Antti Rinne, älä nitistä meitä (hoitajia) työmme ääreen!

Täytyy sanoa, että itku kuristi kurkussa kun sai hiljattain lukea, että Pääministeri Rinteen mielestä rahaa vanhustenhoidon korjauksiin ei tällä hallituskaudella ilmeisesti ole.

Taannoisen työillan muisto mielessä kyllä tuntui ihan nyrkin iskulta päin näköä tällainen ulostulo.

Esimerkin iltavuorossa klo 13-21 välin menin käytännössä koko ajan työtehtävästä toiseen. 13 monisairasta vanhusta, 2 hoitajaa. Ruokailut kolmeen kertaan, pöytien kattamiset ja tiskit jokaisen ruokailun ympärillä, pyykkiä 5 koneellista, uuden asiakkaan vastaanottaminen kesken iltavuoron, johon kollegalla meni yli tunti aikaa, jotta kaikki asianmukaiset asiat oli selvitelty. Tiukkaa työntekoa siis hänelläkin yhtälailla.

Kun kollega selvitteli asiakkaan asioita, sen ajan vastasin yksin näiden 13 asiakkaan päivällisen jaosta, ruokailusta, tiskeistä, osaston puheluista. Ruoan jälkeen puolet asiakkaista halusi ymmärrettävästi vessaan ja loput tarvitsivat auttelua ja ohjausta päästäkseen TV:n ääreen tai lepäämään.

Tiettyjen syiden takia olisi pitänyt pystyä seuraamaan erästä asiakasta korostetun tiheästi. Ehdin hänen luokseen noin 4 kertaa 8 tunnin aikana, koska muutkin seitsemästä hoidettavastani tarvitsivat minua moneen kertaan.

20min ruokatunti ja 10min kahvitauko pitäisi meilläkin olla. No ehdin tasan hotkaista kipollisen puoli-kylmää puuroa naamariini, koska taas jo hoitajakutsut soivat moneen kertaan. Mentävä oli, koska meillähän on joutuisa ruokailu työnohessa kirjattuna ihan tessiin.

Vaikka kuinka yritin omat työt tehdä reippaasti ja jäi tosiaan jopa kahvitaukokin väliin, en päässyt klo 21 lähtemään vaan kiireesti kirjasin potilastietoja vielä lähempänä puoli kymmentä.

Olenko tyytyväinen työni jälkeen? -EN.

Jouduin kuittaamaan esimerkiksi asiakkaan 6-7 hoitajakutsua katki, kun puhuin omaisen kanssa kiireellistä puhelua puhelimessa, kahdessa paikassa kun ei voi olla yhtä aikaa. Kirjasin lyhyesti ja omaan tasooni nähden jopa normaalia heikommin, sillä aikaa oli liian vähän, olinhan jo ylitöissä. Jouduin liian usein sanomaan asiakkaalle että pitää odottaa, jopa pissat housussa, koska yhtä aikaa oli hoidettavana toinen joka oli odottanut vielä kauemmin.

Tässä vain joitain esimerkkejä.

Ja meillä muuten mitoitus on jotakin 0,50-0,56 väliltä, emme ole siis edes mikään laiton katastrofi-yksikkö vaan meillä on moneen yksikköön verraten asiat hyvin. Meillä on vielä rautaisia ammattilaisia töissä ja hyvä henki. Mutta tämä kuvannee sitä, että ei edes se 0,5 hoitajaa per vanhus (vuorokaudessa) ole mikään autuaaksi tekevä vaikka se lakiin kirjattaisiinkin ja se PITÄÄ sinne kirjata. Tarvitaan ihan oikeasti se 0,7 ja PIAN!

Itse pidän itseäni osaavana ja sinnikkäänä hoitajana, mutta tämän Rinteen ulostulon kaltaisten viestien jälkeen ei oikeasti enää riitä potkua. Olen kuvitellut jaksavani pysyä vanhustenhoidossa ja jatkaa väsymättä taistelua vanhusten paremman hoidon & alan työolojen eteen. Enää en ole ollenkaan varma. Käteen jää ilman lisiä alle 2000eur/kk ja harvoin edes lisien kanssa päästään paljoakaan yli 2000eur/kk, ikinä en ole päässyt lähellekään esimerkiksi 2500 euroa käteen- tuloja. Lähes samanlaisia summia saa kuulemma varastolla tarroja kosmetiikka-puteleihin liimaamalla. Ne putelit eivät ainakaan odota jalat ristissä vessaan pääsyä tai jää perään huutamaan apua pelätessään pimeää ja nähdessään pelottavan todellisia harhoja.

Pääministeri Rinne, ”ei ole rahaa”, ei kalpaa nyt vastaukseksi. Samaan aikaan kun hävittäjähankintoihin kaavaillaan miljardeja, pyyhitte mummoilla ja hoitajilla lattiaa. Ja pyyhitte meihin vielä jalkanne yli kävellessänne. Näin se meille näyttäytyy.

Itse vanhustenhuollon kenttää hyvin tuntevana uskon, että jos tämä hallitus nyt ”pettää” hoitajat & vanhukset, alan kiinnostus romahtaa ennen näkemättömään syöksyyn. Moni, liian moni, hoitaja odotti ja uskoi että uuden hallituksen tullessa vihdoin asiat muuttuvat, mutta nyt näyttää todella pahalta.

Emme me hoitajat, Pääministeri Rinne, valita turhasta. Me ihan oikeasti näännymme työn ääreen ja ihan liian moni meistä purskahtaa itkuun kotimatkalla tai pukukopilla koska ei vaan enää jaksa. Ja me ollaan aivan helvetin sitkeää rotua. Kun hoitaja väsyy, on piru merrassa isosti. Ja mieti millaista on päivästä toiseen koittaa revetä parhainpaansa ja silti se ei riitä takaamaan aina edes ihmisarvoista elämää tai hoitoa. Puhumattakaan mistään kivasta ja laadukkaasta arjesta, jonka ihan jokainen seniori ansaitsisi.

Kun sinulla, Pääministeri Rinne, ei kohta ole enää meitä sosiaali- ja terveysalan huikeita ammattilaisia, esimerkiksi lähihoitajia, mitä teet? Kuka silloin on se joka mahdollisesti sinunkin ikääntyvän läheisesi opettaa aivoinfarktin jälkeen uudelleen kävelemään? Kuka puhdistaa sinulle tutun tai tuntemattoman seniorin kunnioittavasti ja rauhoitellen kun tämä on omissa eritteissään niskaansa myöden ja samalla hädissään sotkenut, pahaa tarkoittamatta, koko vessan tai asuntonsa? Kuka syöttää, kuka pukee, kuka jakaa lääkkeet ja pistää injektiot,  kuka silittää harmaita hiuksia ja kertoo väsymättä muistisairaalle tänään olevan torstai ja syyskuun kahdestoista? Kuka pitää ehkä sinunkin kuolevaa läheistäsi kädestä ja kertoo että on lupa päästää irti elämänlangasta ja kuolla, sillä aikaa kun sinä  itse voit hoitaa  tärkeää työtäsi?

Hyvä pääministeri, sinulla on valta olla jokaisen hoitajan ja vanhuksen sankari tai sitten se korsi, joka katkaisee kamelin selän. Ja siitä se kameli ei enää toivu. Toivon sinulle rohkeutta ja kunnianhimoa valita viisaasti. Olla se suoraselkäinen mies jona sinua pidin. Älä nististä meitä hoitajia työmme ääreen!

Lähihoitaja,

Hanna Jokinen

 

JÄLKIKIRJOITUS 13.9. ILLALLA:

Tilanteesta ja Rinteen sanomisesta on saatu uutta selvitystä. Joka muuten näyttää myös melkoisen hyvältä. Joskin omat suuretkin haasteensa siinä on. Kannattaa lukea tämä linkki ajatuksella! ->

Hoitajamitoituksesta saatiin vihdoin tolkkua: tulossa parempi malli kuin kevään puheissa

Kommentit (4)
  1. Loistava kirjoitus! Oma työpaikka ei ole myöskään pahimmasta päästä, mutta kuulosti liian tutulta.
    Koen olevani hyvä työssäni ja oikealla alalla, mutta huomaan usein miettiväni alanvaihtoa. Tätä työtä en eläkeikään jaksa.

  2. Lähi ja sairaanhoitaja
    13.9.2019, 20:55

    No voihan lakiin kirjata mitä vaan mutta onko Suomessa niin paljon edes hoitajia mitä tarvitaan että tietty mitoitus (0.7) täyttyy? En ainakaan tiedä kovin montaa työtöntä hoitajaa? Yleensä kaikki työllistyy jo opiskeluaikoina.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *