Hirvenlihakäristys, selleripyree ja paahdetut ruusukaalit

DSC_2503.JPG

 

Tämän päivän lounasruoka näytti tältä: lautasella siis hirvenlihakäristystä, selleripyreetä ja puolukkasurvosta. Lisukkeeksi tein vielä paahdettuja ruusukaaleja, joita onkin tullut viime aikoina syötyä paljon juuri edellä mainitulla tavalla. Niin hyviä! Paahtaminen tuo tosi kivasti ruusukaalin maun esiin. Ja valmistustapa on todella helppo!

(Pahoittelut, että oheisissa ohjeissa määrät ovat aika suuria. Isoruokaista porukkaa meidän kahden hengen taloudessa…)

 

Hirvenlihakäristys:

voita paistamiseen

1200 g pakastettua hirvenlihaa

2 isoa sipulia

5-6 dl vettä

3-4 dl kermaa (itse korvasin tölkillisellä kookosmaitoa)

suolaa

10 kokonaista mustapippuria

 

Laita ISO pala voita (valurauta)pannulle. Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa hetken ajan. Lisää joukkoon hiukan sulanutta hirvenlihasuikaletta ja paista pienissä erissä. Kun olet ruskistanut koko satsin, lisää joukkoon vesi, kerma, mustapippurit ja suolaa, jota saa laittaa tällaiseen määrään aika reilusti, mutta kannattaa maistella ja lisätä vähitellen. Hauduta kannen alla tunnin verran tai kauemminkin, jos aikaa on. Lihasta tulee sitä mureampaa, mitä kauemmin jaksaa hauduttaa. Lisää tarvittaessa vettä, jos käristys alkaa kuivua.

 

Selleripyree:

3 isoa kokonaista juuriselleriä

4 dl kermaa (itse laitoin kookosmaitoa)

50g (tai enemmän) voita

2 dl sellerin keitinlientä

2-3 tl suolaa

 

Kuori ja pilko juurisellerit suhteellisen reiluiksi paloiksi. Laita sellerinpalat kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä läpikypsiksi. Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loput pois. 

Soseuta sellerit sauvasekoittimella. Kiehauta kerma, voi ja keitinvesi. Lisää neste pienissä erissä sellerisoseen sekaan ja aja sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Lisää suola ja tarkista maku.

 

Paahdetut ruusukaalit:

3 rasiaa ruusukaaleja

oliiviöljyä

suolaa

mustapippurirouhetta

 

Huuhtele ruusukaalit. Poista kannat ja halkaise. Ota tarvittaessa huonot päällimmäiset lehdet pois. Laita ruusukaalit uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet ja saaneet kivan rusketuksen pintaan (noin 20 min).

 

DSC_2508.JPG

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Kinuskinen Pavlova

 

WP_20141109_009.jpg

 

Isänpäivän kunniaksi ajattelin tehdä kahvipöytään leivonnaisen, joka sisältäisi kahta isän lempiherkkua: kinuskia ja marenkia. Mieleen juolahti yhdistää nämä kaksi kakun muotoon ja näin syntyi kinuskinen versio balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetystä herkusta. Kakku ei sisällä lainkaan jauhoja, ainoastaan hiukan maissitärkkelystä, joten se on gluteeniton. Mikään terveysherkku kaikessa sokerin määrässään tämä ei missään nimessä ole, mutta tällä kertaa se ei ollut tarkoituskaan 🙂

 

Marenkipohja:

4 munan valkuaista

2,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maissitärkkeystä

 

Täyte:

1 prk kondensoitua maitoa

2 dl kuohukermaa

1 prk maustamatonta maitorahkaa

makeutus sokerilla tms maun mukaan

päälle: hasselpähkinärouhetta, marjoja, hedelmiä

 

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele se voinokareella.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kun vaahto on kiiltävää, lisää sekaan vaniljasokeri ja viinietikka. Siivilöi lopuksi maissitärkkelys ja sekoita.

Levitä vaahto uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä reunoilta hiukan korkeammaksi niin, että täyte pysyy paremmin päällä.

Paista uunissa noin 1,5 tuntia niin, että pinta saa hiukan väriä ja kuori muuttuu rapeaksi. Sisältä marenki jää hiukan pehmoiseksi. Jätä rauhassa jäähtymään. Itse jäähdytin/kuivatin yön yli keittiön pöydällä. Älä missään nimessä laita jääkappiin tai laita kelmua päälle. koska marenki kostuu ja muuttuu vetiseksi.

 

Täytä marenkilevy vasta juuri ennen tarjoilua. Tee kondensoidusta maidosta kinuskia keittämällä avaamatonta purkkia kiehuvassa vesikattilassa noin reilu pari tuntia. Jäähdytä kunnolla laittamalla purkki kylmään veteen. Avaa purkki ja kaavi valmis kylmä kinuski marenkipohjan päälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita maitorahka joukkoon. Makeuta oman maun mukaan. Levitä vaahto kinuskikerroksen päälle.

Viimeistele ripottelemalla päälle pähkinärouhetta ja marjoja sekä hedelmiä. Tarjoile välittömästi.

 

 

Koti Ruoka ja juoma