Valinta

 

1 Simon, Pietari

2 Jaakob Sebedeuksen poika, Johanneksen veli:

3 Johannes, Boanerges(ukkosenjylinän pojat)

4 Andreas, Pietarin veli

5 Filippus

6 Bartolomeus

7 Matteus

8 Tuomas

9 Jaakob Alfeuksen poika

10 Taddeus (vai Juudas Jaakobin poika?)

11 Simon Kananeus, Kiivailija

12 Juudas Iskariot (se kavaltaja)

12 miestä niin kuin on Juudan sukukuntia. Joitakin feministiteologeja on pohdituttanut, miksi tässä listauksessa ei mainita yhtään naista, vaikka niitäkin kerrotaan olleen Jeesuksen seuraajissa. Eivätkä nämä naiset vastanneet yksin ruokahuollosta. Jeesus kutsui nämä 12 miestä olemaan kanssaan ja lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saattaisia henkiä.

Pakanallinen Rooman valtakunta ei ollut erityisen naisystävällinen. Antiikin maailmassa naisen asema oli toisenlainen kuin nykyisin. Aristokraatin naiset elivät poikkeuksellisesti, sillä heitä oli vähän (alle 5 prosenttia). Tavallisen kansannainen eli patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Naisella ei ollut poliittisia oikeuksia ja perheen ehdoton pää oli isä. Koska nainen oli miehen holhoukseen alainen, olisi hänen ollut hyvin vaikeaa noudattaa esimerkiksi Vapahtajan lähetyskäskyä tuona aikana. Yksinäinen nainen olisi ollut vaarassa merellä ja maalla. Hän olisi ollut alttiina rosvojoukoille, sairauksille, raiskauksille vain muutamia uhkia mainitakseni. Paavalin esimerkki osoittaa, ettei apostolin tehtävä ollut helppo. Hän tuli mm. ruoskituksi ja kivitetyksi matkojensa aikana. Osan kirjeistään hän kirjoitti vankeudessa. Naiset synnyttivät useammin ja kuolivat alkeellisissa olosuhteissa esim. lapsivuoteeseen helpommin. Naisorjilla ei ollut senkään vertaa oikeuksia Roomassa kuin aviovaimoilla. Naisten luontaiset ominaisuudet kuten miestä hentoisempi ruumiinrakenne ja ääni eivät myöskään erottuneet suurien väkijoukkojen edessä puhuttaessa niin kuin heitä pidempien miesten. 

Myöskään se, mitä kerrotaan Jeesuksen karkoitustoiminnasta ei kuulostaa kovin turvalliselta puuhalta. Erään kerran hän kohtasi haudoista asuvan miehen, jota rautakahleet eivät pidätelleet. Jeesus ajoi hänessä asuvat saastaiset henget sikoihin ja  n. 2000 sikaa hukkui järveen. Ei mitään tavallista ompeluseuratoimintaa siis.

Ajattelen sen vuoksi, ettei Jeesus valinnut sattumalta näitä miehiä seuraajikseen. Ei edes Juudas Iskariotia. Jeesus vietti vuorella rukoillen Jumalaa koko edellisen yön. Hänen toimintansa edusti harkintaa sekä kuuliaisuutta työnantajalleen. Myös hän antoi henkensä seurakunnan edestä, ja marttyyriksi päätyi moni hänen oppilaistaan.

33. 12 apostolin valinta

Mark.3:13-19 ja Luuk.6:12-16

Gradu UT:n ajan tyttöjen ja naisten elämästä:

http://www.teologia.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=59

Puheenaiheet Syvällistä

Järven rannalla

img_2587.jpg

Jeesus siirtyi järven rannalle. Me suomalaiset rakastamme kesäisin järven rantoja. Rakennamme mökimme mahdollisimman lähelle vettä. Me ymmärrämme, miten virkistävää on oleilla sellaisissa paikoissa. Siellä sielu saa levätä.

Jeesus jatkoi parantajan työtään, mutta hän ei kaivannut julkisuutta. Kun ajattelee, miten monet haluavat tänä päivänä paistatella lehtien kansissa, hän ei ollut sellainen. Hän varoitti ihmisiä puhumasta hänestä julkisesti.

Ei hän huuda eikä riitele, ei kuulla hänen ääntänsä kadulla.

Usein ihmiset keskustelevat siitä, mikä on syntiä. Jeesus määrittelei sen näin:

Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun (Joh. 16:9)

Hän tuli kutsumaan synnin orjuuttamat ihmiset vapauteen. Hän ei tullut tuomitsemaan meitä. Hän ei myöskään antanut meille mandaattia tehdä niin toisillemme. Kaikki me olemme pois poikenneita, tyynni kelvottomiksi käyneitä.

Synnin orjana on väsyttävä olla. Orjat kaipaavat lepoon. Monesti nykypäivän kiireinen elämänrytmi tekee meistä hermostuneita ja stressaantuneita. Jeesus tietää, miten ihminen voi elää levossa ihmisjoukonkin keskellä. Hän meni luontoon ja ihmisjoukot seurasivat perässä minne hän menikin. Siellä hän auttoi heitä paransi ja vapautti saastaisten henkien vaivaamat ihmiset. Sama kutsu koskee tänään meitäkin:

Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.

 

32. Jeesus vetätyy Galilean merelle

Matt. 12:15-21

Mark. 3:7-12

 

Puheenaiheet Syvällistä