Hiukset ja kaupan värillä värjääminen 101
Melkein jokainen meistä on varmasti värjännyt, tai ainakin yrittänyt värjätä hiuksiaan kaupan hyllystä löytyvän tarjonnan avulla. Lopputulos ei aina ole ihan toivotunlainen, mutta toivottavasti tämä postaus avaa onnistuneen kotivärjäyksen saloja edes hieman 🙂
Vielä pieni varoituksen sananen, sillä surullisia juttuja hiusväreille allergisoitumisesta ja rajuista allergiareaktioista on saanut lukea viime vuosina liikaa. Tehkää ne ihotestit, mitä väripaketti suosittelee, varsinkin jos on pientäkään epäilystä mahdollisesta allergiasta!
Kampaamoista löytyy nykyään paljon vaihtoehtoisia värjäystapoja ja uudenlaisia tuotteita, jotka sopivat allergisoituneille asiakkaille, mutta ne ovat taas juttu, johon voidaan keskittyä toisella kerralla 🙂
Suurin osa saa värjäillä hiuksiaan ongelmitta läpi elämänsä, mutta eikös vaan olisi ikävää, jos juuri sinun kohdallasi kävisi huonosti ja naamasi olisi huomenna turvonnut tunnistamattomaksi.. I’m just sayin’ ;P
Ja sitten asiaan!
Do’s and Don’ts
Kaikkia trendivärjäyksiä en suosittele kotona kokeilemaan, mutta monessa tapauksissa kaupan väriin tarttuminen on ihan ok! Esim.:
- Kun tyvikasvua pukkaa ja näytät kaljulta muuten tummien hiustesi kanssa
- Tahdot muuttaa hiustesi sävyä tummemmaksi
- Haluat muutamia kirkastavia aurinkoraitoja
- Haluat selkeästi lämpimän tai kylmän sävyn muuten hyvän värisiin hiuksiisi
Toiset tapaukset taas huutavat jo suunnitteluvaiheessa ammattilaisen apua:
- Monivärivärjäykset, jotka ulottuvat myös pään takaosaan
- Haluat paljon raitoja ja pohjaväri on kaukana tavoitteesta
- Haluat suurta muutosta, varsinkin tummasta vaaleaan päin värjätessä
Hiusten värjäämisen peruspilarit
1. Väri ei vaalenna väriä!
Jos hiustasi on värjätty yhdelläkään hapetevärillä (väri, jossa kaksi eri komponenttia, väri ja hapete, sekoitetaan keskenään), ei värjätty osa enää ikinä vaalene hiusvärillä. Jos hiuksesi taas on käsittelemätön, kuten esim. vaaleaksi värjätyn hiuksen tumma tyvikasvu, vaalentaa ns. kestoväri sitä pohjan sävystä ja hiuksen rakenteesta riippuen 2-4 astetta.
Hapetevärin toimintaperiaate on simppeli: Tietyt aineosat avaavat hiuksen suomukerroksen, minkä jälkeen värimassassa olleet pienenpienet pigmentit hapettuvat suomukerroksen alle isoiksi pigmenttiklönteiksi ja jäävät jumiin.
Tällä tavoin värjätyt hiukset ovat tavallaan kuin paperi, mitä on väritetty tussilla. Mitä ikinä tahdotkin sen tussin päälle värittää, täytyy aiemmin käytetty väri ottaa huomioon. Mustan päälle ei saa kivaa punaista, vaikka kuinka hinkkaa.
2. Värinpoisto poistaa lähes kaiken
No, nyt sinulla on se paperi, minkä olet sotkenut täyteen mustaa ja parhaimmillaan siellä on vielä epätasaisia ja kummallisia laikkuja. Aloittaaksesi ns. puhtaalta pöydältä, tulee sinun joko ottaa upouusi paperi, eli kasvattaa vanha väri hiljalleen pois, tai ottaa käteen korjauslakka, eli vanha kunnon värinpoisto!
Värinpoisto tekee takaperoisesti saman, kuin hiusväri! Se avaa suomukerroksen ja alkaa pilkkoa hiuksessa olevia pigmenttejä. Värinpoisto ei ole kovin kranttu, joten samalla vaivalla tuhoutuvat sekä kaikki hiuksen luonnolliset pigmentit että sinne värjätyt. Niin, ja tuhoa ottaa vastaan myös se hiusta suojaava, ehjänä ja hyväkuntoisena hiuksen kaunein ja tärkein osa: suomukerros…
Värinpoisto on siis väärin tehdyn permanentin (joita tiedän kaikkien teidän harrastavan ;)) jälkeen radikaalein ja rasittavin operaatio, mille hiuksesi voit altistaa. Välttäkää näitä kotioloissa viimeiseen saakka, sillä suurin ero kaupan ja kampaamon väreissä on se, että et voi millään tapaa vaikuttaa käyttämäsi hapetteen vahvuuteen!
Jos kuitenkin päädyt tekemään värinpoistoa kotona, kokeile sekoittaa massaan hoitoainetta ja loraus lämmintä vettä.
3. Hapetevärit eivät kestä huonokuntoisessa hiuksessa
Jos ja kun se hiukselle elintärkeä suomukerros on kerran hajotettu, ei sitä niin vaan korjata. Tämä aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia, alkaen hiusten katkeilusta, takkuuntumisesta, latvojen kuivuudesta jne. jne.
Värjääjälle tämä muodostuu ongelmaksi, kun hiukseen pitäisi saada kestävä väri. Kun ne aiemmin mainitsemani pienet pigmentit hapettuvat hiukseen, on oletuksena se, että ehjä suomukerros myös pitää ne siellä. Jos suomukerros on vaurioitunut, pigmentit huuhtoutuvat rikkonaisista kohdista pihalle ja hiusväri haalistuu nopeasti.
Tästä johtuu vaaleiden hiusten kellastuminen (viileät pigmentit ovat kooltaan pienimpiä) ja tummien hiusten vihertyminen.
Näiden perustietojen varassa voikin miettiä, mitä sille omalle hiukselle voi tehdä ja kannattaako hommaan ryhtyä kotioloissa vai säästää mahdollinen hermoromahdus ja soittaa luottokampaajalle.
Sävyn valinta
Kun puhutaan hiusten väristä, puhutaan kaksiosaisesta koodista, jonka alku kertoo tummuusasteen 1-10. Tässä tummudet vielä selkeämmin:
- 1 on musta
- 2-3 mustanruskea
- 4-5 tumma ruskea
- 6 keskiruskea
- 7 tummanvaalea
- 8-9 luonnonvaalea
- 10 vaalea/blondi
Toinen osa taas kertoo sävystä, joka voidaan ilmoittaa numerona tai kirjaimena. Tässä esimerkkinä tunnettuja sävykoodeja:
- 0 luonnonsävy, paras peittokyky
- 1 sininen/tuhka
- 3 kulta
- 4 kupari
- 5 mahonki
- 6 sarjasta riippuen punainen tai violetti
- 7 ruskea
- 8 helmiäinen
Nämä sävykoodit ovat luonnollisesti jokaisella sarjalla omanlaisensa, mutta useimmiten vaaleista ja tummista sävyistä löytyy vaihtoehdot kylmästä ja luonnollisesta sävystä.
Mun hiukset esimerkiksi ovat tyvestä sävyä 8/03 (vaalea kultainen ruskea) ja latvasta sekoitus 9/03 ja 10/6 (kultainen luonnonvaalea ja kylmä vaalea).
Kun sitten valitset väriä, muista tussiesimerkki ja mieti vaikka tätä väriympyrää tuijottaen, mitä sävyä hiuksissasi nyt on ja mitä sinne haluat. Vastavärit neutraloivat toisensa, eli kun haluat neutraalin väriset ruskeat hiukset ja tämän hetkinen sävysi on vihertävä ja haalistunut, kannattaa valita väri, jossa on hieman lämpöä, jotta vihreys taittuu kokonaan pois.
Jos hiuksesi taas ovat kellertävät ja tahtoisit niistä puhtaammat vaaleat, etsi hellävarainen ja selkeästi kylmän sävyinen väri jne.
Muista vielä!
- Shokkivärit ovat suoravärejä, jotka kiinnittyvät hiukseen sähkövarauksella. Niitä ei saa poistettua vaalennetusta hiuksesta oikein millään.
- Hiusväriä täytyy olla määrällisesti tarpeeksi, eli jos hiuksesi ovat pitkät tai paksut, osta varmuuden vuoksi mieluummin kaksi purkkia yhden sijaan!
- Kevytvärikin on kestoväri, jos siinä sekoitetaan kaksi ainesosaa keskenään. Kevytväri on myös monesti hellävaraisempi ja parempi valinta ja pysyy varsinkin huonokuntoisessa hiuksessa paremmin, kuin kestoväri!
- Jos värjäät vaaleita hiuksia yli 3 astetta tummemmiksi, voi väristä tulla vihertävä ja harmaa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa tehdä kotikutoinen esipigmentointi! Yritä etsiä käsiisi yksivaiheinen, suoravärityyppinen kevytväri, joka levitetään sekoittamatta suoraan pullosta vaahtona tai nesteenä. Valitse kevytväristä lämmin ruskea tai kuparinen sävy, levitä se kuiviin hiuksiin mahdollisimman tasaisesti, kuivaa hiukset, jotka ovat toivottavasti oudon punaoranssiset. Lisää kestoväri vasta sen jälkeen.
- Hiusväri säilyy parhaiten, jos hoidat kutrejasi hyvin. Panosta siis hyviin hoitotuotteisiin, niin säästät värjäyskuluissa!
- Useissa kampaamoissa ja HairStore -liikkeissä myydään myös kampaamosarjojen kotiväriversioita. Ne ovat yleensä turvallisia ja laadukkaita! Salainen vinkki kaikille blondeille on goldwellin suoravärivaahdon sävy 10V, joka taittaa keltaisuutta todella hyvin 😉
p.s. Kun värjäilin pari vuotta sitten omia hiuksiani jenkkilässä kaupan väreillä, käytin L’Oréalin Excellence Cremeä – se oli mielestäni miellyttävä sekä tuoksultaan, koostumukseltaan että värjäystulokseltaan 🙂
Moi!
Värjääkö kestosävyte esim four reasons myös värjäämättömän hiuksen? Platinavaaleat hiukset, jossa maantienharmaa tyvi. Tavoitteena sävyttää blondia, mutta ei tyveä, mitähän tapahtuu 🙂
[…] säästää! Saara Sarvas on koonnut minusta loistavan kotikampaajan. Kannattaa lukea se täältä. Edullisempi kuntosali. Kävin ennen Elixialla, jossa kuntosalijäsenyyteni oli 50 euron […]