Omega lisä

Sain aiemmin tällä viikolla kommenttiboksissa kommenttia Omega öljyn käytöstä raskausaikana. Kiitos tästä kommentista! 

Haluankin nyt hieman kirjoittaa ensinnäkin omegasta, sen tärkeydestä ja sen käytöstä raskausaikana.

Aikoinaan, ennen kuin teollisuusruoat ym. Tulivat kuvioihin  sai ihminen ruoasta kuten lihat, kalat omega 3 sekä omega 6 yhtä paljon. Sekä ihminen käytti paljon luonnosta saatavia kasveja. 

Nykyään tehotuotanto ja maatalous on kuitenkin vaikuttaneet siihen, että omega tasapaino on mennyt pieleen ja saamme paljon enemmän omega 6 kuin omega 3, jolloin omegojen suhde ei elimistössä ole kunnossa. Omega 6 aiheuttaa hiljaista tulehdustilaa, jos omegojen suhde on esim. 12:1, jolloin omega 6 on 12 kertainen määrä elimistössä verrattuna omega 3.

Tämä johtuu siitä, että tuotantoeläimiä ruokitaan viljatuotteilla , jotka sisältävät ainoastaan omega 6. Myös viljellyt kalat ruokitaan omega 6 sisältävällä rehulla. 

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Se tarkoitta sitä, että emme saa pelkällä ruokavaliolla muutettua omegoiden tasapainoa, ellei asu sitten villilohien lähettyvillä. Kaikki mitä suuhumme laitamme, on täynnä omega 6. Esimerkiksi leipä, pikanuudelit, leivonnaiset, keksit, makeiset, majoneesia sisältävät tuotteet, valmiskastikkeet, öljyyn säilötty tonnikala ja perunalastut.

Ja tämä tietenkin aiheuttaa elimistössä paljon hiljaista tulehdusta mikä näkyy mm. Diabeteksen puhkeamisensa,  masennuksena, sydänsairautena.

Matala-asteisena tulehduksena lapsilla omega 3 ja omega 6 epäsuhde oireina voi olla mm. Keskittymisvaikeutena, allergiana, atopiana.

Täältä voit lukea enemmän omegojen tärkeydestä : https://olliposti.fi/omega-3-tarkein-ravintolisa/

http://www.aitiyrittaa.fi/2016/04/vierasblogi-hiljainen-tulehdus-seka.html?m=1

Koska omegojen saannin suhdetta ei saada syömällä pelkästään kuntoon, on aika satsata ja kiinnittää huomiota tarpeeksi puhtaaseen omega valmisteeseen.

Yllä olevista linkeissä kerrotaan minkä takia tietty omega on puhtain ja paras tuote joka varmasti auttaa.

Itse käytän Alaskan Wild life öljyä. 

Solgarin Wild Alaskan Full Spectrum™ Omega kapselit on valmistettu hellävaraisesti Alaskan villistä lohesta, joiden pyynti on tarkkaan valvottu ja säännöstelty. Lohi on pyydystetty Alaskan koskemattomista kylmistä vesistä. Kalaöljykapselit käyvät läpi perusteellisen puhdistusprosessin, jossa niistä poistetaan mahdolliset ympäristömyrkyt kuten elohopea, PCB ja muut ympäristömyrkyt. Puhdistusprosessi säilyttää kuitenkin niiden alkuperäisen öljykoostumuksen. Tämän valmisteen rasvakoostumus vastaa villin lohen rasvahappokoostumusta.

Lähde : https://www.life.fi/Solgar-Wild-Alaskan-Fullspectrum-Omega

Tämä öljy on yksi parhaita ja laadukkaita öljyjä Suomessa. Öljy ei maistu härskiintyneeltä vaan raikkaalta ja hyvältä ilman ns. Kalanmakua.

Meillä lapset syövät eye q chews kapseleita. Ja hyvin on maistunut. Voin suositella tuota eye q chewsi , jossa on myös kiinnitetty huomiota valmistusprosessiin sekä mistä kaloja on pyydetty.Kannattaa katsoa, että omega 3 on enemmän kuin omega 6, sillä omega 6 saa ihan kaikkialta.

Omegan syönti raskausaikana

Omega 3  rasvahappojen vaikutukset :

•Odottavan ja imettävän äidin riittävä DHA-saanti auttaa sikiön ja rintaruokinnassa olevan lapsen aivoja kehittymään normaalisti.

•Odottavan ja imettävän äidin riittävä DHA-rasvahapon saanti auttaa sikiön ja rintaruokinnassa olevan lapsen silmiä kehittymään normaalisti.

•DHA auttaa alle vuoden ikäisen lapsen näköä kehittymään normaalisti.

EPAn ja DHAn lähteenä suositellaan yleensä kalaa, mutta raskaana ollessa tulee ottaa huomioon myös tiettyjen kalojen sisältämät raskasmetallipitoisuudet.

Ruokavalioon suositellaan vaihdellen järvikalaa, kasvatettua kalaa ja merikalaa, mutta raskaana ollessa ei tule syödä haukea tai isokokoisia ahventa, kuhaa tai madetta.

Omega-3 määrät vaihtelevat kalalajien mukaan, mutta esimerkiksi Suomen suosituimmassa kalassa, norjalaisessa lohessa, omega-3-määrät ovat olleet laskussa jo vuosia.

Vuonna 2016 julkaistun Brittiläisen tutkimuksen mukaan kasvatetun lohen omega-3-rasvahappopitoisuus on laskenut alle puoleen vuoden 2006 arvoista ja nykyään sadassa grammassa lohta on keskimäärin 1,3 grammaa EPAa ja DHAta.

Saadakseen päivittäisen 3 grammaa hyviä omega-3-rasvahappoja pelkästään kalasta tulisi siis syödä 230 grammaa lohta joka päivä. Monelle tämä on liian kallista sekä yksitoikkoista ja siksi moni turvautuukin omega-3-valmisteisiin.

Jos äiti ei allergian tai vegaaniruokavalion vuoksi voi syödä kalaa, kannattaa käyttöön ottaa laadukas leväpohjainen omega-3-valmiste.

Lähde : https://www.teamzinzino.fi/omega-3-ja-raskaus/

( Haluan vielä tarkentaa, että nyt puhumme kalaöljystä ei kalanmaksaöljystä. )

Suositellaan, että kuukautta ennen laskettua aikaa, olisi hyvä jättää omegat pois ihan varulta, sillä joillakin omega notkistaa veren ja hyytyminen on hitaampaa. Myös ennen oletettua kuukautisia on hyvä pitää pientä taukoa, varsinkin jos kärsii jo valmiiksi runsaista kuukautisista.

Toivottavasti tämä selvensi hieman omega asiaa. Jokainen saa tietenkin itse päättää, ottaako omega lisää vai yrittääkö ravinnosta saada. Kannattaa tutustua noihin linkkeihin mitä olen laittanut. Niistä näkee miten haastavaa ainoastaa ruoasta on saada omega 3 tarpeeksi, jotta omega 3 ja omega 6 pysyisivät tasapainossa.

Jos jotain positiivista voin sanoa, niin käyttäessäni tuota Wild life omegaa on uneni syventynyt. Ja hiuksetkin kiittävät. Olen erittäin positiivisesti yllättynyt.

Liitämpä tähän vielä yhden linkin : http://labyrinthdoula.com/vitamiinit-raskausaikana/

Kannattaa käydä lukemassa ja tuo kirjahan olisi ihan paras juttu, jos sen löytää. 🙂

Sitten Maailman Terveysjärjestön WHO:n sivuilta : https://www.who.int/elena/titles/bbc/fish_oil_pregnancy/en/

Kommentit (1)
  1. Huomautan, että lähteinä käytät lähinnä muita blogeja ja valmistajan omia sivuja, etkä mitään virallista sivustoa (kuten Eviran nettisivuja tai HUS:n luomaa naistalo.fi sivustoa). Suosituksia löytyy jokaisen makuun ja jokainen noudattaa niistä itselleen sopivimpia. Hyvä, että olet yrittänyt perehtyä aiheeseen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *