Hyvää yötä, piltit…

Puhuin lapsen saatuani siitä, kuinka minä kyllä jaksan heräillä kolmen tunnin välein ihan makoisesti. Jonkun mielestä se oli pelkkää uuden äitiyden tyhmyyttä. ”Kyllä sitä sitten 8kk päästä vituttaa, kun ei ole muutamaa tuntia pitempään saanut nukkua..” Ja on muuten ihan totta. Jos minä en nukkuisi kuin reilun 2h pätkissä 8kk, minut kannattaisi pitää kaukana ikkunoista ja terävistä esineistä.

Mutta nyt tuo pieni ihminen nukkuu jo 5-6h pätkissä 10-12h yössä. Ja ikää on siis hitusen vajaa 4kk. lapsi myös osaa nukahtaa keskenään, jos  herää yöllä, muttei ole nälkä.  Ja kyllä, tämä on sitä itseään: leuhottamista, repostelua, kehuskelemista. Koska ihan varmasti jokainen, jolla on tässä vaiheessa käynyt näin onnellisesti, on puhunut aika nohevana siitä lähipiirilleen.

Rupesin kuitenkin tässä leijumisen ohessa pohtimaan, että mistä nämä unenlahjat on tulleet. Sen lisäksi, että isänsä omaa aivan järkyttävät unenlahjat, sain listattua muutamia syitä, jotka ovat ehkä myötävaikuttaneet. Saa matkia tai olla eri mieltä.

1. Poika on nukkunut ainoastaan muutamia kertoja minun kainalossani. Tällä hetkellä poika nukkuu yöt AINA omassa sängyssään. Yksinään omassa rauhassaan, jotta uni olisi rauhallisempaa.
2. Poika ei syö unissaan. Ei ole koskaan syönyt. Herää, syö ja menee takaisin sänkyyn nukkumaan. 
3. Silloin kun imetin, en syöttänyt kyljelläni. Siinä on hyvä paikka molempien nukahtaa, ja sitä kautta tottua siihen.
4. Poika rauhoitetaan syliin, mutta yritetään saada nukkumaan vielä jotenkin tajuissaan. Estää yöraivarit, kun herätessä onkin maisema vaihtunut. Neuvolassa sanoivat hyvin: Se on vähän kuin itse menisit nukkumaan makkarissa ja heräisit autotallissa.
5. Pojalla ei ole mobilea sängyssä. Tätä minä en ole ikinä ymmärtänyt. Miksi laittaa virikkeitä paikkaan, jossa kuuluisi olla hiljaa, rauhassa ja UNESSA!

Ylläolevat eivät ole suoranaisia neuvoja, koska jokainen perhe ja lapsi on erilaisia. Jos minun pirpanani esim. itkisi taukoamatta ja imetys on ainoa tapa saada lapsi hiljaiseksi ja nukkumaan, kulkisin varmaan päivätkin tissi suussa.

 

suhteet ystavat-ja-perhe terveys mieli
Kommentit (3)
 1. Fiilistelijä
  26.6.2013, 10:52

  Hei, kuulostaa tutulta! Mä tein melkeinpä samoin oman vauvani kanssa: en nukuttanut viereen, vaan omaan sänkyyn laitoin aina. Ja olen niin ylpeä, että jaksoin noin 5 kk herätä 1-2 tunnin välein, imettää istuen ja laittaa takas omaan sänkyyn 😀 Sitten loppui meillä imetys, kun poika ei kerta kaikkiaan huolinut rintaa ja yötä päivää raikas hirveä huuto. Yöunille käynti helpottui entisestään: pullollinen maitoa ja sänkyyn. Sinne itekseen nukahti yli vuoden (jossain vaiheessa vaan jätettiin pullo pois). Valitettavasti tuo nukahtamisen taito on tällä hetkellä vähän ”kadoksissa”, ts. villi lapsonen ei _halua_ käydä nukkumaan vaikka osaa sen itsekseen tehdäkin….

 2. sukkahoususankari
  26.6.2013, 04:24

  Tuota mobilen ideaa en minäkään ymmärrä! Siis kuinka sen pitäisi auttaa nukahtamaan?

  Nukutin vauvan tissille 4kk ikään asti ja sit opeteltiin siitä tavasta pois. Neuvolasta sanottiin että ois hyvä tapa vauvalla nukahtaa sinne missä on tarkoitus nukkua, ja tämän neuvon ansiosta yöt rauhottuivat hieman.

  7 kk iässä alkoi uusia taitoja ja hampaita tulle joten ne vaikuttivat vissiin yöuniin ja yöt oli aika levottomia… nyt 8kk kypsässä iässä vauveli on alkanut luopumaan yösyötöistä, ihan omaan tahtiinsa 🙂

  Ja kyllä saa hyvillä yöunilla kehuskella! Toivon kaikille vauvan saaneille hyviä ja ehjiä yöunia, vaikuttaa kummasti jaksamiseen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *