Ruoka osana identiteettiä
Yle Radio 1:n kulttuuriohjelma Kultakuumeessa keskusteltiin eilen ruokakulttuurista. Lähetyksessä pohdittiin, miten ruoasta on tullut näin iso osa ihmisten identiteettiä. Puhetta oli suomalaisen ruokakulttuurin lisäksi myös erikoisruokavalioista, kotimaisista raaka-aineista sekä ruoan valmistamisesta ja tietysti keskustelussa sivuttiin myös mm. ruokablogeja.
Keskustelu oli kaikin puolin mielenkiintoista. Linnanmäen Kattila-ravintolamaailmassa käytyyn keskusteluun osallistuivat ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, raakaruokaan perehtynyt psykologi Outi Rinne sekä ravintoloitsija Antto Melasniemi. Toimittajina olivat Anu Heikkinen ja Iida Rauhalammi.
Keskustelijat totesivat suomalaisen ruokakulttuurin kokeneen todellisen pikakelauksen viimeisen kymmenen viime vuoden aikana. Siinä missä peruna ja lanttu ovat juurtuneet osaksi suomalaisten ruokavaliota vuosisatojen aikana, ovat uudet raaka-aineet ilmestyneet osaksi markettien vakiovalikoimaa aivan viime vuosina. Kehitys niukkuudesta yltäkylläisyyteen on edennyt pikakelauksella. Kiinnostavaksi tulevaisuuden näkymäksi keskustelijat raaka-aineiden kuluttajien ja tuottajien lähentymisen ja osin jopa sekoittumisen.
Mäkelä totesi, että ruokakulttuurin esiinnousu on näkynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa asuntojen suunnittelussa ja remontoinnissa, kun keittiöt ovat siirtyneet asuntojen perältä julkisemmaksi osaksi kotia. Myös ruoan valmistaminen on hänen mukaansa muuttunut sosiaaliseksi tapahtumaksi, johon vieraatkin osallistuvat.
Melasniemi puolestaan myönsi huomanneensa kasvissyönnin ja muiden tiedostavien ruokavalioiden (niputus allekirjoittaneen) yleistyneen ravintoloissa, mutta huomautti, että se ei näy vielä suurissa massoissa. Hän myös hämmästeli sitä, kuinka helposti ihmiset unohtavat eettisyyden ruokavalinnoissa, vaikka asioita mukamas ajattelevatkin.
Rinne totesi, että raakaruokailijalla Suomessa harvemmin on asiaa ravintolaan. Hänelle Melasniemi lupasi, että ainakin hänen ravintolastaan saa myös raakaruokaa pyydettäessä. Hän tosin huomautti, ettei häneltä raakaruokamenua ole vielä tähän mennessä kertaakaan pyydetty. Samalla hän myöntää, että erikoisruokailijat saattavat ujostella pyyntöjensä kanssa, koska kokit eivät tunnetusti aina ole kovin innoissaan valmistamassa listan ulkopuolista ruokaa. Erikoisruokavalioita kannattaa kuitenkin pyytää, kuten aiemminkin totesin.
Tässä vain muutama huomio keskustelusta, palaan aiheeseen pian omien ajatusteni myötä. Koko lähetys kuunnteltavissa Yle Areenassa.