30x random faktaa Irlannista / Lapset ja vanhemmuus
Listaamani asiat perustuvat omiin kokemuksiini täällä Dublinissa ja eroja eri kaupunkien synnytyssairaalojen, päiväkotien ja koulujen välillä on varmasti isostikin.
Raskaana ollessa lääkärille ja neuvolaan mennessä synnyttäjä kantaa mukanaan sellaista sinistä kansiota, jossa on kaikki päivitykset raskauteen ja myöhemmin myös synnytykseen liittyen. Lääkärillä ja neuvolalla ei siis ole keskenään yhteistä järjestelmää tai kommunikaatiota vaan kaikki tieto löytyy siitä kansiosta. Näin oli ainakin vielä neljä vuotta sitten.
Kaikki raskausajan neuvola- ja lääkärikäynnit sekä synnytys ovat täysin ilmaisia. Myös lasten terveydenhuolto on ilmaista kuuteen ikävuoteen asti.
Lääkäri mittaa vauvan ja lapsen kuumeen kainalosta.
Synnytyssairaalaan täytyy ottaa mukaan omat synnytysvaatteet, vauvan ensivaatteet ja vaipatkin. Ja mikä villeintä, myös kaikki imetyssuojat ja muut kertakäyttöasiat täytyi ottaa mukaan sairaalaan mennessä… Vanulaputkin…. Mikäli jokin näistä loppuu kesken, täytyy pyytää jotakuta tuomaan niitä lähikaupasta lisää. Taisi minulla olla myös oma kylpypyyhe mukana. Synnytyskassin tärkeimmät eivät olleet siis ne suklaapatukat ja trippimehut. Voi olla, että sairaaloissa on eroja, mutta omassani näin. Synnytyskansio on tietty pakko olla messissä!
Vauva käy neuvolassa harvoin, verrattuna Suomen käyntimääriin. Kätilö käy kotikäynnillä pari kertaa synnytyksen jälkeen. Lapsen kehityksen seurantakäynnit ovat iässä 3kk, 7-9kk, 1.5-2 vuotta ja 3 vuotta. Rokotteet käydään ottamassa omavalintaisella lääkärillä rokotusohjelman mukaisesti.
Vauvelia ei jätetä ulos nukkumaan. Jostain syystä Aimé oli pitkään siinä uskossa, että Suomessa vauvat nukkuvat yöunensakin ulkona. Ei siis ihme, että hän järkyttyi niin valtavasti kuullessaan tästä ulkona nukuttamisen perinteestä.
Isyysloma oli Neelan syntyessä, neljä vuotta sitten, kaksi päivää ja nykyään se on kaksi viikkoa.
Äitiysloma kestää kuusi kuukautta, mutta tämä taitaa olla työpaikkakohtaista. Itse sain olla melkein vuoden lomalla niin, että puolen vuoden palkka ja täydet bonukset maksettiin 12 kuukauden ajan.
Työpaikan kuuluisi järjestää jääkaapillinen huone rintamaidon pumppausta varten ja kesken päivän saisi äiti käydä imettämässä lastaan, mutta haluaisin kuulla, että kenellä tällainen järjestely on ollut oikeasti käytännössä mahdollista. Selkeästi aletaan lämmetä imetyshommille, mutta jo äitiysloman pidentäminen voisi kannustaa äitejä jatkamaan imetystä pidempään.
Vauvojen vaatteet on usein eritelty selkeästi sukupuolen mukaan. Lähes joka kerta, kun Neela oli pukeutunut beigeen, harmaaseen tai valkoiseen, häntä luultiin pojaksi: ”ooh he’s goorgeus”. Lapsen sukupuoli näkyy usein jo vaunuissa ja niiden oheistarvikkeissa.
On yleisempää syöttää vauvalle korviketta kuin imettää. Eräs tuore äiti kertoi, ettei halua viettää joulua vanhempiensa luona siksi, että vanhemmat kummaksuvat imetystä niin paljon, ettei joulun vietosta tulisi mitään. Jotkut saattaa imettää vain ensimmäiset viikot, jonka jälkeen siirrytään pulloruokintaan.
Kun vauvalle tulee hampaita, levitetään kipeään ikeneen Bonjela-nimistä geeliä.
Päivähoito on kallista. Neelan päivähoito on maksanut ensimmäiset kaksi vuotta 945e/kk, mutta 3-vuotiaalla on ilmaista ”esiopetusta” muutama tunti päivässä, jolloin kuukausimaksu laski 705 euroon kuukaudessa.
Päiväkodissa ja koulussa lapsilla on kengät jalassa.
Neelan päiväkodin sisääntuloaulassa on kangassohva ja infotaulu. Lasten ulkovaatteiden säilytyspaikka oli minulle pitkään mysteeri, sillä ne annettiin aamulla hoitajalle ja hän vei ne jonnekin, takahuoneeseen kai. Mikä kuraeteinen?
Usein isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan vanhempien ollessa töissä. Näin ollen päiväkodeissa suurin osa lapsista on ulkomaalaisten vanhempien jälkeläisiä.
Alle 2-vuotiaan lapsen ikä kerrotaan usein kuukausissa, esim. puolitoista vuotias lapsi on ”18 months”.
Vaikka Irlannissa sataa hyvin usein, on täällä silti haastavaa löytää lapsille kuravaatteita tai muita käytännöllisiä ulkoiluvarusteita. Haalareita näkee täällä lähinnä vain vauvoilla.
Leikkipuistoissa on hyvin hiljaista sadekelillä.
Irlannissa on korkea syntyvyys ja katukuvassa näkyy paljon lapsia. Ajattelin tämän olevan vain omaa mutu-tuntumaani, mutta tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 syntyvyys Suomessa oli 11 lasta 1000 asukasta kohti, kun samana vuonna Irlannissa syntyi n. 16 lasta 1000 asukasta kohti.
Irlannissa alle 12-vuotiasta lasta ei saa jättää yksin kotiin pitkäksi aikaa. Alle 16-vuotias lapsi ei saa olla yksin kotona yön yli.
Dublinin bussissa saa olla vain yhdet lastenrattaat kerralla. On siis onnekas jos sattuu asumaan bussireitin alkupuolella. Muut rattaat täytyy laittaa kasaan bussiin tullessa. Lastenrattaiden tärkeimpiä ominaisuuksia täällä ovatkin keveys ja kätevät laittaa kasaan. Bussissa on kuitenkin usein avuliasta porukkaa ja lapsen ja rattaiden kanssa häseltämiseen saa varmasti apukäsiä.
Koulun voi aloittaa joko 4- tai 5-vuotiaana, jolloin ollaan junior infant, jonka jälkeen vuoden päästä senior infant. Vasta sen jälkeen siirrytään oikealle ensimmäiselle luokka-asteelle, jolloin ollaankin jo 6 tai 7 vuotiaita. Esiopetukseen ja koulun aloitukseen liittyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista itse tiedän juuri ja juuri oman lapseni polun. Lapsen täytyy olla täyttänyt neljä vuotta koulun aloituspäivään mennessä, jolloin syksyn puolella syntyneet aloittavat koulun aikaisintaan vasta seuraavan vuoden syksyllä.
Kouluun ja päiväkotiin on usein pitkät jonot, mikä tarkoittaa, että niihin täytyy rekisteröidä lapsi hyvin aikaisin. Mieluiten jo ennen kuin lapsi on edes syntynyt. Neelan rekisteröin kouluun, kun hän oli n. yhden kuukauden ikäinen ja hän oli listalla kolmaskymmenes lapsi.
Irlannissa on edelleen paljon tyttö- ja poikakouluja. Käsitykseni mukaan kaikki ne ovat katolilaisia.
Koululaisilla on yleensä koulupuvut.
Vaippaa kutsutaan Irlannissa ”nappy”. Fan fact: Aimén perheessä vaippaa on aina kutsuttu ”pampers”.
”Windy baby” tarkoittaa ilmavaivaista vauvelia, mutta tämä taitaa olla muissakin, kuin Irlannissa käytetty nimitys.
Tutti on ”dummy”.
Irlanti on aivan todella lapsiystävällinen maa. Menet sitten ravintolaan, pubiin tai kauppaan lapsen kanssa, kohtaa lapsi hymyjä ja ihailevia sanoja työntekijöiltä tai muilta asiakkailta. Vauvat on aina ”oooh she’s goorgeus” tai ”oooh she’s beautiful”.