Vuoden kilot

Tänään on kulunut tasan vuosi ensimmäisestä neuvolakäynnistä. Olin 9. raskausviikolla, ja kärsinyt pahoinvoinnista jo muutaman viikon. Neuvola, tuo ihmeellinen vauvamaailma, johon nyt itsekin kuuluin. Jännitti. Siinä tunteessa oli jotain ainutkertaista. Raskauden edetessä neuvolan vauvamaailma ihmetytti enemmän kuin kiehtoi. Olimme perhe kaavakkeissa ja minä olin nainen käyrillä. En kokenut, että minua ja raskauttani olisi kohdeltu yksilöinä.

En ollut käynyt vuosiin vaa’alla. Arvioin painokseni 10 kiloa enemmän kuin niihin aikoihin, kun punnitsin ja kirjasin kaikki syömiseni. 10 vuotta sitten. Ilmoitin terveydenhoitajalle, ettei painonnousustani saanut tehdä numeroa ellei todella olisi aihetta. Vaaka lisäsi arviooni 3 kiloa. Oikea lähtöpaino jäi siis arvoitukseksi, mutta seuraavan kuuden viikon aikana painoa kertyi 3 kiloa lisää. Raskauspahoinvointi pakotti jäämään kotiin muutamiksi päiviksi raskauden alussa, mutta oli muuten kestettävissä tasaisen syömisen avulla. Kaikki makea ällötti, mutta happamat maut maistui. Söin kiivejä, puolukoita, viiliä, tattarileipää ja piimäsmoothieita. Pahoinvointi helpotti ainoastaan jos oksensin, mutta sitäkään ei tapahtunut kuin muutaman kerran. Kävin töissä ja makasin sohvalla. Pahoinvointi loppui kuin seinään 22. raskausviikolla. Painoa kertyi kuitenkin tasaisesti koko raskausajan. 14 kiloa.

 • rv15 +3kg
 • rv20 +1,9kg
 • rv24 +3,4kg
 • rv28 +1,8kg
 • rv30 +0,1kg
 • rv33 +1,4kg
 • rv35 +0,8kg
 • rv37 +0,7kg
 • rv39 +0,9kg

Tänä aamuna painoin 0,8kg vähemmän kuin ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Kilot ovat kokeneet vuoden sisällä nousun ja tuhon. Ja minä jotain mittaamattoman arvokasta. 

 

pallomaha.png

 

 

Kommentit (2)
 1. Kiitos mukavasta blogista! Löysin tämän vasta ja olen tykännyt lueskella juttujasi ja katsella kauniita kuvia. Olen itse nyt raskaana, juuri siirryin toiselle kolmannekselle. Minulle tuli yllätyksenä, että neuvolassa pitää itse punnita itsensä. Olin ajatellut samoin kuin sinä, eli en halua että painostani tehdään numeroa jos ei ole syytä. Tuo punnitusasia siis yllätti, olin nimittäin ajatellut etten haluaisi välttämättä tietää lukuja ollenkaan… Neuvolassa en kuitenkaan asiasta mitään sanonut, olin vähän hämilläni. Pitää katsoa, miten tilanne etenee…

  1. Ihana kuulla! 🙂 Kiitos!

   Onnittelut raskaudesta! Oma neuvolaterkkarini sanoi, että paino voitaisiin vain merkata neuvolalle, eikä minun tarvitsisi tietää lukemia. Harmi, ettei sinulle annettu sitä vaihtoehtoa! Halusin kuitenkin tietää lukemat. Vatsan kasvaminen oli ihanaa, mutta tuskin se punnitseminen on kenellekään niin mukavaa. Valitsin aina neuvola-päivinä kevyimmät vaatteet päälle! 😀 Terkkari vaihtui jo raskausaikana pariin kertaan ja yksi kyseli käynnillä, että tuleeko paljon herkuteltua. ”Kilot on sitten vaikea pudottaa niin ei kannata kerätä ylimääräistä.” Silloin menin niin hämilleni, etten tajunnut sanoa mitään. Annoin kuitenkin seuraavalla kerralla palautetta mielestäni asiattomasta kommentista ja terkkari pyysi anteeksi. Vatsa kasvoi koko raskauden yläkäyrällä ja neuvolalääkäri arveli vauvan syntyvän 4,5 kiloisena. Kokoarviossa selvisi, että tyttö pitikin jalkoja suorana ja siksi vatsa oli ”niin iso”. 

   Olen aina harmitellut miten hämmennyn yllättävissä tilanteissa, ja keksin aina napakat vastaukset vasta myöhemmin. Äitiyden myötä olen huomannut jo pientä parannusta tässä asiassa. Ehkä sitä vähän paremmin osaa pitää puoliaan. Naarasleijonan tavoin. Ehkä sinullekin käy niin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *