15 random faktaa Irlannista
Irlannissa on kaksi virallista kieltä: Englanti ja iiri, mikä näkyy esimerkiksi niin, että julkisissa kulkuvälineissä kuulutukset ovat aina sekä englanniksi että iiriksi.
Irlannissa poliisia kutsutaan gardaksi.
Henkkareiden kanssa ollaan lepsumpia kuin Suomessa. Portsari saattaa vain kysyä ikääsi henkkareiden sijaan. Kerran alkoholia ostaessani myyjä kysyä papereita, mutta kerroin olevani jo melkein 30 ja sain ostokset tehtyä, kunhan lupasin ottaa paperit sitten ensi kerralla mukaan.
Chances of showers. Lähes joka päivä on sateen mahdollisuus, mutta Irlannin sateet ovat usein muutamassa minuutissa ohi.
Bussit ovat luvattoman usein myöhässä tai saattaa skipata vuoron kokonaan.
”Bye bye bye bye bye”, kuuluu puhelun lopuksi. Se on hassua, mutta olen ymmärtänyt, että mitä useampi bye, sitä kohteliaampi lopetus.
Sorry. Ohitat jonkun kadulla tai kurotat jonkun kärryjen yli kaupan hyllyltä suodatinpusseja, hän sanoo sinulle ”sorry”. Kumpikaan ei koskenut toiseen, eikä kumpikaan ollut kenenkään tiellä, mutta suurella todennäköisyydellä toinen sanoo sorry.
Ruoho on aina vihreää. Kesällä ja talvella. Ihan aina.
Irlannissa on vasemman puoleinen liikenne.
Huolimatta siitä, että Irlannissa on vehrein nurmikko, ovat jalkapallokentät useimmiten tekonurmea. Tekonurmeen kuuluu myös sellaisen viheliäiset pienet mustat kumipallerot, joita kulkee kotiin asti futiskenkien ja -sukkien mukana.
Pyytäessäsi teetä, saat sitä aivan tavallista mustaa teetä, jos et erikseen pyytänyt jotain muuta.
Pääsiäisenä kaupoissa myydään sellaisia jättikokoisia suklaamunia. Kinder-muna taitaa olla ainoa suklaamuna kokoluokassaan. Ymmärtääkseni näitä suuria suklaamunia annetaan lapsille lahjaksi vähän joululahjojen tapaan.
Irlannin tasavalta on samalla saarella Pohjois-Irlannin kanssa, mutta Pohjois-Irlanti kuuluu kuitenkin Yhdistyneelle kuningaskunnalle. Siellä maksuvälineenä on punta, kun taas Irlannissa euro.
Asioita hoidetaan epäloogisissa paikoissa. Apteekissa voit saada otettua passikuvat ja postitoimistosta voit käydä hakemassa eläkkeen tai työttömyysrahat käteisenä. Ruokakaupan kassalla voit ladata lisää puheaikaa puhelimeesi ja postitoimistosta voi ostaa puhelimia. Pankissa taas ei voi hoitaa melkeimpä mitään asioita henkilön kanssa, vaan siellä on puhelin, josta voi soittaa osoitteenmuutokset ja muut.
Suurin osa asioista hoidetaan sähköisenä ja esim. meidän kaikki kuukausittaiset maksut maksetaan verkkopankin kautta tai suoraveloituksella. Kuitenkin esim. kirjastokorttia tai EU-sairasvakuutuskorttia hakiessasi tarvitset ”proof of address” eli jonkun paperisen laskun, joka on tullut sinulle omaan osoitteeseesi.