Kysy, mä vastaan- palstan viikon kysymys

”Miksi kirjotat niin paskasti vaiks oot journalisti?”

Siksi, koska en ole kirjoittava journalisti. Ainakaan vielä. Toisekseen kysymys on tahditon, mutta äärimmäisen hyvä. Olen pohtinut samalla skeemalla sitä, että miksi koomikot ja komedianäyttelijät ovat oikeassa elämässään äärimmäisen surullisia joko persoonina tai mielialaltaan. Tai miksi kaveriporukan parhaimmat seuramiehet ovat niin tylsiä kotioloissa? Aina kun tapaat sen oman elämäsi Walter DeCampin, niin kaksisteen tyyppi osoittautuu tylsäksi kuin mikä – en jaksa keksiä vertailukohtaa, koska on aika myöhä ajankohta vastailla blogissaan kysymyksiin kirjallisesti.

Summa summarum, sama skeema sopii moneen muuhunkin asiaan. Miksi taivas on sininen? Miksi lada, autojen karvalakkikunkku, käynnistyy myös 30 asteen pakkasessa? Miksi Kummeli teki siitä sketsin? Miksi Harley Quinnilla on hyeena?

Täh?

Opiskelu- ja työkuvioissa kirjoitetut tekstit syntyvät eri lähtökohdista erilaisiin tarpeisiin, ja niitä lukee (jos lukee) moni muukin ennen kuin painan entteriä tai lähetä- nappia. Taustatyö on myös paljon valtavampi, koska joudun kysymään monelta eri alojen asiantuntijoilta puolesta ja vastaan mielipiteitä tai tiukkaa faktaa, googlettelemaan ja istumaan vaikka kirjastossa. Sen pohjalta naputtelen vaadittuihin raameihin tekstit, kuten vaikka mahdutan valtavasti neutraaliin sävyyn asiaa 3500 merkkiin. Ihan kunnioituksesta tietäjien panosta kohtaan yritän, pyrin ja kykenen muokkailemaan tekstit siihen värssymuotoon, mikä palvelee a) heidän asiantuntijuutensa esiintuomista, b) on ymmärrettävää yleiskieltä ja c) on kelpuutettavaa journalismia. Joskus on toisaalta aika kiire (even tho myös meidän koulukonttorilla) ja silloinkin meinaa näppäimet seota tai editori nukkuu. Kummin vain, tälläkään saralla ei ehkä koskaan tule valmiiksi. Yksityiselämässäni olen rennompi, ja koska olen oman elämäni paras asiantuntija, pidätän oikeuden muutoksiin, lapsuksiin ja surkeaan yleiskieleen missä viljelen kaikkea kirosanoista idiomeihin ja finglishiin. Kärsi tai et, tämä on blogi, eikä kukaan pakota sinua lukemaan tätä.

Kiitos, siinä oli viikon kysymys. Lisää kysymyksiä taas ensi viikolla tällä palstalla, pysy kanavalla!

Pus äks äks

Henruuu

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (1)
  1. Influenssa löysi tiensä meillekin – arjen keskeyttäjä – WheneverLightly | Lily
    20.10.2022, 15:20

    […] Kysy mitä vain, vastaan- palstan viikon kysymys  […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *