MINIMALISMIMAANANTAI / Minityypeille minimaalisti lahjoja

20171115_155146.jpg

20171115_155014.jpg

20171115_154418.jpg

20171115_154350.jpg

20171115_153647.jpg

Tyttäreni on nyt n. 1,5-vuotias, eikä hän vielä ymmärrä kovinkaan paljon lahjojen, saatika joulun päälle. Hän varmasti ilahtuu avatessaan lahjaa, mutta saattaa innostua eniten paketista, jossa lahja oli kuin itse sisällöstä. Meillä ei siis ole suuria paineita, mitä tulee hänen joululahjojen hankintaan. Juuri siksi, koitamme pitää lahjojen määrän hillittynä, sekä sisällöt sellaisina, joita hän muutenkin tarvitsee. 

Järkytyin suuresti nähdessäni videon jenkkiläisen perheen joulupäivän aamusta, jossa kolme tytärtä astuvat huoneeseen, jossa jokaiselle on yksi seinällinen lahjoja. Lahjoja oli varmasti yli 30 jokaiselle tytölle; oli puhelimet, nallet, nuket, pelit, padit, korut jne. Ei voi siis sanoa, että määrä olisi korvannut laadun. En osannut selittää tapahtumaa itselleni mitenkään järkevästi, eihän moisessa touhussa todella ollut mitään järkeä. Tämä oli toki todella äärimmäistä, siksi se tulikin mieleeni. 

Omassa lapsuudessani muistan saaneeni jouluisin sen yhden kovasti toivotun lahjan, kuten värinäytöllisen kännykän, tai kreppiraudan vaihtopäillä ja lisäksi sellaisia käytännöllisiä juttuja, kuten villasukkia, hiihtopukua ja nuottikirjaa. Se oli todellakin tarpeeksi ja ilahdutti pitkän aikaa. Ne viimeisimmät lelumainosten oravapuu-pelit ja korujentekovempeleet löytyivät sieltä naapurin lasten olkkarista, jossa niillä sai sitten leikkiä minkä kerkesi.

Törmäsin jo ennen neidin syntymää sellaiseen ajatukseen, jossa lapsi saisi vain muutaman paketin, alla olevien ”kriteereiden” mukaan. Minusta tämä on aivan järkevä ohjenuora meille suht tuoreille vanhemmille, jotka meinaisivat huomaamattaankin kiikuttaa kotiin hulluna tavaraa pikku höpöläisille. Eikä tämä tarkoita edes sitä, että pelkästään me vanhemmat ostelisimme nämä kaikki viiteen kategoriaan menevää asiaa, vaan tästä on helppo antaa vinkkiä myös isovanhemmille, kummeille ja sukulaisille, mikäli kyselevät pikkuisen joululahjatoiveita. Uskoisin, että tämän avulla lapsi osaa arvostaa myös niitä tarpeellisia juttuja, kun niitä on odottanut hetken sinne jouluun asti. 

Jotain, mitä hän haluaa

Legot, nukke, nalle, palapeli, action figuuri, My little pony, askarteluvälineitä, soitin, nukkekoti

Jotain, mitä lukea

Satukirja, tarrakirja, lehti

Jotain, mitä pukea

College-asu, pyjama, kengät

Jotain, mitä hän tarvitsee

Reppu, harrastusväline, astioita, kulkuväline

Jotain, mitä tehdä

Harrastus ensi vuodelle, teatterissa käynti, museossa vierailu

 

Kommentit (2)
  1. Meillä esikoinen on aika lailla saman ikäinen kuin teidän neiti ja mulle on jostain syystä ihan itsestään selvää että me vanhemmat ei osteta yhtään lahjaa, niitä tulee varmasti muutenkin enemmän kuin tarpeeksi. Katsellaan sitten joskus tulevaisuudessa jos/kun on jotain ”oikeita” toiveita/tarpeita. Lähipiirin kysyessä lahjatoiveita olen toivonut kohtuutta. Ymmärrän toki että mummot ja kummit haluavat antaa lahjoja, mutta ahdistaa jo valmiiksi kun tiedän kuinka varsinkin toinen puoli suvusta shoppailee. Tunnelmallista joulun odotusta!

    1. Kiitos kommentista! Tosi hyvä ajatus olla itse ostamatta mitään ja säästää rahat ja vaivan juuri sinne myöhemmälle sitten 🙂 Tarvii varmaan vähän Konmarittaa ennen joulua että mahtuu sukulaisten lahjat sisään 😉 Tunnelmallista joulun aikaa teillekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *