Ahdistava bussikuski

Sairaan Ihana Sanni

Heti aluksi haluan sanoa, että monet bussikuskit ovat tosi ihania! Työ on varmasti yksi raskaimmista ja sympatiani ovat lähes aina bussikuskien puolella. Mutta valitettavasti myös tässä ammattikunnassa tapaa niitä ahdistavia ihmisiä, jotka käyttävät valtaansa väärin, rikkovat ammattietiikkaa ja pilaavat hyvienkin kuskien maineen.

Viime viikolla näin bussin tulevan pysäkille. Juoksin siihen punaisia päin, koska autoja ei tullut mistään (tiedän, rikoin liikennesääntöjä) ja kerkesinkin hyvin ovelle ennen kuin edessäni jonottava asiakas oli edes bussin sisällä. Kun tuli minun vuoroni mennä sisälle bussikuski jätti minut oven väliin. Hetken ajattelin kyseessä olevan vahingon kunnes kuski sanoi minulle "menit sitten punaisia päin". Leimattua korttini jatkoin matkaa istumaan kunnes päätinkin kääntyä takaisin. Sanoin, että vaikka meninkin punaisia päin, se ei oikeuta häntä jättämään minua tahallaan oven väliin. Menin istumaan keskiosaan bussia kuskin hokiessa liikennerikkomustani kovaan ääneen kaikkien kuullen. Hän kertoi myös, kuinka vain jo valmiiksi bussipysäkillä odottavat pysähtymismerkkiä näyttävät ihmiset ovat oikeutettuja tulemaan bussiin sisälle. Toistin sen mitä jo kerran sanoin ja lukitsin korvani kuskin puheelta joka muistutti lapsen läksyttämistä. Mikä sekin on helvetin törkeää ja asiaankuulumatonta. Kuitenkin bussilla matkustaessa käyttäydyn aina hyvin, eikä kenenkään bussin ulkopuolinen elämä kuulu kuskille, jonka ainoa tehtävä on toimia asiakaspalvelutyössä kuljettaen minut paikasta toiseen. Kun sitten yritin jäädä bussista pysäkilläni pois, kuski ei pysähtynytkään vaan jatkoi matkaa. Huusin hänet pysähtymään, jolloin hän sanoi anteeksi ja jarrutti niin kovaa että melkein kaaduin. Kävellessäni kotiin olin ahdistunut ja itkuinen. Koin, että minua oli kohdeltu todella väärin. Illalla kirjoitin valituksen, koska kuski oli selkeästi tehnyt ammattirikkeen.

Parin päivän kuluttua sain viestin, jossa pahoiteltiin tapahtunutta ja kerrottiin, kuinka valitus välitetään kuskin esimiehelle. Viestin jälkeen jäi aika outo olo. Olen aika varma, että esimies keskustelee kuskin kanssa, kuski vähättelee tai kieltää tapahtuneen ja asia on siinä. Kuski jatkaa ammatissaan toimien miten haluaa toimia. Olisin toivonut jotakin "konkreettisempaa sovitusta", koska tapahtunut jätti selkeästi trauman. Tapahtuneesta on jo melkein viikko ja jokaisena päivänä pelkään odottaessani bussia. Pelkään näkeväni tämän kuskin uudelleen, pelkään ettei hän ota minua kyytiin tai käyttää muulla tavalla valtaansa väärin (kostaa valituksen). Olen tosi herkkä ihminen ja tällainen saattaa ahdistaa kuukausia.

Uskon, että bussikuskit saavat ihan hirveästi myös aiheettomia valituksia ja kaikkiin onkin hankala reagoida. Olisi kuitenkin tosi mielenkiintoista kuulla ikävistä tapahtumista ja siitä, onko uhreille ollut valituksesta mitään hyötyä? Esimerkiksi kerran ostin rikkinäisen tiskiharjan ja valitin siitä, sain tilalle perunankuorijan! Kyllä Nysseltäkin toivoisi vähän parempaa palvelua. 

Kommentit

Vienorie (Ei varmistettu)

Siis mitä helvettiä?? Tuo on aivan tosi törkeää kohtelua.

Mun poikaystävä on myös jäänyt ovien väliin poistuessaan bussista, ilmeisesti vahingossa. Ollaan tosin naurettu tälle, koska hänellä on jäänyt vain pää ovien ulkopuolelle ja muut matkustajat on huutaneet bussin pysähtymään.

Mulle on myös pari kertaa käynyt niin, että kuski ei ole oven suljettuaan enää suostunut ottamaan kyytiin. Kerran kuski oli ajanut pysäkiltä n metrin eteenpäin ja seisoi punaisissa valoissa. Huidoin oven takana mutta kuski ei ollut huomaavinaan..

Toivottavasti saat jotain hyvitystä tai mitä tahansa tuosta keissistä, olisin itse tuossa tilanteessa aivan paskana. Voimia!

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Kiitos voimista, ymmärryksestä ja sympatiasta! <3

Kauheeta mutta mua niin naurattaa tuo ajatus siitä, että vain sun poikaystävän pää jäi väliin! Mietin, että miten se on edes mahdollista :D hihi

Juu tuota käynyt mulle tosi usein, että laittanut oven kiinni ja selkeesti vielä paikoillaan (ja näkee mut), mutta silti painaa kaasua. Heistä vaan monet niin kovasti vihaavat työtään ja ihmisiä!

Monet on nyt kertoneet mulle siitä, kuinka valituksista ei oo ikinä ollut mitään konkreettista hyötyä. Siellä johdossa on varmaan ihania ihmisiä! Tässä tilanteessa varmaan pitäisi mennä poliisin puheille, koska ei näin vaan saa toimia. 

vienorie (Ei varmistettu)

Se on kyllä todellinen mysteeritilanne, jolle on monet kerrat naurettu! :D Miltä se on näyttänyt ulospäinkin kun pää vaan leijuu eteenpäin.

Mun mielestä toi kuskin käytös on väkivaltaa, sulle olisi voinut käydä pahasti esimerkiksi siinä jarrutustilanteessa. Kaikilla on huonoja päiviä ja hetkiä, mutta se ei oikeuta käyttäytymään tuolla tavalla!! Siis mua raivostuttaa tuo, koska tuommoinen on tosi traumatisoivaa. Ehkä kannattaisi ottaa yhteyttä poliisiin tai sitten tehdä monta valitusta asiasta ja painottaa tilanteen vakavuutta. MUR!!

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Juu itse koen etenkin oven väliin jättämisen väkivaltana. Ja tosiaan pelkään nyt bussilla kulkemista :( ajattelin kyllä valittaa uudelleen (koska ensimmäisessä valituksessa mainitsin pelkoni, eikä siihen reagoitu mitenkään).

Mitä ihmettä? (Ei varmistettu)

”Hän kertoi myös, kuinka vain jo valmiiksi bussipysäkillä odottavat pysähtymismerkkiä näyttävät ihmiset ovat oikeutettuja tulemaan bussiin sisälle.”

Siis mitähän v*ttua mä juuri luin?? Ihan järkyttävää käytöstä oletetusti aikuiselta bussikuskilta. Oon tosi pahoillani siitä, miten sua kohdeltiin sekä asiakkaana että ihmisenä tuossa tilanteessa.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Juu kyseessä oli noin 50-vuotias miesoletettu. Kiitos sanoistasi! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulle sattuu harvoin törkeitä bussikuskeja, mutta oikeasti liikennevaloissa ei saa pysähtyä ottamaan ketään kyytiin ja jos ovet on suljettu ja aikeissa lähteä eteenpäin ja esim. vilkku päällä, jos siirrytään pysäkiltä takaisin tielle niin ei silloinkaan oikein voi ottaa ketään kyytiin. Bussikuskin kun pitää seurata myös muuta liikennettä. Lisäksi aikataulut on monesti aika tiukkoja, joten jokaista viime tipassa olevaa ei vain voi odottaa.
Kaverini teki kerran valituksen todella epäkohteliaasta kuskista, joka räyhäsi kaikille ja häntä ei valitukseen jälkeen enää näkynyt. Poliisiasia epäkohtelias ja töykeä kuski ei minusta kuitenkaan ole, vaikka eihän sellaisia kiva ole kohdata eikä asiakaspalvelijan niin tulisi koskaan käyttäytyä.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Hei! Itselläni kävi poliisi mielessä, koska kuski rikkoi mielestäni henkilökohtaista koskemattomuuttani jättämällä minut tahallaan oven väliin. Olisikohan kuski tehnyt näin, asiakkaan ollessa iäkkäämpi ihminen, jota olisi selkeämmin saattanut sattua? Itsellänihän on fyysisiä vammoja ja näin olisi voinut käynyt. Jokatapauksessa hän toimi täysin väärin.

Olipa törkeää käytöstä kuskilta :(.

Mulle kävi myös viime syksynä aika ikävästi bussissa Tampereella. Oltiin puolison ja lapsen kanssa poistumassa bussista takaovesta, minä ensin. Kuski sulki oven niin että jäin jumiin oven väliin, eikä meinannut avata sitä ennen kuin puoliso huusi ja käski avaamaan. Sitten ovi aukesi, lapsi pääsi ulos bussista jonka jälkeen kuski sulki ovet niin että puoliso jäi ovien väliin. Oltiin ainoita tuolla pysäkillä pois jääviä joten en ymmärrä miten näin voisi vahingossa käydä. Olin tuolloin viimeisillään raskaana joten siksikin tilanne oli todella ikävä. Edelleen mua hermostuttaa jos pitää lapsen kanssa matkustaa bussilla.

Laitoin palautetta ja vastaus oli sama kuin sinulle, samoin koin että jäi kurja fiilis koko jutusta.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Tosi ikävää että teille kävi noin! Vaikea tosiaan käsittää asiaa niin, että kuski olisi vahingossa toiminut noin ja vielä kahdesti peräkkäin. Tuskin se näkyvyyskään kuskin paikalta taakse niin huono on. Suututtaa kyllä nyt sunkin puolesta!

Nyssekuski (Ei varmistettu)

Älytöntä kohtelua! Jos kuljettajalla on noin huono päivä, niin olisi parempi pysyä kotona (ottaa vaikka saikkua) ja jos on aina tuollainen, niin pitäisi vaihtaa alaa.
Oikein, että olet laittanut palautetta! Ihan jokaista tuolla liikkuvaa pitää kohdella ihmisenä tuli hänelle sitten kiire tai oli pysäkillä jo valmiiksi.
Sen verran on kuljettajana pakko kommentoida, että jokaisella kuljettajalla varmasti joskus jää joku vahingossa ovien väliin. Kuljettajan paikalta muodostuu useita kuolleita kulmia ja joskus ihmiset juoksevat jostain juuri niin, että ensimmäisen kerran näet kun joku on jo siellä oven välissä. Pois jäävät saattavat jäädä huomaamatta penkkien selkänojien, huonosti säädettyjen peilien tai jonkun muun tuollaisen seikan varjoon (onneksi uusissa autoissa on kameroita niin näkee paremmin oville). Kerran kävi myös niin että rahastin asiakkaita, kun auton perästä alkoi kuulua huutoa. Auto oli päättänyt itse vetää ovet kiinni ja siellä oven välissä oli lastenvaunut (ja niinhän ei pitäisi käydä). Automatiikka normaalisti avaa oven automaattisesti jos havaitsee oven välissä jotakin. Sekin kieltämättä saattaa puristaa ja tehdä kipeää ja on muuten todella nolo tilanne useimmille kuljettajille. Tulee kuitenkin aina tunne, että ajatellaan jotain "toi teki sen tahallaan". Autot eivät avaa myöskään jarruja ennen kuin ovet ovat kiinni, joten on mahdotonta ajaa jos joku olisi siellä oven välissä. Joskus käy myös niin, että joku juoksee jostain ja ehdit painaa ovinappia, jotta ovi lähtisi uudestaan auki ennen kuin joku ehtii väliin, mutta auto ei reagoi siihen ja joku jää siksi väliin.
Noita kommentteja kun lukee niin tuollainen "lähti pysäkiltä vaikka näki" on välillä totta. Ei siksi, että ilkeyttämme, mutta syitä on useitakin, esimerkiksi jos ollaan laitettu jo vilkku vasemmalle lähdön merkiksi, niin on vain pakko mennä. Se on tilaajan (nyssen) ohjeistus. Toinen aika yleinen on, että jos ollaan paljon myöhässä, niin ei voi odottaa kaikkia jotka juoksee, koska aina jostain ilmestyy seuraava juoksija ja kuitenkin muutaman minuutin päästä tulee jo seuraava. Myöskään muualla kuin pysäkillä ei saa ottaa tai jättää matkustajia.
Kuitenkin aina on mukavampi saada kiitosta siitä, että odottaa ja muutenkin nähdä, että ihmiset ovat tyytyväisiä. Itselläni ei ole tapana ajaa karkuun, jos ei ole sen kummemmin kiire, ei se muutama ylimääräinen sekunti maailmaa kaada jos ei tosiaan ole jo sitä yli 10 minuuttia myöhässä.
En tietenkään väitä, etteikö myös meidän hommiin mahdu ilkeitä ihmisiä, mutta palautteet ovat ainoa keino saada ne pois tuolta. Jos tykkää kiusata ihmisiä, niin on väärällä alalla. Tarkoitus olisi kuitenkin kuljettaa ihmisiä turvallisesti paikasta a paikkaan b...
Kieltämättä tuo nyssen vastaus "viestisi on välitetty..." on jotenkin aika turha ja se lähtee varmaan kaikille, jotka palautetta laittaa, mutta kyllä ne eteenpäin oikeasti sieltä lähtevät ja kaikista niistä keskustellaan esimiehien kanssa ainakin meidän firmassa.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Kiitos kommentistasi ihana bussikuski!

Kommentoi