Lähes viljaton teeleipä

DSC_2351.JPG

DSC_2353.JPG

 

Parin kuukauden blogihiljaisuuden jälkeen lienee korkea aika taas kirjoitella. ”Tässä nyt on ollut vähän kaikkee… etc” kuuluu perinteinen selitys, jonka takia en ole ehtinyt tänne reseptejä laittamaan. Toki joka viikko meillä on kokkailtu, mutta aika lailla perusjuttuja ollaan tehty. Tuntuu, että tämä syksy on vaan vilahtanut ohi, ja kohta pitäisi alkaa orientoitumaan jo uhkaavasti lähestyvään jouluun. Ei siinä, itse olen jouluihminen, joten sopii mulle 🙂

Nyt kuitenkin asiaan: tänään sain inspiraation tehdä teeleipää. Aluksi tarkoituksenani oli tehdä leivästä täysin viljaton, mutta hairahduin ripottelemaan sekaan myös vähän kaurahiutaleita ja riisijauhoja. Ne voi kuitenkin hyvin jättää kokonaan pois ja korvata esim. mantelijauhoilla. Aikaa leipomiseen ei mene kuin muutama hassu minuutti, ja paistoaikakin on vain vartin verran. Oli oikein maistuvaa!

Tässäpä ohje:

3 kananmunaa

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

(0,5 dl kaurahiutaleita, jos et halua viljatonta leipää)

1 dl tumma riisijauho (voit korvata vaikka mantelijauholla)

0,5 dl kookosjauho

1 tl leivinjauhe

0,5-1 tl laadukasta suolaa (itse käytin ruususuolaa)

vettä tarpeen mukaan löysyttämään taikinaa

 

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää vettä sekaan niin, että taikina jää hieman löysäksi (kookosjauhot sakeuttavat hyvin voimakkaasti seoksen). Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperille pellille. Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Porkkana-proteiinileipä

 

DSC_2329.JPG

 

Eilispäivänä kipaisin (lue: poikaystävä kipaisi) lähipostista hakemassa Hanna Skytän uusimman Fuel Food -kirjan. Pikaisen vilkaisun perusteella vaikutti oikein onnistuneelta hankinnalta. Kirjan siivittämänä rohkenin tänään kokeilla leipomistaitojani proteiinileivän parissa. Johtolankaa ohjeelle sain em. kirjasta, mutta pääosin tein taikinan omasta päästäni. Maku ei ollut ollenkaan hullumpi! Lisäksi uunissa paistui kaalilaatikko x 2, joista riittänee herkuteltavaa useammallekin päivälle. 

 

Porkkana-proteiinileipä (1 kpl):

2 1/2 dl mantelijauhoja

6 rkl maustamatonta proteiinijauhetta

2 rkl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl merisuolaa (enemmän tai vähemmän oman maun mukaan)

2 isoa porkkanaa

2 isoa rkl kookosöljyä

2 rkl pellavansiemenrouhetta

2 rkl auringonkukansiemeniä

2 rkl seesaminsiemeniä

3 luomu munaa

 

Raasta porkkanat raasteeksi. Sekoita raaste kuivien aineiden kanssa kulhossa. Lisää joukkoon sula kookosöljy ja munat. Sekoita tasaiseksi massaksi. Voitele leipävuoka ja levitä taikina siihen. Tasoita pinta ja ripottele pinnalle vaikkapa seesaminsiemeniä. Paista uunissa 175 asteessa 20-30 minuuttia. Jäähdytä ja kumoa alustalle. 

 

DSC_2336.JPG

Kaalilaatikkoa kaksin kappalein

 

Koti Ruoka ja juoma