Ihonhoidon ABC osa 2: Kasvojen puhdistaminen

aaa.jpg

Moni pohtii ihonhoitorutiiniensa tehokkuutta ja potee huonoa omatuntoa, jos ne ovat mallia ”naamanpesu ja nukkumaan”. Markkinoilta löytyy erilaisia geelejä, vaahtoja, suihkeita, seerumeita ja tehotippoja niin paljon, että naamansa kimpussa voi viettää aikaa kymmeniä minuutteja aamuin illoin! Miksi vaihtoehtoja on niin paljon ja olisiko niitä kaikkia tosiaan tarpeellista käyttää?

Tuotteen valinta tehdään usein oman ihotyypin ja käyttöviitseliäisyyden perusteella. Vain sinä tiedät, mitä ihosi kaipaa ja kuinka se reagoi, jos sitä hoitaa väärin. 

Tänään mietitään ensin, miksi ja kuinka usein iho olisi hyvä puhdistaa ja sen jälkeen vertaillaan erilaisia yleisimpiä puhdistusvaihtoehoja. Alkuviikosta käydään läpi ihon kosteutus ja täsmätuotteet.

 

Tässä postauksessa:

  • Kuinka usein kasvot pitää puhdistaa?
  • Mikä puhdistustuote sopisi minulle? (ks. kohdat 1-3)
  • Onko kasvovesi tarpeellista? (ks. kohta 4)
  • Miksi käyttäisin silmämeikin puhdistusainetta? (ks. kohta 5)
  • Millaiset tuotteet sopivat nopeaan aikatauluun ja kuntosalille? (ks. kohta 6.)

 

Kuinka usein kasvojen iho tulisi pestä?

Iho olisi hyvä puhdistaa vähintään kerran päivässä – iltaisin. 

Huolellinen puhdistus on tärkeää varsinkin meikkaaville, sillä vaikka meikit ovat nykyään hellävaraista ja jopa hoitavia, on vanha viisaus meikkien kanssa nukkumisesta yhä voimissaan.. 

Meikkasit tai et, ilmassa on yllättävän paljon likaa ja saasteita. Kaupungilla vietetyn meikittömän päivän jälkeen on joskus shokeeraavaa pyyhkäistä kasvot puhtaalla kasvoveteen kostutetulla vanulapulla – se kun saattaa olla yllättävän likainen. 

Ihon uusiutuminen on tehokkaimmillaan yöllä, jolloin se myös vastaanottaa ja hyödyntää tehokkaimmin erilaiset tehoaineet, joita kasvoille voidaan puhdistuksen jälkeen levittää. Toisten iho kaipaa yöksi kosteutusta ja toisten taas tuntuu tukkeutuvan täysin, jos siihen yrittää levittää mitään ylimääräistä.

Aamuisin iholta taas olisi hyvä puhdistaa yön aikana sen pintaan noussut tali ja hiki. Monelle vesipesu tuntuu aamuisin liian rankalta, mutta sen voi hyvin korvata kasvovedellä pyyhkimisellä!

aaaputs.jpg

 

Millä puhdistaisin ihoni?

Puhdistustuotteen valinnassa tärkeintä on oma käyttömukavuus ja se, että kasvoille jää pesun jälkeen puhdas, raikas ja miellyttävä olo. Liian pesevä tuote jättää ihon pinnan kireän tuntuiseksi ja liian mieto ei välttämättä puhdista tarpeeksi.

Kuivaihoisten kannattaa välillä kokeilla vesipesusta luopumista, sillä lämmin vesi kuivattaa ihoa entisestään.

Kannattaa myös miettiä, käyttääkö päivittäin meikkiä ja kuinka paljon. Tarvitaanko erikseen vielä silmämeikinpoistoainetta, vai voiko silmät puhdistaa samalla tuotteella, kuin kasvot muuten? Kuivuuko iho useasta päivittäisestä pesukerrasta

Ennen puhdistustuotteen tehon pystyi helposti päättelemään helposti sen koostumuksesta, mutta tuotekehittelyn myötä esimerkiksi monet puhdistusgeelit ovat aivan yhtä hellävaraisia ja kosteuttavia, kuin puhdistusmaidot jne.. 

Tutustutaan hieman tarkemmin yleisimpiin puhdistustuotteisiin!

 

1. Puhdistusmaito – Hellävarainen ja hoitava

aaamilk.jpg

Puhdistumaito on nimensäkin mukainen kermaisen maitomainen tuote, joka levitetään kasvoille useimmiten sormin työstämällä, jolloin mekaaninen liike puhdistavan maidon kanssa irrottaa lian ja meikit ihon pinnasta. Kun kasvot on käyty kauttaaltaan läpi, maito joko huuhdellaan kasvoilta tai pyyhitään pois vanulapun, kasvopaperin tai kostean kasvoliinan tai -sienen avulla.

Tuotteen levittäminen kasvoille vanun kanssa on turhaa vanun ja maidon tuhlausta. Vanu vain imee itseensä liikaa tuotetta ja puhdistustehoa riittää samalla tuotemäärällä huomattavasti pienemmälle osalle kasvoja. 

Puhdistusmaito sopii monesti myös silmämeikin poistamiseen, sillä sen koostumus on liukas, eikä se venytä ja rasita silmänympärysihoa!

 

+ Hellävarainen ja kosteuttava

+ Sopii monesti myös silmämeikin hellävaraiseen puhdistamiseen

– Iho ei välttämättä tunnu ”puhtaalta”

-Kuluu nopeasti

 

aamaidot.jpg

Hyväksi koettuja puhdistusmaitoja: Lumene Sensitive Touch Cleansing Emulsion, Weleda Almond Soothing Cleansing Lotion, 

 

Kenelle: herkälle iholle, kuivalle iholle, sekaiholle, niille joiden iho tuntuu vesipesun jälkeen kireältä

 

2. Puhdistusvaahto – Raikkautta ja riittoisuutta

aaavaahato.jpg

Puhdistusvaahto on nestemäinen tuote, joka muuttuu pumpatessa kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdoilla on yleensä hyvä puhdistusteho ja useilla tuotteilla voi puhdistaa myös kevyen silmämeikin, kunhan silmäsi eivät ole kovin herkät.

Vaahtoa levitetään 1-2 pumppausta kostutetuille kasvoille ja se huuhdellaan pesutoimien jälkeen vedellä. 

Vaikka vaahtopurkit näyttävät samankaltaisilta, löytyy tästä kategoriasta tuotteita kaikille herkkäihoisista rasvoittuvan ihon kanssa taisteleviin. 

 

+ Puhdistaa hyvin

+ Miellyttävä käyttää

+ Todella riittoisaa

– Pumppumekanismin rikkoontuessa hyödytön

 

aavaahdot.jpg

Hyväksi koettuja puhdistusvaahtoja: Mádara purifying foam, Dermosil Puhdistusvaahto E, Lavera Neutral

 

Kenelle: Normaalille iholle, sekaiholle, rasvaiselle iholle, herkälle iholle

 

3. Puhdistusgeeli ja -voide – Todellista pesutehoa!

aageeli.jpg

Yhdistin puhdistusgeelit ja vaahtoutuvat voiteet, sillä molemmista löytyy tuotteita, joiden puhdistusteho on kaikista ”tymäköintä”. Nämä tuotteet poistavat kasvoilta kertapesulla aivan kaiken ja iho tuntuu varmasti putipuhtaalta.

Tuotetta annostellaan pieni määrä kosteisiin käsiin, työstetään se ensin käsien välissä vaahdoksi ja levitetään sitten kostutetuille kasvoille, joilta se lopuksi huuhdellaan veden kanssa.

Varsinkin geeleihin, joita markkinoidaan lähinnä rasvoittuvalle ihotyypille, lisätään monesti antiseptisiä aineita tai esim. salisyylihappoa, jotka ehkäisevät epäpuhtauksien muodostumista. Tällaiset tuotteet ovat kuitenkin suurelle osalle liian rajuja ja iho saattaa kompensoida tehopuhdistusta puskemalla esiin lisää talia. 

Puhdistusgeelien ja -voiteiden todellisen tehon huomaavat useimmiten paljon meikkiä käyttävät. Hyvä tuote puhdistaa kasvoilta kaiken meikin ja talin, muttei jätä iholle kiristävää tunnetta.

Tehokkaan puhdistustuotteen käyttäjän kannattaa kiinnittää erityishuomiota ihon kosteuttamiseen ihotyypistä huolimatta!

 

+ Puhdistaa tehokkaasti

+ Jättää raikkaan olon

+ Voiteet usein riittoisia

– Monesti liian vahvoja silmämeikin puhdistamiseen

– Väärin käytettynä liiankin tehokkaita

 

aavoiteet.jpg

 

Hyväksi koettuja puhdistusgeelejä ja -voiteita: Shiseido PURENESS (ongelmaiholle!), Shiseido Extra Gentle Cleansing Foam, Elisabeth Arden Visible Difference Skin Balancing Exfoliating Cleanser, ACO Face

 

Kenelle: Normaalille iholle, rasvoittuvalle iholle, sekaiholle

 

4. Kasvovedet – Todellista hyötyä vai rahastusta?

aakasvovesi.jpg

Uskallan väittää, että kasvovesi on yksi hoitotuote, joita jää eniten vanhenemaan kylpyhuoneen kaappeihin! Kasvoveden puolestapuhujia on paljon, mutta ollaan nyt rehellisiä – suurin osa meistä ei käytä sellaista päivittäin ja ihomme voivat silti ihan hyvin.

Monessa tapauksessa hyvä myyjä vain saa sinut uskomaan, että kasvosi eivät mitenkään selviä ilman kasvovettä. Se ei ole myöskään myyjän vika, hänellekin on usein vain iskostettu ajatus siitä, että kasvovesi on aivan välttämätöntä.

Hyvälaatuinen ja oikein valittu kasvovesi on ehdottomasti hyväksi ihollesi, mutta sen oikean löytäminen – ja käyttäminen – voi olla pitkä prosessi. Kasvoveden tärkein tehtävä on palauttaa ihon pH-arvo puhdistuksen jälkeen, mutta iho pystyy samaan temppuun myös aivan omatoimisesti.

Myös kasvoveden käyttötapa voi vaihdella. Toiset kostuttavat kasvovedellä vanulapun ja pyyhkivät kasvonsa, toiset taas taputtelevat sen suoraan kasvoille, eikä sitä ole tarkoituskaan pyyhkiä pois. Osa kasvovesistä on suoraan suihkutettavassa muodossa, jolloin kaikenlaisen läträämisen voi unohtaa. 

Varsinkin laadukkaat suihkutettavat kasvovedet voivat korvata kosteusvoiteen täysin.

 

VÄLTÄ: Alkoholi, vahvat tuoksut

SUOSI: Luonnolliset ainesosat, kosteuttavat ainesosat, luonnonkosmetiikka

 

Suurin osa halvemmista kasvovesistä sisältää lähinnä vettä, alkoholia, muutamia kemikaaleja ja tuoksuja. Varsinkin alkoholia ja sitrusta sisältäviä tuotteita kannattaa välttää jokaisessa tapauksessa! Ne puhdistavat iholta sen omia tärkeitä suoja-aineita, ärsyttävät ihoa ja saattavat häiritä sen normaalia toimintaa. 

Vaikka käytän edelleen täysin surutta ei-luonnonkosmetiikkaa, on kasvovesi tuote, jossa eron mielestäni huomaa selvästi. Luonnonkosmetiikkakasvoveden käytön jälkeen oma ihoni tuntuu kosteutetulta ja ”ravitulta”. 

Kasvovettä saa siis ehdottomasti käyttää, mutta pakollista se ei ole!

 

 

+ Voi käyttää puhdistukseen sellaisenaan

+ Puhdistaa ihosta viimeisetkin meikit

+ Tasapainottaa ihon pH-arvon

+ Kosteuttaa (erillistä kosteutusta ei välttämättä tarvita)

+ Kosteusvoidetta kuluu vähemmän

– Alkoholilliset kuivattavat ihoa

– Kuluvat nopeasti

 

aavedet.jpg

Hyväksi koettuja kasvovesiä: Mádara Balancing Toner, Jane Iredale POMMISST, Jane Iredale Balance – Ongelmaihon unelmatuote!!

 

5. Silmämeikin poistoaineet 

aaasilmameikki.jpg

Kun mietitään kasvojen ihoa, on se silmien ympärillä kaikista ohuinta. Se on silti sama alue, johon läträämme kaikista eniten ja kaikista kestävintä värikosmetiikkaa! Silmämeikin pitäisi siis pysyä kuin tauti, mutta irrota yhtä helposti kuin.. Jonkun mikä irtoaa todella helposti!

Jos käytät päivittäin silmämeikkiä, jonka poistamiseen joudut käyttämään hankaamista, hanki hyvä silmämeikin poistoaine! Varsinkin vedenkestävää meikkiä käyttäville tämä tuote on ehdoton. Hyvä ei tässä tapauksessta onneksi tarkoita kallista, vaan sellaista tuotetta, joka poistaa meikin ilman turhaa hankausta.

Herkän silmänympärysihon hankaaminen ja venyttäminen rasittaa sitä todella paljon. Ihon pintakerros on tällä alueella kiinnittynyt lähinnä silmäkulmiin ja on siksi todella altis mekaaniselle rasitukselle.

Mä olen vasta 24 ja huomaan yläluomieni veltostuneen jo muutamassa vuodessa, kun olen laiminlyönyt hellävaraisen puhdistamisen. 

Hyvä puhdistustuote on tarpeeksi liukas ja kostea, jolloin se liuottaa silmämeikin hyvin, muttei tunnu hankaavalta, kun sitä pyyhkii pois. Hoitavat ainesosat ovat bonusta, mutta silmänympärysihoa kannattaa mieluummin helliä kosteuttavalla geelillä.

 

aasilmat.jpg

Hyväksi koettuja tuotteita: Cils Demasq 2-in-1 (vedenkestävälle), Lumene Sensitive Touch Silmämeikin Poistoaine

 

6. All-In-One

Multa on treeniblogin puolella kyselty paljon tuotteista, jotka sopivat paljon treenaaville ja peseytyville tyypeille. Mä suosittelen ehdottoman lämpimästi satunnaiseen käyttöön tällaisia monitoimituotteita, jotka hoitavat samalla niin puhdistuksen, kuin kosteutuksenkin. En kuitenkaan korvaisi pesu + kosteutus -comboa kokonaan, sillä nämä tuotteet kuluvat silloin ärsyttävän nopeasti..

Kasvojen puhdistuspyyhkeet ovat käteviä, koska ne on helppo pitää mukana ihan aina! Pussista ei vuoda mitään vaikka heittelisit treenikassia rajustikin ja hätätilanteessa niillä voi puhdistaa myös käsiä ja muita likaisia pintoja. Pyyhkeet jättävät ihon puhtaaksi, mutta kosteutetuksi! Silmämeikkiä puhdistaessa kannattaa olla extravarovainen, ettet hankaa herkkää ihoa liikaa.

Clarinsin kasvovesi on ihana, koska se jättää kasvoille uskomattoman raikkauden tunteen! Korkki on jämäkkä, eikä varmasti aukea vahingossa. Pientä miinusta siitä, että mukana joutuu tietysti kantamaan myös vanulappuja.

Tuoksu on luonnollisen persikkainen ja aito. Tuotteen puhdistusteho tulee mm. kookoksesta ja se sisältää myös  mm. kosteuttavaa persikkavettä, moringansiemenöljyä ja hunajaa! Mulle tuli juuri niin kova ikävä tätä tuotetta, että joutunen tilaamaan uuden pullon… Olen oman itseni uhri 😀

Vichyn pureté thermale 3in1 on kätevä, koska se hoitaa nopean suihkureissun aikana koko kasvojen puhdistuksen ja tasapainoittamisen ja sillä voi poistaa myös silmämeikin. Tuote sopii herkälle iholle ja jos joudut käymään suihkussa kesken päivän, on tämä varmasti nopein ja kokonaisvaltaisin putsari!

 

aaallinone.jpg

Hyväksi koetut tuotteet: Clarins Water Comfort One-Step Cleanser, Nivea Gentle Facial Cleansing Wipes, Vichy 3-1 Pureté Thermale

 

Kenelle: Aktiiviliikkujalle, työpäivän jälkeistä virkistystä kaipaavalle, mukavuudenhaluiselle, laiskurille

kauneus iho testit meikki
Kommentit (39)
  1. siis levitetäänkö kaikki kuorinta-aineet tai kasvonaamiot yms kuivalle vai märälle iholle???

  2. Voisko pestä vesiliukenevan ripsarin pelkästään vedellä?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *