MINIMALISMIMAANANTAI / Pyykkipallo

ecoegg.jpg

Seuraan Instagramissa tiliä Nollahukka, jossa bongasin pyykkipallon ensimmäistä kertaa ja aloin totta kai tutkimaan, että mistä oikein on kyse. Kyse on siis pallosta, joka laitetaan pyykinpesukoneeseen pyykkien kanssa ja laitetaan kone päälle normaaliin tapaan. Muita aineita ei tarvita. Parin kuukauden kokemukseni perusteella haluan jakaa tämän pyykkäyksen mullistavan tuotteen ihanuutta teillekin. 

Mikä se siis on? 

Kutsun sitä pyykkimunaksi. Se on pyykinpesuaineet korvaava tuote. Sen sisällä olevat kahdenlaiset pienet mineraalipelletit pesevät vaatteet puhtaiksi ilman haitallisia kemikaaleja. Ymmärtääkseni teho perustuu siihen, että veden pH arvo muuttuu ja sen pintajännitteen rikkoutuessa mineraalit pääsevät pureutumaan vaatteen kuitujen läpi ja pesemään sen puhtaaksi. Emmie mikkää kemisti oo, mutta näin sen itse ymmärsin 🙂 Oli miten oli, niin ainakin se toimii ja se on pääasia.

Miten se otetaan käyttöön?

Avataan pallo, lisätään yksi pussillinen mustia pellettejä ja kaksi pussillista valkoisia pellettejä ja suljetaan pallo. Mustat pelletit ovat ikuisia ja valkoisia pellettäjä lisätään taas kaksi pussillista sitten, kun ne ovat pienentyneet n. puolella. Reilun kahden kuukauden pyykkäyksen jälkeen meidän munan sisällä olevat pallurat ovat vielä oikein käypiä, eikä niitä ole tarvinut lisätä. 

Miten sitä käytetään?

Ladataan pyykit koneeseen ja asetetaan pyykkimuna niiden päälle ja käynnistetään kone. Kone ei saa olla aivan täynnä, vaan munalle täytyy jättää hieman tilaa. Jostain kuulin, että muna toimisi vain sellaisissa edestä täytettävissä koneissa, mutta kannattaa vielä tarkistaa muualta, jos sinulla on päältä täytettävä. 

Entäs hajut ja tahrat?

Tahrat on poistettava ennen koneeseen laittoa niiden vaatimalla tavalla, kuten tavallistakin pyykinpesuainetta käyttäessä. Haisevia vaatteita pestessäni olen lisännyt muutaman tipan eteeristä öljyä ja pari ruokalusikallista etikkaa huuhteluainelokeroon, ja se on tuntunut toimivan aika hyvin.

Miksi tämä nyt sitten on niin hyvä juttu? 

1. Säästän rahaa, kun en osta joka toinen viikko pyykinpesunestettä, vaan tämä n. 20€ pallero pesee vaatteemme n. vuoden ajan, ennen kuin täytyy hankkia lisää pellettejä. Jos yksi pesuainepullo maksaa n. 4€ ja niitä menee vuodessa n. 25 kpl, on säästö vuodessa 100€. Ja jos en enää elämäni aikana osta yhden yhtä pesuainepulloa, on säästö aika tosi monta satasta. 

2. Tämä ei sisällä haitallisia kemikaaleja, joten on sillä tavalla ystävällinen luonnon vesistöille.

3. Muovijätteen määrä pienenee.

4. Iho ei altistu haitallisille kemikaaleille vaatteiden kautta. 

5. Säästyn pesuaineiden raahaamiselta kauppakassissa.

6. Minun ei tarvitse miettiä pesuaineiden annostelua, vaan voin vaan heittää pallon koneeseen. 

Mistä niitä saa?

Omani tilasin Amazonista, mutta uskoisin niitä saavan myös joistain todella hyvin varustetuista ekokaupoista. Omani on merkkiä Ecoegg ja se tuoksuton versio. Kolleegani tilasi tuoksullisen version ja tuoksu tuntui olevan mukavan mieto. Merkillä tuskin on suurta merkitystä, kun etsitään ”Laundry ball” hakusanalla omaa palloa, sillä kaikki ne tuntuvat perustuvan samaan ideaan. 

Mitä vielä? 

Lopuksi sanoisin vielä, että vähän tuli sellainen hölmö olo, että tähän asti olen todella raahannut niitä pesuaineita kotiin kilokaupalla, kun olisin päässyt niin paljon helpommalla tämän yhden pyykkimunan kanssa. 

Kommentit (8)
 1. Hei!
  Ecoegg pyykkimunia saa nyt osoitteesta http://www.ekoekoshop.fi ihan Suomesta ja jo muutamalta jälleenmyyjältämme mm. Helsingin keskustasta PUR myymälästä ja Taikavakka Jämsässä 🙂
  Meidän kautta saat myös tarvittavat täytöt ja detox tabletit ja ohjeet käyttöön !
  Tervetuloa shoppailemaan
  Terveisin,
  Eko Eko Shop

 2. Kiitos muistutuksesta ja hyvästä esittelystä! Olen myös bongannut tämän juuri Nollahukan / Zero Waste -kirjan kautta, mutta en kuitenkaan tutustunut paremmin. Tämä oli kuitenkin hyvä muistutus ja ihanan innostava kirjoitus, joka herätti enemmänkin mielenkiintoa. Vaikuttaa odella kätevältä keksinnöltä 🙂

  1. Kiitti kommentista! Kiva jos innostuit vielä lisää tästä 🙂 Oi sen Zero waste kirjan haluan lukea! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *