 4 päivää viikossa alle 7h päiviä, kun miehelläni oli hieman kevyempi työtahti. Välillä olen pitänyt ylityötunteja tai liukumatunteja vapaana keskellä viikkoa ja nämä päivät on käytetty tietysti meidän kahdenkeskiseen oleiluun aina kun mahdollista. Kesänkin aikana on sovittu hoidosta isovanhempien luona mökillä, jolloin me saamme lomailla vähän kahdestaankin.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Ehdottomasti! Viikonlopputreffit tai arki-illan lenkkitreffit ei kuitenkaan vastaa satunnaisia arkipäivien treffejä. Tai ihan omaakin aikaa. Mutta joo silti, ihan parasta! :)

Juurikin ylityöt ja bonusvapaat sopii näihin tosi hyvin. Ihanaa kun nykyään on ok pitää lapsensa lisäksi huolta myös itsestään ja parisuhteestaan.

Minnea
Minnean muruja

Oon niin samaa mieltä, etten tiedä, miten pääni sisällä vilkkuvat huutomerkit muotoilisin sanoiksi! Viime kesäloman aloitin niin, että olin kaksi päivää lomalla jo ennen pojan loman alkua, ja se oli IHANAA! Tänä vuonna tähän ei ollut mahdollisuutta, ja se harmittaa hirveästi. Oma- ja parisuhdeaika on niin tärkeää <3 Miksi näihin panostaminen tuntuu niin itsekkäältä :/

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

:D 

Niinpä, ajattele jos 4 viikon lomasta viettää 2 päivää itselleen ja/tai puolison kanssa, ja loput lapsen ehdoilla, niin kyllä minusta on oikein sopiva tilanne. 

Onneksi teillä on se hääpäivämatka, vai oliko lapsi tulossa mukaan? :)

 

Minnea
Minnean muruja

Oi kyllä, odotettu hääpäivämatka on ensimmäinen kolmen yön poissaolo kotoa pojan syntymän jälkeen <3 Poika on kotona siskoni kanssa, eli tutussa ja turvallisessa seurassa. Vähän jännittää, mutta uskon, että kotona menee mukavasti :)

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Onpa ihanaa! Kaikki menee varmasti hyvin ja te pääsette nauttimaan toisistanne ja siitä, että vanhemmuus ei ole ainoa rooli elämässä. <3

 

Tosca
Tosca^2

Me teemme satunnaisesti juuri noin. Meillä ei ole isovanhempia lähellä, jotka voisivat ottaa lapset edes kerran kuukaudessa hoitoon. Joten jostain se aika meille ja minulle on otettava.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Näin juuri! Mekin ollaan kaikki illat ja viikonloput pääsääntöisesti yhdessä, paitsi tietysti minun lähes jokaviikkoiset työmatkat. Meillä ei oikeastaan ole edes mitään omia harrastuksia kodin ulkopuolella. :D 

TiiaHanna

Entisenä päiväkodin työntekijänä näin myös sen puolen kun lapsi itkee suruaan/oireilee muuteen, kun hän tiedostaa että vanhemmat ovat kotona tai viettämässä vapaapäivää, kun taas hän joutuu olemaan päiväkodissa. Toisaalta, ei tuollaiset satunnaiset päivät niin pahoja ole, on tullut nähtyä myös se että lapsi tuodaan joka päivä kuukauden ajan hoitoon, täysillä tunneilla, vaikka molemmat vanhemmat on lomalla.

NooB (Ei varmistettu)

Mistä se lapsi tietää ovatko vanhemmat kotona vai töissä? Ehkä lapselle ei ole tarvetta kertoa että isi ja äiti lähtevät pitämään hauskaa ja syömään jäätelöä, mene sinä päiväkotiin. Tuosta mainitsemastasi tilanteesta tulee kyllä mieleen myös se, että onkohan lapsella päiväkodissa kaikki hyvin?

TiiaHanna

Ei sitä lapselle kerrotakaan, ainakaan päiväkodin toimesta, mutta lapset on yllättävän viisaita näissä asioissa. Ja on näitä vanhempiakin jotka asiasta mainitsee itse lapsille. Tuota viimeistä kysymystä en ihan ymmärtänyt, oliko tarkotus kysyä että onko kotona kaikki hyvin? 

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Juu lapset kyllä vaistoo asioita kuin velhot! Toki jos surua tulisi, niin haluaisin sen kyllä kuulla, niin asian voisi käydä läpi lapsen kanssa. Vähän sama asia, kun mummolassa saattaa illalla tulla ikävä, mutta kun mummo kertoo että äidin ja isän on tärkeä olla myös yhdessä, niin lapsi oppii sen ymmärtämään. Kun se on tosiaan satunnaista.

Itse tykkään hyvästä tasapainosta ja tasapuolisuudesta. Jos lomapäiviä on vuodessa 35 ei ole ollenkaan paha pitää esimerkiksi 5 päivää itselle tai yhdessä puolison kanssa. 

Todella tapauskohtaisia tietysti ja riippuu varmasti siitäkin miten lapsen kanssa ollaan arjessa muutenkin. Hyvä ja tärkeä pointti kuitenkin sinultakin.

Uusi Alku

Itsekin entisenä lastentarhanopettajana tunnistan tämän. Ei ole koskaan ollut tarkoitus vanhempia syyllistää, mutta muistan kyllä, että päiväkodin johtaja on joutunut muutaman kerran ihan puuttumaan siihen, kun lapset ovat olleet vuodesta toiseen ihan joka päivä, ilman pidempiä lomia hoidossa. Kun sitten on vanhemmilta ihan hyvää tarkoittaen kysytty asiasta, niin kyllä se on pöyristyttänyt jopa minua kun niin kepeästi vastattu, että joo, kyllä me oltiin kuus viikkoa lomalla (mutta siis lapset olleet aivan koko kesän hoidossa ja varahoidossa). Näissä tilanteissa siis johtaja puuttunut ja nostanut esiin myös lapsen edun ja tarpeen lomalle ja vapaalle. On lapsellekin ihan työpäivä ja hetkittäin jopa stressaavaa herätä aamulla, puuhailla päivä ryhmässä jne. Myös lapsi tarvitsee lomaa palautuakseen siinä missä aikuinenkin. Tämä toki äärimmäinen esimerkki, mutta siis näitä on ihan oikeasti olemassa. Se on surullista. Surullista on tavallaan myös tämän lievemmät variaatiot - olen nähnyt paljon surua ja oireilua, kun vauva syntyy perheeseen mutta vanhempi lapsi tuodaan hoitoon. Kyllä lapsi aistii, että äiti on kotona vauvan kanssa ja se saa tuntua myös pahalta. Mutta ei tämäkään ole yksiselitteistä - ymmärrän vanhempia tosi hyvin. Voisin hyvin pohtia itsekin kahden pienen kanssa erilaisia kevennettyjä hoitoratkaisuja. Mutta ei se poista lapsen "kasvukipuja" ja sitä, että hän pohtii uutta rooliaan ja paikkaansa perheessä. Kaikki tunteet pitäisi olla sallittuja ja paljon tarvittaisiin avointa ja hyväksyvää keskustelua puolin ja toisin. 

Tässä postauksessa tosin oli ihan eri pointti ja se on mun mielestä hyvä ja tärkeä. Pari päivää ei tee pahaa kenellekään ja kaikkien hyvinvointi on iso juttu perheessä. Oon samaa mieltä, että asenteita tulisi muuttaa ja turha syyllisyys (ja syyllistäminen) unohtaa. Jokainen fiksu tyyppi osaa kyllä tehdä päätöksiä koko perheen hyvinvointi edellä :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Täytyy muistaa, että lapset niinkuin perheetkin ovat erilaisia ja varmasti suurin osa vanhemmista toimii lapsen edun mukaisesti. Joskus on isommalle lapselle parempi olla päivähoidossa kuin olla kotona äidin ja pienen vauvan kanssa.

Uusi Alku

Ehdottomasti just näin! 

MariaSu
Femme Factale

Harvoin kyllä tulee tällaisia tilanteita meidän perheelle, mutta muutaman kerran on miehen kanssa vietetty vapaa-päivää (joskin mies ollut päivystyksen jälkeisessä pöhnässä ;)) ilman huonoa omaa tuntoa ja kyllä se kahdenkeskinen aika näinä ruuhkavuosina on tuntunut arvokkaalta <3 Mutta tosiaan keskeistä tässä on minustakin se ettei lapselle kerro että äiti lähtee nyt viettämään vapaapäivää. Lapsi ei ole kypsä käsittelemään sitä eikä varmasti ymmärrä miksi näin on. 

Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Mä taas olen kokenut päiväkodin puolesta jonkintasoista painostusta siihen, että kun vanhempi on lomalla, niin lapsikin on lomalla, aina, ja esimerkiksi sitä, että ystäväni kävi ruokakaupassa ennen kuin haki lapset hoidosta eikä vasta sen jälkeen, ihmeteltiin kerran päiväkodissa ihan suoraan. Toki ymmärrän, että kunnallisella puolella henkilömäärä on laskettu tosi tarkasti kulloinkin paikalla olevien lasten mukaan, ja sillä on oikeasti väliä, haetaanko kahdelta vai kolmelta. Jostain kuitenkin minullekin kumpuaa kumma syyllisyys ja esimerkiksi viime viikolla saikulla ollessani huomasin selitteleväni molempien poikien hoitopaikkojen ovella, että kyllä mää ihan oikeasti olen kuumeessa vaikka nää lapset tänne jaksoin kävellen tuoda enkä niitä siksi hoida tänään itse kotona.

Me siis lomaillaan poikien kanssa se 10 viikkoa, koko kesäloma, ja mies pitää välissä sen omat 4 viikkoaan, jolloin ollaan yhdessä koko perhe. Mutta kyllä sitä omaa aikaakin kaipaa, jo tämän ekan kesälomaviikon jälkeen! Tarkoitus olisi, että pidetään molemmat myös jotkut omat lomat jossain vaiheessa ja isompi pojista lomailee varmasti myös yksin mummolassa. Ihan vielä ei tuota kaksivuotiasta sinne osata päästää, mutta ehkä sitten ensi kesänä.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kuulostaa aikamoiselta, eihän se kenellekään pitäisi kuulua. Todellakin kävisin kaupassa ennen päiväkodista hakua, jos vaan voisin lähteä töistä aiemmin. Olisi super paljon tehokkaampi kauppareissu! :D 
 

Luulisi, että päiväkodillekin olisi helpompaa, että lomat ilmoitetaan selkeästi ja muuten pidetään sama rytmi hoitoajoissa. Mutta varmasti erilaisia käytäntöjä. Hurjan mielenkiitoista saada erilaisia näkökulmia! :)

Ja hei ihanan pitkä loma teillä! Nautinnollista lomaa!

Riikkamariiia (Ei varmistettu) https://www.instagram.com/salonpaeae/

Itse olen taaperoikäisen yksinhuoltaja (raskausajasta asti jo yksin) ja olen niin samaa mieltä että omaan jaksamiseen pitää panostaa. Lapsi aloitti muutama kuukausi sitten 20h viikossa todella hyvällä perhepäivähoitajalla, jossa on muutama samanikäinen lapsi. Itselleni ei ole siis vielä töitä löytynyt tässä äitiysloman jälkeen. Minusta se on panostus myös lapseen, jos hän saa olla samanikäisten seurassa ja saa näin hyviä loppuelämän taitoja joita ei välttämättä saisi pelkästään minun kanssani. Minä jaksan paremmin ja lapsi jaksaa paremmin. :)

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Jaan samat ajatukset sun kanssa. Sitä paitsi millä ajalla voit hakea töitä, jos et saa lasta välillä hoitoon. Yksinhuoltajuus lisää tähän vielä kierroksen lisää, ajattelen tosi usein ystävääni, joka on yksinhuoltaja. Ei hetkeäkään hengähdystä. Oma hyvinvointi heijastuu lapsen hyvinvointiin. 

Tsemppiä työnhakuun ja ihanaa kesää! 

manicfatmom
Manic Fat Mom

Tänään kärsin omantunnontuskia kun olin kotona 10 kuisen ja 12vuotiaiden kaksosten kanssa, mutta vein 5v.n päiväkotiin. Syy sille oli se että minun oli pakko työskennellä päikkäriaika tehokkaasti, miksi siitäkin pitää kärsiä huonoa omaatuntoa! Miehen kanssa joskus haaaarvoin kahdestaan yhdessä on luksusta, ei olla oltu vuoteen. Kyllä se pitäisi saada nauttia ilman että soimii itseään. 

riikkaJV (Ei varmistettu)

Meillä vanhemmilla, varsinkin äideillä, on kumma taipumus syyllistyä niin kamalan pienestä. Minä teen tällä hetkellä vuorotyötä 4-päiväisellä työviikolla, ja lapsi on noin 3 päivää viikossa päiväkodissa. Ja todellakin vien hänet välillä sinne myös vapaapäivänäni, jos olen vaikkapa viikonloppuna molemmat päivät töissä. Lapsi saa kuitenkin pari päivää viikossa olla kokonaisen vapaapäivän mun kanssa, ja sitten hänellä on päikystä sellaisia vapaapäiviä että minä olen kotona aamupäivän ja isänsä illan.

Kertaakaan en ole jäänyt selittelemään päiväkodin ovella, että mulla on nyt vapaapäivä. Lapsi sisään, normaalit mukavan päivän toivotukset, ja hyvillä mielin kuntosalille, kampaajalle, päiväunille, mitä nyt meinaakaan tehdä. Kummasti jaksaa taas peuhata ja puuhata kun on saanut hetken itselleen.

Kommentoi