MINIMALISMIMAANANTAI / Swap table

 

20180817_110933.jpg

Työskentelen firmassa, jossa on tosi kansainvälistä porukkaa ja vaihtuvuus nopeaa. Ihmisiä muuttaa muista maista tänne ja takaisin. Nurkkiin on voinut kertyä täällä asumisen aikana sekalaista tavaraa, jolle pitäisi sitten keksiä joku paikka, mihin viedä ne ennen kuin lentää maasta pois. On blenderiä, kirjaa ja puoliksi käytettyä shampoo-pulloa, joita ei viitsisi pakata matkalaukkuun mukaan. Myös muuttaessa uuteen maahan, on tarvelistalla kaikenlaista keittiötarvikkeesta viihteeseen. 

Ehdotin sitten oikeiden tahojen suuntaan täällä työpaikalla, että pistäisimme pystyyn sellaisen pöydän, johon voisi tuoda itselleen tarpeetonta tavaraa ja ottaa siitä mahdollisesti itselleen tarpeellista mukaansa. Siinä olisi kuppi, johon voi tipauttaa pari kolikkoa, jos tuntuu, että tavara on rahan arvoista. Nämä kolikot sitten kerättäisiin hyväntekeväisyyteen.

Bring what you don’t need and take what you need. Pay if you feel like.

Idea otettiin hyvin vastaan ja sitä pohdiskeltiin ja muunneltiin sopivaksi käytäntöön. Nyt meillä on työpaikalla kerran kuukaudessa pöytä, johon voi tuoda konmaritettua tavaraa ja ottaa siitä mukaansa jotain itselleen tarpeellista. Ilmeisesti ulkonäkösyistä tätä pöytää ei päädytty pitämään pystyssä jatkuvasti, mutta kerran kuukaudessakin on oikein sopiva. Nyt jo neljäs kerta vaihtopöydälle. Tavara on lähtenyt kulkemaan uusille omistajille joka kerta vain enempi ja enempi.

Tämän vaihtopöydän kautta itse olen päässyt eroon jo esim. käyttämättömästä lompakosta, meikkipussukasta, parista kirjasta, sadetakista ja voileipägrillistä. Tilalle olen saanut hiusöljyä ja matkalaukun. Molemmat olivat muuten oikeastikin tarvelistallani. 

Selkeästi tämä käytäntö kiinnostaa ihmisiä ja koko ajan enempi ja enempi tavaraa päätyy pöydälle, kun ihmiset alkavat hoksaamaan, kuinka huikea idea onkaan kyseessä (vaikka itse sanonkin, hehe)!

Mielestäni tällainen pöytä voisi sopia työpaikkojen lisäksi myös kouluihin ja yliopistoihin ja sellaisiin paikkoihin, joihin ihmiset menevät melkein päivittäin. Uskon, että jos pöytä olisi siinä silmien alla jatkuvasti, olisi vaihtuvuuskin nopeampaa. 

Kertokaa, onko teillä kokemusta tällaisesta tavaran vaihdosta tai voisitteko kuvitella tämän toimivan teidän työ- tai opiskelupaikoissa? 

 

puheenaiheet vastuullisuus
Kommentit (3)
  1. AnskuBrisbane
    24.8.2018, 05:48

    Meillä on lapsen tarhassa vaatteiden vaihtopiste, voi tuoda omat tarpeettomat ja liian pienet (toki ehjät ja puhtaat) lasten vaatteet ja kengät ja ottaa mukaan jotain itselle tarpeellista. Näyttää toimivan hyvin!

  2. Todella hyvä ja käytännöllinen idea! Hienoa, että olet edistänyt tällaista toimintaa 🙂

    Olisi kyllä varmasti toimiva monissa paikoissa ja ainakin itse käyttäisin mielelläni.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *