Gluteenittomat riisipyöröset

IMG_1615.JPG

Aiemmassa blogissani selkeästi suosituin ohje on ollut Mummon karjalanpiirakat, jonka taustalla on Itä-Suomessa asuva mummoni. Hänelle karjalanpiirakoiden teko on tullut hyvinkin tutuksi vuosikymmenten ajalta. Meillä on ollut jo pitkään yhteisenä missiona tehdä gluteeniton versio ko. ohjeesta blogiini, mutta sopivaa tilaisuutta tähän ei ole vielä tullut, kunnes sitten tänään! Mummoni on kehittänyt omassa päässään tämän keliaakikoille soveltuvan ”karjalanpiirakka”-ohjeen, joka on todella helppo versio ja onnistunee myös ei-niin-taitavilta leipureilta. Gluteenittomat taikinat ovat tunnetusti hankalia työstää, joten helpotuksena: näitä ”karjalanpiirakoita” ei tarvitse rypyttää. Ja maku – se on aivan erinomainen! 

Gluteenittomat riisipyöröset (n. 30 kpl)

Aloita täytteestä eli riisipuurosta. Maitoallergikot voivat varmasti käyttää puuroon esimerkiksi mantelimaitoa tms. Ohje menee kuta kuinkin kuten aiemmassa versiossani täällä. Kun puuro on valmis, riko yksi kananmuna pieneen kuppiin ja sekoita siihen 2 rkl kermaa. Sekoita muna-kermaseos riisipuuron joukkoon. Tämän tarkoituksena on pitää puuro paremmin kasassa piirakan päällä. Me teimme em. ohjetta ehkä hieman pienemmän määrän puuroa, mutta jos sitä sattuu keittämään liikaa, niin ylijäämän puuronhan voi hyvin pistellä poskeen 😉

IMG_1592.JPG

 

Kuoritaikina (mitat ovat suuntaa-antavia, koska mummo ei yleensä mittaa aineksia):

4 dl vettä

1,5 tl suolaa

1 tl kuivahiivaa

1,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseos 

tattarijauhoja (sen verran, että taikina on sopivan kiinteää, mutta kuitenkin löysähköä)

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl öljyä

 

Mittaa vesi kulhoon ja sekoita joukkoon suola, jauhoseos, tattarijauhot, kuivahiiva sekä kaurahiutaleet. Vaivaa kauhalla tasaiseksi ja lisää lopuksi pieni liraus öljyä. Kuoritaikinan on tarkoitus jäädä suhteellisen löysäksi, koska sitä ei missään vaiheessa työstetä kaulimella, kuten normaaleissa karjalanpiirakoissa.

 

IMG_1589.JPG

IMG_1593.JPG

IMG_1594.JPG

Seuraavaksi on vuorossa itse piirakoiden teko. Ota kuoritaikinaa noin yhden ruokalusikallisen verran leivinpaperille ja levitä se ohueksi pyöryläksi veitsen avulla. Veistä kannattaa välillä kastella kylmässä vedessä, jotta se ei takerru taikinaan ja levitys onnistuu helpommin.

IMG_1599.JPG

Jatka samaan malliin koko pelti täyteen. Vältä kuitenkin laittamasta yhdelle pellille liikaa piirakoita, koska muuten ne takertuvat paistovaiheessa toisiinsa.

IMG_1600.JPG

Seuraavaksi laitetaan täyte eli riisipuuro. Ota sitäkin noin yhden ruokalusikallisen verran ja levitä piirakalle tasaisesti. Reunoille voi jättää hieman tyhjää tilaa.

IMG_1603.JPG

Viimeiseksi voitele piirakat kananmunalla, jotta paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Paista piirakoita uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kypsiä.

IMG_1605.JPG

Voitele valmiit piirakat voisulalla.

IMG_1609.JPG

 

IMG_1615.JPG

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Uuniperunaa savulohitäytteellä ja suklaamoussea

IMG_1579.JPG

IMG_1567.JPG

 

Itsenäisyyspäivän lounaaksi tein ei-niin-terveellisiä tällaisia ruokia: uuniperunaa savulohitäytteellä, lisukkeena vihersalaattia ja jälkkäriksi suklaamoussea. Ruoat olivat oikein onnistuneita ja varsinkin jälkkäri oli mielettömän herkullista, ihanan pehmeää. 

 

Uuniperunat:

4 Rosamunda-perunaa (itse laitoin varmuuden vuoksi 8, koska poikaystäväni on suhteellisen isoruokainen.. 😉

Pese perunat ja kääri ne yksitellen folioon. Paista uunissa 225 asteessa noin tunnin verran. Itse taisin pitää niitä uunissa jopa 1h ja 15 min, kunnes ne olivat riittävän pehmeitä.

 

Savulohitäyte:

400g lämminsavulohta

2 prk kermaviiliä

1 rkl omenaviinietikkaa

1 punasipuli

1/2 raejuustoa

tilliä

Silppua punasipuli ja tilli. Sekoita ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin maustumaan.

 

Suklaamousse:

170g tummaa suklaata

2 kananmunaa

2 dl kuohukermaa

sokeria

Sulata suklaa vesihauteessa. Erottele kananmunan valkuaset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset jäähtyneen suklaan joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita suklaaseokseen. Vaahdota lopuksi kerma ja sekoita varovaisesti joukkoon. Kaada annosmaljoihin ja nosta jääkaappiin. Ripottele pinnalle koristeeksi kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille! 🙂

Koti Ruoka ja juoma