Hiukset ja kaupan värillä värjääminen 101

Saara Sarvas

Melkein jokainen meistä on varmasti värjännyt, tai ainakin yrittänyt värjätä hiuksiaan kaupan hyllystä löytyvän tarjonnan avulla. Lopputulos ei aina ole ihan toivotunlainen, mutta toivottavasti tämä postaus avaa onnistuneen kotivärjäyksen saloja edes hieman :)

Vielä pieni varoituksen sananen, sillä surullisia juttuja hiusväreille allergisoitumisesta ja rajuista allergiareaktioista on saanut lukea viime vuosina liikaa. Tehkää ne ihotestit, mitä väripaketti suosittelee, varsinkin jos on pientäkään epäilystä mahdollisesta allergiasta! 

Kampaamoista löytyy nykyään paljon vaihtoehtoisia värjäystapoja ja uudenlaisia tuotteita, jotka sopivat allergisoituneille asiakkaille, mutta ne ovat taas juttu, johon voidaan keskittyä toisella kerralla :)

Suurin osa saa värjäillä hiuksiaan ongelmitta läpi elämänsä, mutta eikös vaan olisi ikävää, jos juuri sinun kohdallasi kävisi huonosti ja naamasi olisi huomenna turvonnut tunnistamattomaksi.. I'm just sayin' ;P

Ja sitten asiaan!

Do's and Don'ts

Kaikkia trendivärjäyksiä en suosittele kotona kokeilemaan, mutta monessa tapauksissa kaupan väriin tarttuminen on ihan ok! Esim.:

 • Kun tyvikasvua pukkaa ja näytät kaljulta muuten tummien hiustesi kanssa
 • Tahdot muuttaa hiustesi sävyä tummemmaksi
 • Haluat muutamia kirkastavia aurinkoraitoja
 • Haluat selkeästi lämpimän tai kylmän sävyn muuten hyvän värisiin hiuksiisi

Toiset tapaukset taas huutavat jo suunnitteluvaiheessa ammattilaisen apua:

 • Monivärivärjäykset, jotka ulottuvat myös pään takaosaan
 • Haluat paljon raitoja ja pohjaväri on kaukana tavoitteesta
 • Haluat suurta muutosta, varsinkin tummasta vaaleaan päin värjätessä

 

Hiusten värjäämisen peruspilarit

 

1. Väri ei vaalenna väriä!

Jos hiustasi on värjätty yhdelläkään hapetevärillä (väri, jossa kaksi eri komponenttia, väri ja hapete, sekoitetaan keskenään), ei värjätty osa enää ikinä vaalene hiusvärillä. Jos hiuksesi taas on käsittelemätön, kuten esim. vaaleaksi värjätyn hiuksen tumma tyvikasvu, vaalentaa ns. kestoväri sitä pohjan sävystä ja hiuksen rakenteesta riippuen 2-4 astetta.

Hapetevärin toimintaperiaate on simppeli: Tietyt aineosat avaavat hiuksen suomukerroksen, minkä jälkeen värimassassa olleet pienenpienet pigmentit hapettuvat suomukerroksen alle isoiksi pigmenttiklönteiksi ja jäävät jumiin. 

Tällä tavoin värjätyt hiukset ovat tavallaan kuin paperi, mitä on väritetty tussilla. Mitä ikinä tahdotkin sen tussin päälle värittää, täytyy aiemmin käytetty väri ottaa huomioon. Mustan päälle ei saa kivaa punaista, vaikka kuinka hinkkaa. 

 

2. Värinpoisto poistaa lähes kaiken

No, nyt sinulla on se paperi, minkä olet sotkenut täyteen mustaa ja parhaimmillaan siellä on vielä epätasaisia ja kummallisia laikkuja. Aloittaaksesi ns. puhtaalta pöydältä, tulee sinun joko ottaa upouusi paperi, eli kasvattaa vanha väri hiljalleen pois, tai ottaa käteen korjauslakka, eli vanha kunnon värinpoisto!

Värinpoisto tekee takaperoisesti saman, kuin hiusväri! Se avaa suomukerroksen ja alkaa pilkkoa hiuksessa olevia pigmenttejä. Värinpoisto ei ole kovin kranttu, joten samalla vaivalla tuhoutuvat sekä kaikki hiuksen luonnolliset pigmentit että sinne värjätyt. Niin, ja tuhoa ottaa vastaan myös se hiusta suojaava, ehjänä ja hyväkuntoisena hiuksen kaunein ja tärkein osa: suomukerros...

Värinpoisto on siis väärin tehdyn permanentin (joita tiedän kaikkien teidän harrastavan ;)) jälkeen radikaalein ja rasittavin operaatio, mille hiuksesi voit altistaa. Välttäkää näitä kotioloissa viimeiseen saakka, sillä suurin ero kaupan ja kampaamon väreissä on se, että et voi millään tapaa vaikuttaa käyttämäsi hapetteen vahvuuteen! 

Jos kuitenkin päädyt tekemään värinpoistoa kotona, kokeile sekoittaa massaan hoitoainetta ja loraus lämmintä vettä.

 

3. Hapetevärit eivät kestä huonokuntoisessa hiuksessa

Jos ja kun se hiukselle elintärkeä suomukerros on kerran hajotettu, ei sitä niin vaan korjata. Tämä aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia, alkaen hiusten katkeilusta, takkuuntumisesta, latvojen kuivuudesta jne. jne. 

Värjääjälle tämä muodostuu ongelmaksi, kun hiukseen pitäisi saada kestävä väri. Kun ne aiemmin mainitsemani pienet pigmentit hapettuvat hiukseen, on oletuksena se, että ehjä suomukerros myös pitää ne siellä. Jos suomukerros on vaurioitunut, pigmentit huuhtoutuvat rikkonaisista kohdista pihalle ja hiusväri haalistuu nopeasti

Tästä johtuu vaaleiden hiusten kellastuminen (viileät pigmentit ovat kooltaan pienimpiä) ja tummien hiusten vihertyminen.

 

 

Näiden perustietojen varassa voikin miettiä, mitä sille omalle hiukselle voi tehdä ja kannattaako hommaan ryhtyä kotioloissa vai säästää mahdollinen hermoromahdus ja soittaa luottokampaajalle.

 

Sävyn valinta

Kun puhutaan hiusten väristä, puhutaan kaksiosaisesta koodista, jonka alku kertoo tummuusasteen 1-10. Tässä tummudet vielä selkeämmin:

 • 1 on musta
 • 2-3 mustanruskea
 • 4-5 tumma ruskea
 • 6 keskiruskea
 • 7 tummanvaalea
 • 8-9 luonnonvaalea
 • 10 vaalea/blondi

Toinen osa taas kertoo sävystä, joka voidaan ilmoittaa numerona tai kirjaimena. Tässä esimerkkinä tunnettuja sävykoodeja:

 • 0 luonnonsävy, paras peittokyky
 • 1 sininen/tuhka 
 • 3 kulta
 • 4 kupari
 • 5 mahonki 
 • 6 sarjasta riippuen punainen tai violetti 
 • 7 ruskea 
 • 8 helmiäinen 

Nämä sävykoodit ovat luonnollisesti jokaisella sarjalla omanlaisensa, mutta useimmiten vaaleista ja tummista sävyistä löytyy vaihtoehdot kylmästä ja luonnollisesta sävystä.

Mun hiukset esimerkiksi ovat tyvestä sävyä 8/03 (vaalea kultainen ruskea) ja latvasta sekoitus 9/03 ja 10/6 (kultainen luonnonvaalea ja kylmä vaalea). 

 

 

Kun sitten valitset väriä, muista tussiesimerkki ja mieti vaikka tätä väriympyrää tuijottaen, mitä sävyä hiuksissasi nyt on ja mitä sinne haluat. Vastavärit neutraloivat toisensa, eli kun haluat neutraalin väriset ruskeat hiukset ja tämän hetkinen sävysi on vihertävä ja haalistunut, kannattaa valita väri, jossa on hieman  lämpöä, jotta vihreys taittuu kokonaan pois.

Jos hiuksesi taas ovat kellertävät ja tahtoisit niistä puhtaammat vaaleat, etsi hellävarainen ja selkeästi kylmän sävyinen väri jne.

 

Muista vielä!

 • Shokkivärit ovat suoravärejä, jotka kiinnittyvät hiukseen sähkövarauksella. Niitä ei saa poistettua vaalennetusta hiuksesta oikein millään.
 • Hiusväriä täytyy olla määrällisesti tarpeeksi, eli jos hiuksesi ovat pitkät tai paksut, osta varmuuden vuoksi mieluummin kaksi purkkia yhden sijaan!
 • Kevytvärikin on kestoväri, jos siinä sekoitetaan kaksi ainesosaa keskenään. Kevytväri on myös monesti hellävaraisempi ja parempi valinta ja pysyy varsinkin huonokuntoisessa hiuksessa paremmin, kuin kestoväri!
 • Jos värjäät vaaleita hiuksia yli 3 astetta tummemmiksi, voi väristä tulla vihertävä ja harmaa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa tehdä kotikutoinen esipigmentointi! Yritä etsiä käsiisi yksivaiheinen, suoravärityyppinen kevytväri, joka levitetään sekoittamatta suoraan pullosta vaahtona tai nesteenä. Valitse kevytväristä lämmin ruskea tai kuparinen sävy, levitä se kuiviin hiuksiin mahdollisimman tasaisesti, kuivaa hiukset, jotka ovat toivottavasti oudon punaoranssiset. Lisää kestoväri vasta sen jälkeen.
 • Hiusväri säilyy parhaiten, jos hoidat kutrejasi hyvin. Panosta siis hyviin hoitotuotteisiin, niin säästät värjäyskuluissa!
 • Useissa kampaamoissa ja HairStore -liikkeissä myydään myös kampaamosarjojen kotiväriversioita. Ne ovat yleensä turvallisia ja laadukkaita! Salainen vinkki kaikille blondeille on goldwellin suoravärivaahdon sävy 10V, joka taittaa keltaisuutta todella hyvin ;)

 

p.s. Kun värjäilin pari vuotta sitten omia hiuksiani jenkkilässä kaupan väreillä, käytin L'Oréalin Excellence Cremeä - se oli mielestäni miellyttävä sekä tuoksultaan, koostumukseltaan että värjäystulokseltaan :)

 

Kommentit

emmie (Ei varmistettu)

Hei Saara!

Voisitko joskus kirjoittaa ns. "luomuhiusväreistä" tai sellaisista väreistä, jotka eivät sisältäisi pahoja kemikaaleja? Olen Stokkalla törmännyt pariin vaihtoehtoon, Logona Herbal Hair Coloriin ja Tints of Naturen väriin, ja haluaisin tietää, että kannattaako niitä kokeilla. Kiitos, juttusi ovat olleet viimeisen parin viikon aikana ihan upeita! Ja uusi palstasi on parasta pitkään aikaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Haluaisin juurikin pari aurinkoraitamaista, vain hieman omaa sävyä vaaleampaa raitaa, mutta miten raidoitetaan kotioloissa?

Saara-fani (Ei varmistettu)

Aivan loistava postaus!
Myös aiempi video tuli tarpeeseen. Juurikasvu on järkyttävä, mutta kampaajakäyntiin ei ole varaa tällä hetkellä. :/

Vierailija (Ei varmistettu)

Hiukseni ovat olleet mustat ja aivan platinavaaleat (tässä järjestyksessä), eikä hiuksiini ole koskaan tehty yhtään värinpoistoa. Väri ei vaalenna väriä lausunto siis vähän ihmetyttää! :D

pahatapa (Ei varmistettu)

Vierailija 13.22., väri ei vaalenna väriä pitää paikkansa tismalleen. Värinpoistoaineita ja vaalennusaineita myydään myös marketeissa.

laru (Ei varmistettu)

kiitti tosta goldwellin suoravärivinkistä! metsästän sen käsiini asap :D tuntuu ettei hopeashampoo- ja hoitis yhteiskäytössäkään riitä pitämään mun vaalennetun tukan sävyä tarpeeks neutraalina

muakin muuten kiinnostaisi joku raidoituspostaus :>

hurmur (Ei varmistettu)

Linkit menneet jo vanhoiksi mutta tuolta sai Goldwellin suoravärivaahtoa http://www.akanepumpuli.fi/tuote/goldwell-soft-color-vaahtosavyte/

Vierailija (Ei varmistettu)

"Vierailija (ei varmistettu) | 17.5.2012 13:22

Hiukseni ovat olleet mustat ja aivan platinavaaleat (tässä järjestyksessä), eikä hiuksiini ole koskaan tehty yhtään värinpoistoa. Väri ei vaalenna väriä lausunto siis vähän ihmetyttää! :D
"

Väri _EI_ vaalenna väriä. Ehkä olet luullut värinpoistoa vaaleaksi väriksi tai sitten kampaajasi ei vain ole kertonut sulle mitä se sun päähän teki. Koitappa värittää vaalealla tussilla mustan päälle. Tuleeko vaaleaa tai edes sinnepäin? Tuskimpa.

Tv. parturikampaajaopiskelija

Vierailija (Ei varmistettu)

PAITSI nyt on opiskelijallakin mennyt puurot ja vellit sekaisin kuin myös kirjoittajalla :) Väri kyllä vaalentaa väriä, mutta se tieto, miten sen saavuttaa, on eri asia :) Kaupan väreillä ei onnistu.

Nebuu (Ei varmistettu)

Mulla värjättiin platinablondista ruskeapunaiseen, ja esipigmentointi tehtiin ruskealla color maskilla! Toimi hyvin, eikä tullut vihreät hiukset. Voi käyttää sitten myöhemminkin värin elvytykseen, eli suosittelen esipigmentointitarkoitukseen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Saara!

Kiitos loistavasta ja vinkkitäytteidestä blogista. :-) Mulla (ja varmasti monella kanssaihmisellä!) olisi yksi toive ja se koskisi tulevia ylioppilasjuhlia. Olen päättänyt tehdä itse meikkini sekä hiukseni, joten voisiko sulta tulla ulos ennen juhlia pätevä meikkitutoriaali? Hiustuto ois kans enemmän kuin toivottu, mutta ainakin itselläni on meikissä enemmän skarpattavaa :-)

Vierailija (Ei varmistettu)

I'm your biggest fan eveeeer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3

Mindeka
Ma-material Girl

Hassu yhteensattuma jutuissa: itse kirjoitin juuri Garnier Nutrisse Moussesta, jolla raikastin pehkoani keskiviikkona. Lue tästä.

Lisäsin loppuun myös linkin tähän juttuun, koska ammattivinkkejä en sentään lähde antamaan ;)

Kiitos hyvästä palstastasi!

 

Vierailija (Ei varmistettu)

mitä kannattaa tehdä hiuksilleen siinä kohtaa kun on ollut värjäämättä koko päätään 5kk juuri kasvua on kohtuullisen paljon ja latvat on kuitenkin oranssihtavanruskeat ?? yritän saada siis hiustenväriä lähemmäs omaa väriäni eli maantienharmaata ja sitten laittaa sinne joukkoon kirkastavaa vaaleaa raitaa :)

Mikaela (Ei varmistettu)

Mä haluaisin myös vinkata kaikille raitablondeille: Kun rupee tulee pientäpientä juurikasvua, spreijaa sinne Poly Blonden Blonde-sprayta! Saa venytettyä raidoitusaikaa vähän lisää eikä oo niin "mun juurikasvu näkyy omg"-olo ;)

Kuva tuotteesta: http://static.smartkids.dk/smartgirl/132742/513/132742_1_2_513.jpg

Mikaela (Ei varmistettu)

Mut hei Saara, tää suosittelemasi 10V, jämähtääks se blondattuun tukkaosioon samalla tavalla kun välillä lilashampoo?

VierailijaMOI:) (Ei varmistettu)

SAARA PLIIIIIS voitko vastata? miten saan hiukset näin? siis kiharrettua. http://is11.snstatic.fi/img/978/1288469847480.jpeg

Haluaisin pistää rippijuhliini hiukseni noin mutta en osaa. :( voisitko auttaa?

Vierailija (Ei varmistettu)

"Shokkivärit ovat suoravärejä, jotka kiinnittyvät hiukseen sähkövarauksella. Niitä ei saa poistettua vaalennetusta hiuksesta oikein millään." No höpöhöpö, monesti on shokkivärit pesty vesi+shampoo+vaalennusjauhe-yhdistelmällä pois ilman mitään hapatettakaan.

E-m (Ei varmistettu)

Shokkivärit ovat suoravärejä, jotka kiinnittyvät hiukseen sähkövarauksella. Niitä ei saa poistettua vaalennetusta hiuksesta oikein millään.

Värjäsin juuri hiukseni latvat pinkillä shokkivärillä, joka ei tarttunut hiukseen ollenkaan. Koitin laittaa sitä vielä useammin kuin kerran, noudattaen ohjeita ja vähän ohjeiden vastaisestikin. Kaikki on siis koitettu eikä väri tartu.. Onko mitään vinkkejä mikä voisi auttaa. Hiukseni on muutama vuosi takaperin vaalennettu ja värjätty luonnollisemman vaaleaksi, sen jälkeen niille ei ole tehty väririntamalla oikeastaan mitään. Omistan todella sileät lasihiukset..

Kiitos!

Vierailija9 (Ei varmistettu)

Kiitos paljon kaikista hyvistä vinkeistä! Mua kiinnostais tietää että oletko tehnyt postausta kulmakarvojen muotoilusta/meikkauksesta yms? Mulla itsellä on värjäämättömät hiukset ja kulmat on tosi vaaleet ja melko ohuet, haluaisin tietää miten ne sais näyttämään vähän tummemmilta ja huolitetuilta mutta silti luonnollisilta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on nyt itelläni punaset hiukset ja ne on aika huonokuntoset (karheat ja aika käkkärät) ja haluaisin värjätä itselleni tummanruskeat hiukset. Jos värjään punasen päälle tummanruskeaa niin tuleeko mulle sitten punaruskeat hiukset? Vai kannattaako mun hoitaa hiukseni kuntoon, ottaa värinpoisto ja laittaa ruskea väri päälle? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippatihei !

Minulla on ongelma. Minun hiukset on luonnostaan tummanruskeat hiukset mutta olen vaihtanut värin blondiksi. Hiukseni latvat loppuu alpimpiin kylkiluihin ja vaikka värjään hiukseni kampaamossa, väri ei tartu latvoihin juuri ollenkaan. Omistan myös toisen ongelman:D en tiedä hoidanko hiuksiani väärin vai mistä johtuu että väri lähtee tyvestä n. kahden viikon päästä värjäyksestä. Käytän hopea shamppoota ja värjätyille hiuksille tarkoitettua hoitoainetta ja käytän lähes aina lämpösuojaa jos lämpökäsittelen hiuksiani.

Pitäisikö minun vaihtaa kampaamoa vai onko sinulla jokin ratkaisu, miten saisin värin pysymään hiuksissa pidempään ?:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippatihei !

Minulla on ongelma. Minun hiukset on luonnostaan tummanruskeat hiukset mutta olen vaihtanut värin blondiksi. Hiukseni latvat loppuu alpimpiin kylkiluihin ja vaikka värjään hiukseni kampaamossa, väri ei tartu latvoihin juuri ollenkaan. Omistan myös toisen ongelman:D en tiedä hoidanko hiuksiani väärin vai mistä johtuu että väri lähtee tyvestä n. kahden viikon päästä värjäyksestä. Käytän hopea shamppoota ja värjätyille hiuksille tarkoitettua hoitoainetta ja käytän lähes aina lämpösuojaa jos lämpökäsittelen hiuksiani.

Pitäisikö minun vaihtaa kampaamoa vai onko sinulla jokin ratkaisu, miten saisin värin pysymään hiuksissa pidempään ?:)

Anetteeee (Ei varmistettu)

Hei mun on pakko kysyä neuvoa vaikka nyt täältä kun lempparikampaaja on lomalla!
Mutta siis mulla oli hieman lämpimästä tummasta ruskeasta hiukset vaalentunut sellaiseen kellertävään keski-tummanruskeaan. Sitten ajattelin että hauan mahonkisen/viininpunasen/lilahtavan tapaset hiukset, värjäsin alustavasti tällä http://vichouu.files.wordpress.com/2012/01/huhuhuhu.jpg (4.5). Hiuksista ei tullut läheskään niinkuin paketissa, mutta tykkäsin oikeastaan vieläkin enemmän. Hiukset näyttävät eri valossa ruskean ja lilan eri sävyiltä, vähän niinkuin tässä http://www.ajimin.com/wp-content/uploads/2013/08/dark_red_violet_brown_h... . NYt haluaisin vähän enemmän tämän väriset hiukset https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4A0BSK6RIjaqTOoh3... . Niin mitä ajattelet jos värjään päälle http://www.medicines2u.com/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/9... , niin saattaisinko päästä lähelle tulosta?

Laskin myös että casting creme glossista saisin 120 ml väriä ja ostin niitä kaksi ... Provostilla värjätessäni ostin 3 pakettia ja yhdessä oli 167g ja ne meni kaikki. Joten riittääkö kaksi cating creme glossia?

Kiitos paljon jos kerkeät vastaamaan!

hepiis (Ei varmistettu)

Heips!
Olisko sulla antaa yhtään hyviä hoitovinkkejä kun mä suoristan hiuksia melkeimpä joka päivä, enkä luovu siitä koska mulla on niin taipusa tukka. Seuraavaks ois tarkotuksena tehdä hiuksille uus muuton ja laittaa aika paljon tumman joukkoon vaaleeta, mulla on jo nyt liukuvärjätyt joka on tehny mun hiuksista melko kaameet kun nää on niin katkeilleet. Mitä mä teen näille et nää kasvais ja näistä tulis tasaset?! Apua :D:D

Ainomirjam (Ei varmistettu)

Hei, oon värjännyt mun tukkaa muutaman vuoden ajan tällasella keskiruskeella sävyllä (kaupan Olia-sarjan sävyt 6 ja 7) ja nyt haluisin sellasen tummanblondin/kultasen, blondin tukan, tai ainakin latvan. Jos meen kampaajalle ottamaan aluksi raitoja, ja pikkuhiljaa raidottamalla vaalennuttaisin tukkani, niin puskeekohan se ruskea sen vaalean raidan läpi ajan myötä? Meneekö rahat siis hukkaan, täytyisikö ottaa saman tien värinpoisto ja sit vaaleita sävyjä? Oma tukkani on suomalaisen, maantien värinen.
Kiitos jos pystyt vastaamaan!

Kommentoi