Yksinäisyydestä lapsen kanssa

Olen tarkoituksella järjestänyt päiviini tekemistä äitiysloman ja hoitovapaan ajan. Nautin omasta rauhasta ja kotona olosta, mutta en osaa olla toimettomana. Lapsen kanssa toimettomuus ei ole yleensä ongelma, mutta siitä huolimatta (tai juuri siitä syystä) samaa rataa kulkevat päivät lisäävät helposti yksinäisyyden ja voimattomuuden tunnetta. Eikä muuten auta sekään, että ympäristön tutut paikat kääntävät selkänsä, kun liikkuu lapsen kanssa.

Olen onnekas, että minulla on ollut samaan aikaan lapsen kanssa kotoilevia ystäviä. Olen löytänyt myös uusia ystäviä. Oikeastaan, kodin ulkopuolella mikään ei torju yksinäisyyttä niin hyvin, kuin vertaistuki. He, joiden kanssa kääntää haahuilevat päivät kuplivan iloisiksi ja epäilykset varmuudeksi.

Tarvitsen silti myös päiviä, jolloin ei ole mitään sovittua. Ahdistun, jos en voi hengähtää välillä ilman aikatauluja. Vaikka pidän sellaisten päivien vapaudesta, ne usein täyttyivätkin paniikinomaisesta lötköilystä ja saamattomuuden ärsytyksestä. Ei ole niin helppoa lähteä yksin. Etenkään silloin, kun lapsi oli vielä sellainen mötkylä, jolta ei saanut juuri mihinkään vastakaikua. 

Ajatus siitä, että kaikilla on omat menonsa estää tarttumasta puhelimeen. Todellisuudessa silti monesta kotoilevasta tutusta tuli läheisiä vauvavuoden aikana. Tuntikin seuraisaa vaunuttelua antoi voimaa. 

Aloitin kirjoittamaan tätä blogia, jotta ylläpitäisin ymmärrettävän tekstin tuottamista ja paluu töihin helpottuisi. Toivoin myös niin saavani, kuin antavani vertaistukea. Blogin myötä sain itselleni jotain omaa. Välineen, jossa voi välittömästi nähdä oman työnsä jäljen ja yhteisön, joka vähensi yksinäisyyttä. On kiva kuulua johonkin, vaikka työpalaverit vaihtuivat kakkavaippoihin. ”Eikä tässä vielä kaikki”, sanoisi TV Shopin mainos. Olen löytänyt täältä oikeita ystäviä seuraksi, inspiraatioksi ja tueksi. 

Jos lähtötilanne olisi ollut erilainen, tai ystäväni olisivat jättäneet viestit laittamatta, viettäisin suurimman osan päivistä haahuillen yksin. Olen nimittäin juuri se, joka epäilee muiden halua viettää aikaa kanssani, ja siksi erakoidun helposti. Arkuus ja jo pelkästään voimavarat väsyneenä saattavat estää menemästä erilaisiin ryhmiin tapaamaan muita vanhempia. 

Eniten yksinäisyyttä olen silti kokenut arjen pyörittämisessä. Kuten Marja Hintikka kirjoitti kolumnissaan, äitien ainoaksi tueksi jää usein puolisot, jotka tekevätkin juuri pisintä päivää. Kun aamusta iltaan on yksin lapsen kanssa, käy hommat kotona yksinäisiksi. Vaikka ystävän kanssa olisikin päivällä lounastettu.

 

dublokamera.png

dublokamera2.png

dublokamera3.png

dublokamera4.png

Leikitään valokuvausta!

 

Marja Hintikka Livessä tänään: Lapsi teki minusta yksinäisen

Kommentit (2)
  1. ”Olen nimittäin juuri se, joka epäilee muiden halua viettää aikaa kanssani, ja siksi erakoidun helposti.” Sama vika. Olen miettinyt tätä asiaa monta kertaa tänä vuonna, enkä vieläkään ole saanut itsestäni selvyyttä – olenko yksinäinen vaiko tyytyväinen yksinolostani vauvojen kanssa?

    (Vastaukseni jatkui ja alkoi rönsyilemään siinä määrin, että päätin kirjoittaa siitä oman postaukseni. )

    1. Juuri kyseenalaistaminen siitä tarvitsenko (tai haluanko) tutustua ihmisiin, joiden kanssa yhteistä saattaa olla vain samanikäinen lapsi, oli ainakin aluksi esteenä. Toisaalta suurimpana myös se, että kiusaaminen on jättänyt sellaiset jäljet, etten uudessa porukassa usko kenenkään pitävän minusta. Leikkipuistot ei silloin oikein vedä puoleensa. Sitten taas toisaalta juuri siitä syystä olenkin tottunut olemaan yksin. Ja viehän sosiaalisuus ja ihmisiin tutustuminen myös energiaa, jota ei välttämättä juuri siinä vauvavuoden myllerryksissä aina välttämättä ole … Tää onkin aika kimurantti juttu!

      Jään odottamaan niitä pohdintoja! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *