Syöpää ei sydämiä someen postaamalla voiteta.

Run Babe Run

Facebookin priva-viesti lootani on kilissyt useasti viime päivinä

”Hei, voitko laittaa <3 omalle sivullesi, vain sydämen ilman tekstiä ja lähettää tämän viestin kaikille naisystävillesi. Näin naiset muistaisivat, että tämä viikko on " Ennalta ehkäisevä rintasyöpäviikko". Laita vain sormi tekstille ja paina lähetä edelleen!”

Aloin googlettaa koska oikeastaan on ennalta ehkäisevä rintasyöpäviikko. Viitteitä löytyi muutamilta sivuilta, että tällaista viikkoa vietettäisiin tai on ainakin vietetty lokakuussa. Missään yhteydessä ei käynyt ilmi, että se olisi näin maaliskuun puolivälissä.

 

Ei siinä mitään, saahan sitä toki jokainen postata some-feedeihinsä mitä haluaa, mutta mikä lienee todellinen arvo kampanjalla joka ei edes aukea milläänlailla ellet satu saamaan privaviestillä ohjeita, että tee näin ja näin niin tietoisuus rintasyövästä (muka) kasvaa. Ainoa vaan että todellisuudessa ei kasva.

Mitä sydämen postaaminen omaan facebook-päivitykseen kertoo muille? Mitä ohjeita se antaa siitä mikä olisi jokaisen tärkein tehtävä rintasyövän mahdollisimman aikaisessa diagnotisoinnissa? Miten sydän facebookissa kartuttaa rintsyöpä-tutkimukselle rahaa?

Ei mitenkään.

Rakkaat naiset, niin ihana kuin teidän ajatuksenne onkin, niin rintasyöpää ei voiteta postaamalla sydämiä someen. Rintasyöpään sairastuu suomessa vuosittain tuhansia naista. Rintasyöpä on myös länsimaisesti tarkastellen naisten yleisin syöpätyyppi: siihen sairastuu elämänsä aikana noin joka kymmenes nainen. Tulee muistaa, että myös miehet voivat sairastua vaikka se harvinaisempaa onkin. Wikipedian mukaan yksi viidesosa sairastuneista menehtyy viiden vuoden sisällä diagnoosista.

Rintasyövän suhteen on yhä edelleen paljon avoimia kysymyksiä, joiden tutkimukseen tarvitaan jatkuvasti rahoitusta. Tieteellinen tutkimus on rintasyövän ehkäisyssä, varhaisessa toteamisessa, diagnostiikassa, hyvien hoitojen suhteen ja potilaiden kuntoutumisessa kaiken a ja o. Tutkimuksen ja sen läpimurtojen myötä yhä useampi rintasyöpäpotilas voidaan nykyisin parantaa.

Suomalaisen syöpätutkimuksen isoimpana haasteena on tutkimusrahoituksen väheneminen: myös rintasyöpätutkijat ovat pitkälti yksityisen rahoituksen varassa. Tärkeämpää kuin siis sydämet somessa, on ne käytännön teot. Osta Roosanauha, tai lahjoita vaikka tämän linkin kautta: https://roosanauha.syopasaatio.fi/lahjoita/

Ja pelasta itsesi ja läheisesi tukimalla rintasi. Opeta lapsesi, ystäväsi tai muu läheisesikin tutkimaan. Ja jos jotakin epämääräistä tai huolestuttavaa löytyy, soita välittömästi lääkärille. Ei seuraavalla viikolla tai seuraavassa kuussa vaan heti kun se on mahdollista!

 

Tässä esimekiksi yhdet ohjeet jos tissien tutkiminen ei ennestään ole tuttua: Video rintojen tutkimisesta

Kuvalliset ohjeet

Linkit ovat Tunne Rintasi Ry:n käsialaa. 

Tunne Rintasi Yhdistyksen tarkoituksena on perustamisestaan lähtien ollut rintasyövän varhaistoteamisen edistäminen, jossa rintojen omatarkkailulla on tärkeä rooli.

Tutkitusti rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa rintasyövän hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta. 

Tunne rintasi ry Kannustaa ja opastaa kaikenikäisiä rintojen omatarkkailuun.

Tunne rintasi ry, rf on valtakunnallinen kansalais- ja kansanterveysjärjestö.

 

Lämimästi suosittelen tutustumaan heidän kattaviin sivuihinsa: 

http://www.tunnerintasi.fi

 

 

 

Kirjoittaja on Hanna Jokinen, Hattulalainen Lähihoitaja ja yhdistysaktiivi.

 

Kommentit

Eila Junnola (Ei varmistettu)

Kiitos tästä, olen samaa mieltä. Toivottavasti et tykkää pahaa, jos kopioin linkin jakoon naamakirjan kavereilleni, jotka ovat tätä lähettäneet.

Eila Junnola (Ei varmistettu)

Kiitos tästä, olen samaa mieltä. Toivottavasti et tykkää pahaa, jos kopioin linkin jakoon naamakirjan kavereilleni, jotka ovat tätä lähettäneet.

JollyHolly

Aivan samaa mieltä! Eilen juuri pähkäilin, että mikä ihmeen sydänbuumi taas on meneillään. Kirjoittaisivat siihen edes vaikka mistä on kysymys.. ja muutenkin mitä se mitään auttaa. Ei mittään.

Vierailija (Ei varmistettu)

minusta sydänkampanja (joka on luultavasti vain jonkun yksityishenkilön jakoon lähtenyt ele) onnistui hyvin, sillä sinäkin menit googlaamaan asiasta. Monesti syöpäaiheiset päivitykset voi vain skrollata ohi uutisvirrassa, ja luulenkin että pelkkä sydän toimii näin ollen myös uteliaisuutta herättävänä.

En usko että kukaan oikeasti luulee että syöpää ehkäistään tällätavoin, mutta jopa näin maaliskuussa (kun ei ole rintasyövälle omistettu kuukausi edes kysymyksessä) syövän muistaminen on oikein tervetullutta. Syöpä kun ei lopu lokakuun jälkeen.

Syöpää vastaan voi kampanjoida isosti ja faktallisesti, mutta en koe että tälläinenkään ele on yhtään keneltäkään pois. Ja googlasithan sinäkin. Ehkä se saa edes jonkun sieltä ruudun takaa pysähtymään ja menemään tutkimuksiin/ lahjoittamaan tutkimuksille.

Terveisin, kolmansista sytostaateista selvinnyt.

Eila Junnola (Ei varmistettu)

Mutta ne ohjeet laittaa sydän menevät vain niille naisille, jotka lähettävä nainen haluaa (ei esim. miehille). Pelkkä sydän ilman privaviestiä ei vielä levitä tietoa kenellekään. Veikkaanpa, että (sinänsä positiivisessa mielessä) sydämen levittäjät ovat jo valmiiksi kiinnostuneita aiheesta, mutta tajuavatko hekään mennä tutkimuksiin/lahjoittaa tutkimuksille? Eihän se pahaa tee, jos kesken vuottakin muistutetaan, mutta minkä verran nämä auttavat käytännön tasolla?

Terveisin toisia sytojaan loppuikänsä saava (tai sen aikaa kuin niistä on hyötyä tai kroppa kestää)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan! Itse koen, että oli ele millainen tahansa, ja viesti osoitettu kenelle tahansa siitä on hyötyä, ja tähän kannustan ihmisiä. Vaikkei aina ilmiö lähtisikään roosanauhan kaltaiseksi, ele on mielestäni kaunis ja mitään pahaa tästä ei aiheudu. Päinvastoin, jos yksikin ihminen lahjoittaa tai tukee toimintaa jossain muodossa, on kiertoviesti mielestäni tarpeellinen :)

En tiennyt että sairastat myös itse syöpää, itse soisin myös muille erityypin syöpää sairastaneille kampanjoita, olivat ne isoja tai sitten pieniä. Mutta hienoa että rintasyöpää vastaan on sosiaalisessamediassa lähdetty tällätavoin kampanjoimaan. Sosiaalisenmedian voima voi olla aivan uskomaton, ja siksi koen että pienetkin kampanjat ovat aina tervetulleita. :)

Hanna Jokinen (Ei varmistettu)

Juu olet oikeassa että kaikki tiedonjako on toki hyvä. Ja niinkun kirjoitinkin niin saahan sitä jakaa mitä vain.

Ja korjaan sen verran etten googlettanut mitä sydän tarkoittaa tässä yhteydessä vaan googletin tarkkaa ajankohtaa jonkinlaiselle rintasyöpä-viikolle.

Onneksi olet selvinnyt ja hyvä jos koet että sydän-postaukset tarjoavat apua sairastuneille. Meitä on moneen junaan joten varmasti mahdutaan kaikki somee jakamaan infoa asioista. Itse kaipaan vähän enemmän tietoa ja faktoja tällaisissa asioissa.

-Hanna/blogin kirjoittaja

Vierailija (Ei varmistettu)

en ymmärrä negatiivisuuttasi asian suhteen?

Hanna Jokinen (Ei varmistettu)

Kiitos rakentavasta palautteestasi ja ikävää jos koet minun olevan aiheessa negatiivinen.

Uskon, että mahduimme kaikki ajatuksinemme someen. Monelle postaukseni on ollut mieleinen ja se on koettu informatiiviseksi. Tokikaan kaikille ei voi olla mieleen, eikä ole tarpeenkaan.

Kiitos kommentistasi, oikein hyvää kevättä!

-Hanna Jokinen/blogin kirjoittaja

Mardu (Ei varmistettu)

Kiitos mietin juuri samaa kun sain sydämen, että mitähän se ennaltaehkäisy mahtaa tarkoittaa? Eihän seulonnat ehkäise syöpää syntymästä päinvastoin säteily altistaa. Tärkeämpää olisi keskittyä oikeisiin tekoihin kuten itsestään huolehtimiseen terveelliseen ruokavalioon yms.

Tuhat viisisataa tapausta on anslysoitu ”syövästä voi selviytyä ” kirjaa varten ja siinä esitellään yhdeksän polkua yllättävään paranemiseen. Siitä itse lähdin liikkeelle omassa elämässäni.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.