Sanokaa jotain positiivista Rihannan videosta

Rönsy

Toimituksen palstalla oli sopivasti juuri tänään juttua Miley Cyruksesta, ja joku ihmettelikin kommenteissa, että miksi kukaan ei  puhu tästä tuoreesta videosta:

Kysyn nyt ihan vilpittömän uteliaasti: Onko tässä teoksessa jotain, josta sitä voisi kehua? Siis joku luenta, jota en itse keksi, joka tekee tästä hyvää katsottavaa. Jotain poptaiteellisesti merkittävää? Viihdyttävää? Voimaannuttavaa? 

Kommentit

Ranja
Haavekuvia

Voi ei. Onpa oikeasti todella kamala video.

Suvi55

Tästä ei löytynyt mitään hyvää etsimälläkään. :/

Jemina
No Sex and the City

Jestas.

Just nyt en osaa päättää kumpi on pahempi, videon kuvakielen ja biisin lyriikoiden epäilyttävä sanoma. Ja yhdessä ne muodostavatkin aika paketin... Kyllä tästä on hyvä teinityttöjen ottaa oppia!

honeychile

Jos pohditaan sitä, että miksi tästä videosta ei puhuta kun taas Mileyn videosta puhutaan, tulee sellainen ennakko-oletus että ylipäätään kummassakaan olisi jotain puhumisen arvoista. Oikeasti ei ole. Nuoret naiset tekevät rahaa vartalollaan, eikö tämä nyt ole jo so last season?

Mutta jos tätä halutaan tulkita niin ainahan tässä voi yrittää sellaista käänteistä feminististä tulkintaa, että olisiko video mikään juttu, jos sen olisi tehnyt joku miespuolinen rap-tähti? Että jos tämä nyt ei aiheuta suurta massaliikehdintää, voidaan tulkita naisten vapautukseksi tehdä myös huonoja ja mauttomia musiikkivideoita :D Rihannan kohdalla kun tuskin kannattaa pelata sitä "viaton musiikkiteollisuuden uhri, jonka alastomuudella tehdään rahaa"-korttia, eiköhän nainen itse pysty vaikuttamaan videoidensa sisältöön uran tässä vaiheessa.

 

Joanna Palmén
Rönsy

No en tiedä, onko niissä kummassakaan "puhumisen arvoista" ja toki niistä on vaikea puhua saamatta kauhistelija-moraalipaniikki-kukkahattua päähänsä. Mutta ihan kylmän asiallisestikin tässä videossa ollaan eksplisiittisempiä ja rivompia kuin missään näkemässäni suuren ja globaalin yleisön musavideossa (Mileyhan oli kevyt ja hyväntuulinen tähän verrattuna). Ja sitäpä juuri, että kun uhri-korttia ei voi heilutella, vaan Rihanna melko varmasti saa tehdä millaisen videon haluaa, niin miksi juuri tällaisen? Mikä häntä motivoi ja mitä hän haluaa tällä viestiä?

 

honeychile

No jos biisin lyriikat on nuo mitä ne on, niin eipä siihen nyt ihan kauhean siloistakaan videota kannata tehdä :D 

Joanna Palmén
Rönsy

Joo, no, oisin voinut sisällyttää myös itse biisin lyriikkoineen tuohon kysymykseeni.

tiiti
ite puin

No onhan tuossa ainakin melkoisen päheä tuoli.

Joanna Palmén
Rönsy

Totta!

Laura T.
M O L

Kaksi sanaa. Mitä v..... .

 

Laura

Laura T.
M O L

Ps. Hauskaa, että kesken videon Youtuben pop-up ikkuna ehdottaa Mileyn videon katsomista. Jotain samoja elementtejä ilmeisesti...?

Joanna Palmén
Rönsy

Niin. No samaa alastomuutta ja samaa teemaa, mutta Mileyhan haikailee heteroseksuaalista parisuhdeseksiä, Rihanna jotain naiskauppahommaa.

Panderson (Ei varmistettu)

Rihanna on tässä videossa madame, joka ei voi ajatella muutako rahaa, jota hänen kauppaamansa tytöt hänelle ansaitsevat. Seksuaaliset eleet kuningattaren valtaistuinta vasten symboloivat sitä mikä on Rihannan valtaan saattanut (toosa), mutta eleiden aggressiivisuus viestii myös ristiriidasta: rahan rakastamisen vastapainoksi Rihanna myös halveksuu maailmaa, joka mahdollistaa mustan naisen valtaistumisen ainoastaan seksin kautta.

Joanna Palmén
Rönsy

Mutta siis halveksuuko madame sekä itseään että maailmaa? 

Panderson (Ei varmistettu)

Maailmaa. Hän itse vain käyttää hyväkseen sitä valtaa mikä hänellä on. Että saa money money money koska se on lisää valtaa. Huokaus.

ikivanha juttu (Ei varmistettu)

miksi ihmeessä madamen tulisi halveksua itseään?

videossa ei myöskään fetisoida tankotanssinaisia: jokainen tekee vähän niinkuin omaa suoritustaan vedessä, tangossa tai kuten rihis siinä valtaistuimella. (valkoinen) kuluttajamies loistaa poissaolollaan, eikä ole tunkemassa dollareitaan yhdenkän tanssijan alaosiin.

voisi sanoa, että tää video on mustan naisen seksualisuuden juhlaa, jossa ei ole sijaa miehen katseelle ja arvioinnille.

Minä olen todennut Rihannan kohdalla pelin olleen menetetty jo KAUAN sitten, siksi en jaksa edes provosoitua.
Aiempaan "entä jos miesräppärin videolla..." -skeemaan sanon omasta puolestani vain sen, että en ole koskaan arvostanut kenenkään "musiikkia" jota myydään paljaan pyllyn heilutuksella, vaikka amerikkalaista rappia jopa joskus kuuntelin enemmän.

Joanna Palmén
Rönsy

Miesräppäri-skeemassa oli ennen kaikkea se ongelma, että siinä vertailtiin miesräppärin ja Rihannan tekemien samantyyppisten videoiden herättämiä reaktioita. Mua ihmetyttää ensisijaisesti Rihannan motiivit - miksi tämmöinen? 

Reaktioiden eli käytännössä ip-lehtikohujen seuraaminen on aika hedelmätöntä: niille on ihan sama millä arvoilla ne milloinkin pelaa, kunhan tuottavat puhuttavaa ja tunnereaktioita.

Aliisia (Ei varmistettu)

Miley on uutinen, koska artistin nykyinen ura on jotain ihan muuta kuin se, mistä hän on lähtenyt liikkeelle. Tämä on ehdottomasti roisein näkemäni Rihannan video, mutta en nyt sanoisi että ne aiemmatkaan olisivat olleet mitään pikkutytöille sopivaa kamaa. Rihanna ei ole mikään "good girl gone bad", toisin kuin ex- Disney-tähti.

En pitänyt Rihannan videosta, biisistä tai sen sanoituksista. Toisaalta en nyt jaksa huolestua teinityttöjenkään puolesta, koska vaikka tässä jotkut jutut oltiin viety pidemmälle kuin muissa popvideoissa, henki on aika sama. Eikä kaiken tässä maailmassa tarvitse olla teineille sopivaa.

Alice
My blueberry dream

Voi kauheeta. Aika tyrmistyneenä tota katselin. Sen silmillepursuavan semi-alastomuuden sijaan täpitin kuitenkin kauhunsekaisesti mieluumminkin seuraavaa; just kun tankotanssin mainetta ollaan saatu vähän parannettua, alettu tiedostaa että se on ihan fittness lajikin niin sit Rihannan videossa voimaa vaativia ja taidokkaita spinnejä ja inverttejä tekevät tangolla just niin strippariksi pukeutuneet muikit ja osa hinkkaa vaan perseettään siihen tankoon. Että onnistuipa Rihanna tällä videolla taas latistamaan yhden lajin takaisin täysin naisten esineellistämisen ja tissiperse-ajattelun kohteiksi. Huoh. 

Pitää varmaa katsoa nyt se Mileynkin video jotta voi ällökauhistua vähän lisää. 

arvaa kuka (Ei varmistettu)
Joanna Palmén
Rönsy

Arvaan kyllä kuka. Mutta musta toi oli aivan asiallinen kirjoitus. 

Joanna Palmén
Rönsy

Haa, no niin! Haluan kuulla miksi? Ihan oikeasti uteliaana.

Joanna Palmén
Rönsy

Okei, kiitos! Musta tossa kyllä naiset myyvät itseään eivätkä käytä vapaasti omaa rahaansa. Ja joo, ei mielistellä, mutta aika rumaa maailmaa tuossa kuvataan. En tajua, että haluaako tosissaan nainen, jolla on paljon rahaa ja vapaus tehdä mitä tahtoo, kuvata juuri tuollaista maailmaa. Estetiikka lienee tällaisissa tapauksissa makukysymys.

womanismi ja valkoisten naisten feminismi näkee tän asian hyvin erillä tavalla. valkosillehan tuo video näyttäytyy exploitatiivisena, uhriuttavana ja jotenkin "villin viidakkomaisen eroottisena" tai jopa likaisena. verrattuna mileyn videot/lavaesiintyminen taas nähdään emansipatorisena oman vartalon juhlana, kun kyseessä on valkoinen nuori nainen, jonka seksualisuus on pyhää, valkoista kauneutta. rihannan videossa ei myöskään ole miestä katsomassa tanssijoita, eli male gaze puuttuu, mikä on upeaa, sillä naiset nauttivat rahasta, vallasta ja tanssimisesta ihan omilla ehdoillaan.

 

täälläkin sanottua: mustien naisten tankotassi nähdään ilman mieskatsojiakin STRIPPAAMISENA, oman vartalon myymisenä, lähes huoraamisena. kun valkoisen naisen omaehtoisesti harrastama tankotanssi on "fyysista ja henkistä kuntoa ylläpitävää akrobaattista urheilua". 

 

Kommentoi