MINIMALISMIMAANANTAI / Miten oikeasti vähentää kulutusta ja tulla toimeen vähemmällä?

Tässä muutama oma oivallus, jotka haluaisin jakaa eteen päin. 

Katso, näe ja tutkiskele omaisuuttasi

Tarkoitan tällä sitä, että käy läpi kaappeja, laatikoita ja kerää yhteen samaan kategoriaan kuuluvat tavarat. Tällä tavalla oikeasti olet perillä siitä, mitä omistat. Tämän tein ensimmäisenä kosmetiikkani kanssa, sillä sitä on tullut viljeltyä käsilaukkuihin, työpisteeni laatikkoon, kylppäriin, eteiseen ja ties minne onkaloihin ja sinne olivat unohtuneet ja jääneet käyttämättä. Nyt kun tiedän, että minulla on esimerkiksi tuplat käsirasvaa, shampoota ja meikkivoidetta, en tule ostaneeksi sellaisia, kun kaupassa sellaisia tulee vastaan alennetuin hinnoin tai ihanilla tuoksuilla varustettuina. 

Kun saman kategorian tuotteet ovat kaikki samassa paikassa, on helpompi sisäistää niiden määrä ja uusien tuotteiden todellinen tarve.

Käytä sitä mitä sinulla jo on

How simple is that. Mikäli keittiön kaapin perällä on kerran käytetty mehustin, ota se käyttöön. Hengaileeko kylppärin hyllyllä joululahjaksi saatu kylpypallo? heitä se ammeeseen ja nauti hyväntuoksuisesta kylvystä. Roikkuuko hengarissa ihana paitapusero erityistilaisuutta odotellen? Se tuottaa aivan varmasti enempi iloa sinulle puettuna päälle arkipäivänä, kuin roikkuen hengarissa 364 päivää vuodesta. Omaisuutesi on käyttöä varten. 

Sen sijaan, että keskitytään siihen, mitä kaikkea pitäisi hankkia, keskityttäisiinkin siihen, mitä kaikkea meillä jo onkaan. 

Luovu siitä, jos et pidä siitä tai käytä sitä

Jos kirja odottaa hyllyllä aikaa, kun opinnäytetyö on palautettu, se voi odottaa. Mikäli farkut odottavat hetkeä, kun olet laihtunut ensin 10 kg painostasi pois, heitä ne heti pois kuleksimasta ja hanki sopivat housut. 

Mikäli et ole käyttänyt jotain tuotetta vuosiin, kuinka todennäköistä on, että tulet käyttämään sitä milloinkaan?

Mikäli et käytä tavaroitasi, anna niille mahdollisuus tulla käytetyksi jossain muualla. Rahat ovat jo menetetty, joten jos et saa myydyksi, anna ilmaiseksi. 

Mieti, miksi ostat

Onko shoppailu ajanvietettä? Tekeekö ostetun tavaran omistaminen sinusta onnellisemman? Onko se arvojesi mukainen? Etsitkö onnea uutuuksista? Tarvitsetko vai haluatko vain? 

Minulla oli tapana luoda tarpeita sitä mukaa, kun kaupoilla kävin. Millainen tarve on sellainen, jonka vasta kaupassa nähtyään kokee tarpeelliseksi? On eri asia ostaa uudet mustat pillifarkut siksi, että ainoat kuluivat puhki, kuin siksi, että ne sattuivat olemaan alennuksessa kahdet yhden hinnalla juuri silloin, kun kiertelin kauppoja muilla asioilla.

Harkitse, ennen kuin ostat

On niin monta polkua, mitä pitkin kulkea omien ostovalintojen kanssa. Mieti, mitkä ovat niitä arvoja, joita haluat ilmentää omissa ostoksissasi: ekologisuus, lähellä tuotettu, luomu, muoviton, pitkäikäinen, luonnonmateriaali, vegaaninen, halpa vai tietty merkki. 

Mikä on se, mikä on juuri sinulle tärkeää tässä elämässä ja mikä ilmentää sinun omia arvojasi. Sen mukaan miettisin sitä kulutustakin. 

 

hyvinvointi mieli sisustus
Kommentit (2)
  1. Löysin vasta nyt blogiisi, mutta vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että piti jäädä selailemaan vanhempiakin postauksia. Varsinkin nämä minimalismijutut ovat ihan huippuja! 🙂

    1. Oi kiitos kivasta kommentista! Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *