Torju syksyn tautikierre: kolme tapaa käyttää inkivääriä ja sitruunaa

#ruoka- ja juomainspiraatio

Tehokas apu syysflunssaan inkivääristä ja sitruunasta. Tämän kaksikon terveyshyödyt perustuvat niiden sisältämiin vitamiineihin ja hivenaineisiin. Molemmat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, kaliumia ja rautaa. Sitruuna sisältää näiden lisäksi magnesiumia, ja inkiväärissä saa myös sinkkiä, A- ja E-vitamiinia, joista on apua tautikierteeseen. Inkivääri ja sitruuna ovat yhdessä käytettynä kirpeä, mutta terveellinen vaihtoehto. Niiden käyttöön on hyvä totutella vähitellen varsinkin smoothieissa.

  1. Inkivääri-sitruuna -smoothie

Kokeile inkivääriä ja sitruunaa yhdessä ananaksen, mandariinien ja appelsiinien kanssa! Blenderiin voi heittää melkein mitä vain oman maun mukaan, joten olen viime flunssakausina suosinut tätä yhdistelmää.

Inkivääri-sitruuna-ananas-mandariini-smoothie.

2. Sitruunalla maustettu vesikannu

Sitruuna-lime -vesikannu auttaa seuraamaan päivittäistä vedenjuontia. Sitrushedelmät tuovat samalla veteen makua ja on terveellisempi vaihtoehto kuin makeutusaineet. Sekaan voi myös lisätä inkivääriä.

3. Vanha klassikko, eli teetä inkiväärin ja sitruunaviipaleiden kera

Lisää teepannun pohjalle muutama sitruunasiivu ja paloiteltu inkivääri ja anna hautua muutama minuutti.

Raikas ja kirpeä smoothie

Ainekset (2 annosta)

1
sitruuna
111 pala
inkivääriä
mandariinia
1/2
ananas
kookos-, manteli- tai kauramaitoa tai rahkaa
vettä
15 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

  1. Huuhtele ja kuori sitruuna, mandariinit ja inkivääri. Paloittele ne blenderiystävällisen kokoisiksi. Ole varovainen inkiväärin ja sitruunan kanssa, koska yhdessä ne ovat hyvin voimakkaan makuisia ja saattavat aiheuttaa kirpakkaa närästystä. Pienikin määrä riittää.
  2. Kuori ja paloittele tuore ananas. Leikkaa ananaksen sisus keskeltä, ja halkaise se puoliksi. Laita toinen puoli jääkaappiin joko rasiassa tai kelmuun käärittynä.
  3. Lisää haluamasi määrä manteli- tai kauramaitoa tai rahkaa ja lisää hedelmiä yksi mötti kerrallaan, ettei blenderi vioitu.
  4. Lisää vettä sen mukaan, miten juoksevaa smoothiesta haluat

Ole varovainen sitruunan ja inkiväärin kanssa, koska yhdessä ne ovat hyvin voimakkaan makuisia ja saattavat aiheuttaa kirpakkaa närästystä. Pienikin määrä riittää!

Voit hyödyntää loput sitruunaviipaleet laittamalla ne vesikannuun. Vesikannun ohje:

  1. Pese ja leikkaa sitruuna ja lime pieniksi viipaleiksi.
  2. Täytä kannu keitetyllä vedellä.
  3. Lisää veteen sitruunan ja limen viipaleet ja lisää joukkoon tuoreminttua
  4. Laita kannu jääkaappiin jäähtymään.

Kannun idea on pikemminkin siinä, että vettä muistaa juoda kohtuullisia määriä. Aikuisen keskivertokulutus arjessa noin kolme litraa päivässä, joten kannullisten perusteella osaisit arvioida veden määrää. Sitruunan ja limen kanssa on vain oltava tarkkana hammaskiilteen vuoksi.

Sitruunakannu

Ainekset (1 annos)

1 h 5 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 1 h

Tee näin:

  1. Huuhtele huolellisesti lime, sitruuna, inkivääri ja tuoreminttu.
  2. Viipaloi hedelmät ja hienonna minttu oman maun mukaan.
  3. Keitä pannullinen kylmää vettä kiehuvan kuumaksi.
  4. Lisää hedelmät ja pienennetty minttu vesikannun pohjalle. Kaada kiehuvan kuuma vesi niiden päälle.
  5. Anna kannun hetki jäähtyä, ja laita se jääkaappiin viilenemään. Juoma on valmis, kun vesi on jäähtynyt jääkaappikylmäksi.
Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys