MINIMALISMIMAANANTAI / Suuri kosmetiikkaprojekti

Mielessäni on viime aikoina pyörinyt paljon ajatuksia siitä, mitä minä voisin valita toisin, jotta hidastaisin maapallon tuhoutumista. Suuria ajatuksia ne ovat pienen ihmisen päässä olleet ja mitä enempi niitä ajattelee, sitä enempi toivottomalta tuntuu.

Mitkä omassa arjessani normaaleina pidetyt asiat voisin ihan pienellä vaivalla ja ranneliikkeellä tehdä toisin, jotta en jatkaisi ympäristön kuormittamista, vaan keventäisin sen painolastia?

Paljon on mielessä ollut Zero waste -ajatus, jossa ei tuoteta ollenkaan roskaa, vaan kaikki käytössä olevat asiat ovat uudelleenkäytettävää tai biohajoavaa. Se kuulostaa tällaisen normipirkon korviin todella radikaalilta, kun tuon tuosta roskakorin kansi avautuu jatkuvasti milloin millekin purkille ja pakkaukselle. Sellaiseen roskattomaan arkeen on tässä taloudessa vielä todella pitkä matka, mutta olen tiedostanut asian, pureskelen ajatusta tovin ja konkreettiset muutokset tapahtuvat sitten pikkuhiljaa, pienin askelin. 

On niin paljon eri teitä, joita kulkea, kun lähtee tuonne kaupungille ostelemaan jokapäiväisessä käytössä olevia tuotteita. Voi valita luomua, luonnosta peräisin olevaa, ei eläimillä testattua, ei eläinperäisiä ainesosia sisältäviä, ekologista, kierrättyjä pakkauksia, ei muovia sisältäviä pakkauksia, roskaamatonta, itse valmistettua, lähellä tuotettua, pitkäkestoista, hyväntuoksuista ja hajusteetonta. 

Jotta voi tehdä konreettisia muutoksia parempaa kohti, on katsottava itse ongelmaa silmästä silmään ja tutkittava, missä kohtaa menee pieleen. Oman kosmetiikkani kohdalla näköjään melkein kaikki. Tässä on kaikki omistamani kosmetiikka yhteen koottuna:

IMG_4518new.JPG

Kuvassa näen määrällisesti ihan liikaa tuotteita, turhia ostoksia, muovia, eläimillä testattua, eläinperäisiä ainesosia, vaarallisia kemikaaleja ja syöpää aiheuttavia aineita.

Kuka edes keksi, että tarvitaan kemiallisesti tuotettuja aineyhdisteitä, jotta saadaan hiukset puhtaaksi tai finnit peitettyä? Miksi luonnonmukaisia ja ekologisia ainesosia sisältäviä tuotteita täytyy etsiä erikoisliikkeistä, mutta kemikaaliyhdisteitä muovipurkeissa löytyy joka marketista? Miksi olen mennyt siihen halpaan itsekin, että luulin tarvitsevani tuota kaikkea? Yhteensä 65 tuotetta hiuksilleni, kynsilleni ja iholleni.

 

IMG_4514new.JPG

Mikä nyt on sitten suunnitelma? 

Aion käyttää nämä kaikki tuotteet loppuun asti, koska olisi höpsöä heittää käyttökelposia asioita roskiin.

Jokaisen tuotteen loputtua tarkistan seuraavat asiat:

Onko minulla jo korvaava tuote olemassa?

Tarvitsenko sellaista?

Miten voisin korvata sen tuotteella, joka olisi lempeä luonnolle, eläimille ja minulle itselleni?

 

Kommentit (4)
 1. Jos et vielä oo tutustunu, niin kannattaa tutustua Lushin tuotteisiin! Muualla maailmassa ne on vielä käsittääkseni edullisempia ku suomessa, ja täälläki niitä kuiten raskii hankkia 🙂

  1. Kiitos kommentista 🙂 Itse asiassa Lushin palashampoota olen aikeissa hankkia kokeiluun, kunhan edelliset shampoot saan käytettyä. Muualla en olekaan vielä törmännyt moiseen ja pelkkä saippua oli kamala kokemus hiuksilleni. 

   Onko sinulla muuten suositella Lushin valikoimasta jotain must have tuotteita?  

   1. No just palashampoot on ollu itellä käytössä monta vuotta. Myös hoitoaineista American Cream on ollu lemppari. Kasvovoiteena oon käyttäny Charity Pot:ia,(on tarpeeksi paksua kuivalle iholle) ja kasvojen puhdistukseen Angels On Bare Skin. Ite oikeastaan ostan melkein kaiken kosmetiikan sieltä, tällä hetkellä taitaa vaan ripsiväri, kulmaväri ja puuteri olla jotain muuta ku Lushia 🙂 Tykkään siitä, että noita uskaltaa ihan huoletta käyttää lapsellekin. Näähän ei sisällä mitään perusmyrkkyjä niinku silikonia ja mikromuovirakeita ei käytetä ollenkaan jne. Ja täällä ainaki on se, että ku viet viis tyhjää mustaa purkkia takas myymälään, niin saa ilmasen kasvonaamio purkin! Jos sieltäpäin löytyy myymälä, niin rohkeasti vaan kysymään apua ja tuoksutteleen kaikkia ihanuuksia, silleen löytää helpoiten ne omat lempparit 🙂

    1. Voi kiitos paljon vinkeistä. Pitääpä laittaa nimet muistiin! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *