Syyskuu on säästökuu
Minä (ja varmasti useat muutkin Melkein kaikki rahasta -podcastia kuunnelleet) aion pitää ns. synnittömän syyskuun, jonka aikana karsitaan rahallisia menoja mahdollisimman paljon pois. Tällaiselle säästökuukaudelle syyskuu on erityisen hyvä aika, sillä kesän jäljiltä on hyvä vähän perääntyä tuhlailun teiltä ja nuukailla esim. take away ruoan, viinin ja nettitilauksien suhteen.
Yhtenä iltana laskimme Aimén kanssa kahden edellisen kuukauden menot kummankin tiliotteista ja tasasimme sieltä yhteiseen hyvään menneet rahat puoliksi. Nyt kun päiväkotimaksut ei enää juokse kuukausittain, niin täytyy tehdä tätä laskujen jakoa vähän uudella tyylillä. Edellisten kuukausien menojen laskeminen ja tutkiskelu auttoi hahmottamaan, että paljonko rahaa on kulunut mihinkin sellaisina kuukausina, kun sitä ei ole niin kovasti miettinyt. Laskutoimistusten pohjalta oli paljon helpompi budjetoida myös tätä pian alkavaa säästökuukautta varten.
Me ollaan aiemmin jaettu menot Aimén kanssa sillä tavalla suurin piirtein 50/50, mikä on toiminut minusta aivan hyvin. Toki siinä on se, että toisella saattaa koko ajan olla tunne siitä, että maksaakin enemmän tai vähemmän kuin toinen. Meidän tulot on kuitenkin hyvin saman tasoiset, jolloin sellaista prosentuaalista jakoa ei ole tarvetta pohtia. Nyt tästä eteen päin ei mennäkään enää fiilispohjalta, vaan ladattiin Tricount-sovellus, johon kumpikin lisää aina maksamansa jutut. Ei tarvitse sitten kuukauden lopuksi enää alkaa räknäämään niitä.
Laskiessamme tuloja ja menoja ja budjetoidessa säästökuukautta varten, huomasimme, että meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet säästää rahaa myös tulevina kuukausina paljon enemmän kuin mitä olimme aiemmin osanneet edes kuvitella. Toki tällaisina poikkeusaikoina tarpeita ja menoja tuntuu olevan muutenkin vähemmän.
Ns. pakollisista menoista ainoa mistä pystyy karsimaan on ruokaostoskulut. Minä kun lähden kauppaan niin aina mukaan tarttuu ylimääräisiä juttuja, jotka ei lukenut listalla. Teen viikon ruokaostokset Lidlissä, mutta sen lisäksi käymme viikon aikana aivan liian usein Dunnessoresissa hakemassa jotain pientä, mutta loppusumma on silti se 15-25 euroa. Näin ollen viikon ruokabudjetti säästökuulle päätettiin etukäteen, jolloin tyhjänpäiväisille lähikauppaostoksille jää vähemmän rakoa.
Säästökuukauden säännöt:
- Ei alkoholia
- Ei kotiin tilattua ruokaa
- Ei vaateostoksia
- Viikottaiset ruokaostokset Lidlissä ja vain super tarpeelliset lähikaupasta pitkin viikkoa
- Lopeta kaikki turhat kuukausitilausmaksut (audiokirjat, sarjat/elokuvat, kännykän sovellukset yms.)
- Kaikenlaisia ostohaluja ja tarpeita voi aivan hyvin viivytellä lokakuun puolelle.
- Ruokabudjetti 100€/vko (sis. kulutustarvikkeet kuten wc-paperi, saippua, tiskiaine yms.)
- Kerää kuitit talteen
- Kurkkaa tilin tilanne kerran viikossa
- Laita extraa säästötilille
- Ennakoi ja budjetoi seuraavien kuukausien menoja valmiiksi tämän kuun aikana
Bonussääntö:
- Jos nyt tulee jotain ennakoimatonta ja yllättävää rahanmenoa, niin ei se haittaa. Säästökuukausi voi jatkua siitä huolimatta.
Instagramissa törmäsin tällaisiin säästämis-trackereihin, joita voi tulostaa pientä maksua vastaan erilaisilla kuvilla, kuvioilla ja säästökohteilla, mutta tein itse ja säästin, kun piirsin tällaisen bullet journaliin. Ei ole yhtään niin hieno kuin siellä somessa, mutta vähintäänkin yhtä motivoiva!
Ps. Kiitti kuvista Emppu :)