Piemonte – Italia

Piemonte – tutkielma

Italian matkaa varten meidän tuli tutustua johonkin Italian maakuntaan ja tehdä siitä tutkielma. Valitsin itselleni Piemonten.

Pääkaupunki Torino

Piemonte sijaitsee Luoteis-Italiassa ja sen pääkaupunki on Torino. Piemontella asuu n. 4,4 miljoonaa, joista reilu 900 000 asuu Torinossa. 1980-luvulta lähtien Piemonten alueelle on muuttanut paljon siirtolaisia Afrikasta sekä Itä-Euroopasta.

Monviso vuori

Piemonte on vuoristojen ympäröimä, koska Alpit sijaitsevat pohjoisessa ja lännessä, Appeniinit etelässä ja Po-joen laakso idässä. Piemonte on pinta-alaltaan 25 377km², mikä on Italian toiseksi suurin alue Sisilian jälkeen. Pinta-alasta 43,3% on vuoristoa, kukkuloita 30,3% ja tasankoja 26,4%. Luonnonsuojelualueet peittävät 7,6%, joista kuuluisin on Gran Parisonin kansallispuisto.

Garessio

Ilmasto on vuoristojen takia joskus todella kylmää ja sateista, mutta alavilla alueilla ilmasto on mannermaista. Mannermainen ilmasto tarkoittaa sitä, että talvet ovat kylmiä ja kesät ovat lämpimiä ja kuivia. Alueen pidempi jaksoiset sateet keskittyvät yleensä keväälle ja keskitalvelle.

Piemonten tärkeimmät maataloustuotteet ovat vilja ja viini. Piemonten alangot ovat hyvää maanviljelyyn, jossa viljellään mm. riisiä, vihanneksia ja viinirypäleitä. Alue on yksi tärkeimmistä viinintuotantoalueista ja 700km² peittää pinta-alaa viinitarhoilla.

Kuuluisimpia viinejä ovat mm. Barolo ja Barbaresco. Alueen tärkein teollisuus keskus on sen pääkaupunki Torino, jossa tehdään esim. FIAT-autoja.

Piemonten urheilukeskuksena toimii Torino. Siellä pidettiin talviolympialaiset vuonna 2006 sekä sieltä tulee jalkapallon suurjoukkue Juventus.

La Morra

Piemonte on hieno paikka, jossa kannattaa käydä. Lonely Planet jopa nimesi sen maailman parhaaksi alueeksi vierailla 2019. Jos satut käymään Piemontessa, silloin kannattaa käydä Torinossa, koska siellä on paljon upeita museoita ja kahviloita sekä sen keskusta edustaa barokkiarkkitehtuuria.

Orta-järvi

Orta-järvi on kaunis rauhallinen paikka, jossa sielu saa levätä. Alba on tunnettu sen lähimetsien valkoisistatryffeleistä, jotka ovat maailman arvokkaimpia tryffeleitä. Tryffeleiden lisäksi sieltä tulee myös maailmanlaajuisesti tunnettu suklaalevite Nutella.

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *