Meille on murtauduttu

Heräsin viime yönä siihen kun boilerikaapin ovessa roikkuva avain kilahti. Tämä ovi on makuuhuoneen oven vieressä. Seuraavaksi huomasin valojen olevan päällä käytävässä. Tökkäsin Aimén hereille. Kuulin liikettä olohuoneesta. 

Jos Aimé nukkui vieressäni, kuka sitten liikkui olohuoneessa. Tunsin sydämeni sykkeen voimakkaampana kuon koskaan. Olin peloissani. Joku oli tunkeutunut kotiimme.

Aimé avasi makuuhuoneen ovea ja paukautti sitä voimakkaasti, otti siivouskaapista imurin osan turvaksi ja kuuli kuinka ulko-ovemme sulkeutui. Hän meni olohuoneeseen ja menin hetken päästä perässä. 

Huomasin, että läppärini ei ollut enää rahilla, johon sen illalla jätin. Aimén kello sen vierestä oli myös hävinnyt. Silmälasit olivat sentään jätetty. Jotain armoa. Lompakkoni oli otettu laukusta ja jätetty keittiön pöydälle. Siellä ei onneksi ollut käteistä ollukaan ja kortitkin olivat vielä tallessa. 

Muistin, että kameran muistikortti oli läppärin sisällä, sillä olin illalla siirtänyt kuvia koneelle. Järjestelmäkamerakin oli ollut keittiössä, eikä ollut siellä enää. 

Tsekkasin mustan laatikon, mihin olen koonnut piuhat ja muut. Läppärin laturi adapterineen oli poissa. Myös joululahjaksi saadut kuulokkeet oli viety.

Kaikki kuvat noin viiden vuoden ajalta oli läppärillä. Tyhjensin vielä aiemmin tällä viikolla kännykästänikin kuvia sinne.

Tavarat oli viety, mutta me olemme kunnossa. Se on pääasia. Ainoastaan vihastuttaa, pelottaa ja harmittaa, että kotiimme oltiin tunkeuduttu ja arvokasta tavaraa menetetty. 

Poliisi saapui paikalle tuntia myöhemmin. Raportoimme omat kertomuksemme tapahtumien kulusta ja menetetystä omaisuudesta. Murron jälkiä ulko-ovessa tai väliovessa ei näkynyt. Molemmat olivat lukittuina. Onkohan jollain edellisellä asukkaalla vielä avain asuntoomme. Ilmeisesti täällä ei ole tapana uusia lukkoja vuokralaisten vaihtuessa. Ken tietää. Jonkinlainen tutkimusryhmä on vielä tänään tulossa paikalle. 

Minä ainakin alan nyt pakkaamaan tavaroita kasaan ja etsimään uutta paikkaa asua. 

 

 

Kommentit (11)
 1. Voi ei kuinka inhottavaa! Materia on tosiaan vain materiaa, vaikka sekin harmittaa vietävästi, mutta se turvattomuuden tunne on kurjinta. Meille murtauduttiin joskus lapsuudenkotiini päiväsaikaan, kun olimme kaikki koulussa/töissä. Onneksi teille ei käynyt kuinkaan! Tsemppiä toipumiseen.

  1. Nimenomaan se turvattomuuden tunne on kamalinta. Ajatus siitä, että joku tuntematon on tonkinut sun omaisuutta ja tunkeutunut kotiin. Kiitos tsempeistä 🙂

 2. Onpa ikävä tapahtuma. Toivottavasti poliisi saa selvitettyä, tultiinko sisään avaimilla vai muuten.

  Kaikki kuvat noin viiden vuoden ajalta oli läppärillä.

  Ei ole tarkoitus olla jälkiviisas, mutta tästä kannattaisi kaikkien ottaa oppia. Kuvia ei koskaan pitäisi säilyttää vain yhdessä paikassa, vaan niistä olisi hyvä olla useammat varmuuskopiot. Tietokoneet ovat kulutustavaraa. Ne kestävät vain sen minkä kestävät, esimerkiksi kovalevyjen hajoaminen on yleistä.

   

   

  1. Ihan kamala tapaus, kovasti tsemppiä jatkoon. Hämmästelin kuitenkin samaa, oliko kaikki kuvat viiden vuoden ajalta todellakin vain läppärillä? Monet läppärit ei nykyään edes kestä sitä viittä vuotta ja kovalevyt voivat hajota milloin vaan, samoin muistikortit ja muistitikut ja vastavat. Nykyään on vielä monenlaisia pilvipalveluita, joihin on tosi helppo kopioida kuvat. Toivottavasti edes tärkeimmät oli siirrettynä vaikka Facebookiin, jotta ei ihan kaikki mennyt!

  2. Tuntuu, että täällä Irlannissa poliisi pelkää puuttua jengiläisten tekemisiin ja siksi tällaiset rikokset jäävät usein selvittämättä. Taitaa olla toivotonta saada minkäänlaista selvitystä tapahtuneesta, saati sitten tekijöitä tai tavaroita kiinni.

   Totta turiset kuvien tallentamisesta. Monethan pitävät läppärissä kiinni ulkoista kovalevyä, mutta sekin saattaa lähteä samalla varkaiden matkaan. Olin siirtänyt kaikki kuvat edelliseltä läppäriltä uuteen silloin kun sen hankin ja varmuuskopiot tai pilvipalveluhommat jäivät toteuttamatta. Eipä sitä tule ajatelleeksi, että pitäisi jättää aina koti illalla varkaiden varalta siihen kuntoon, että arvotavarat olisivat hyvässä piilossa ja varmuuskopiot kaikesta otettu.

   Tulevaisuudessa tulen olemaan tarkempi turvallisuudesta ja varmuuskopioista ja kehotan kaikkia muitakin tekemään niin. Mitä vaan voi tapahtua kenelle vaan, missä vaan ja milloin vaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *