Ranskanperunat aura- ja chilimajoneesilla

img_2750.jpg

Tämä viikonloppuillan naposteluruoka päätyi lautasellemme tänäkin iltana. Ranskalaiset syntyvät kätevästi uunissa, joten uppopaistoa rasvassa ei tarvita. Majoneesin teko meni minulla aikoinaan aina mönkään, sillä se juoksettuu helposti. Huomasin kuitenkin, että majoneesin teossa on erittäin tärkeää että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Kannaataakin muistaa nostaa munat jo hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Oululaisen Kauppuri5 burgeribaarin auramajoneesi on vienyt kieleni mennessään ja ei tämä itsetehty versio sille hävinnyt!

Rankalaiset:

rosamunda perunoita

öljyä

suolaa

mausteita (esim. paprikamauste, chili, mustapippuri, grillimauste…)

Majoneesit:

n. 2,5 dl rypsiöljyä

1 muna

2 tl valkoviinietikkaa

suolaa

sokeria

aurajuustoa

tuoretta chiliä

chilijauhetta

ketsuppi/ chilikastike

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa perunat kuorineen lohkoiksi (yksi pottu noin 8 osaan). Esikeitä perunoita suolavedessä vajaa 10 min. Levittele uunipellille. Tee öljystä ja mausteista seos ja sivele sitä perunoiden päälle. Paista 220 asteessa kunnes ovat saaneet kauniin värin (n. 15min)

Tee majoneesi. Riko muna kulhoon ja lisää n. 0,5 dl öljyä. Sekoita hetken aikaa sauvasekoittimella (voi tehdä myös yleiskoneessa tms.) Lisää sitten loput öljyt (n. 2 dl) ohuena vanana kokoajan vatkaten. Lisää lopuksi 2 tl etikkaa, ripaus sokeria ja suolaa. Jaa majoneesi kahteen kulhoon. Lisää toiseen aurajuustoa hyvin pienenä muruna. Chilimajoneesi puolestaan syntyy kun majoneesiin sekoittaa chilijauhetta, hienonnettua tuoretta chiliä tulisuuden mukaan, lisäksi laitoin ketsuppia punaista väriä tuomaan, mietoa chilin makua saa myös makealla chilikastikkeella ja tujuutta puolestaan chilikastikkeilla kuten tabascolla.

 

Koti Ruoka ja juoma

Chorizo linssi pata

 chorizo-linssipata.jpg

Siskostani poiketen olen enemmän erikoistunut erilaisten marjapiirakoiden tekoon ja viime vuosina pääruokien teko on jäänyt mieheni vastuulle. Viime aikoina minun on kuitenkin olosuhteiden pakosta ollut pakko ruokkia itse itseni, koska mies asustelee tällä hetkellä maan toisella puolella. Tämän päivän (ja puolen viikon) ruoaksi päätin tehdä chorizo makkarasta ja linsseistä patatyyppistä ruokaa. Resepti meni jotakuinkin seuraavalla tavalla.

 

Paketti (400g) chorizo raakamakkaraa (tai jotain muuta mausteista makkaraa)

n. 600 g linssejä (itse käytin go green merkkisiä, vihreitä ja punaisia linssejä)

800 g tomaattimurskaa

paprika

iso sipuli

3 valkosipulin kynttä

chili

suolakurkkua maun mukaan

pippuria

(varsiselleri)

 

Pilko ensin makkarat, sipuli, paprika ja valkosipuli pienkiksi paloiksi. Paista ensin makkaroita, sipulia, valkosipulia ja chiliä, kunnes makkara on kypsynyt ja sipuli pehmennyt. Lisää sitten paprika ja paista sitä vielä hetki. Tämän jälkeen lisää linssit ja tomaattimurska ja anna hautua. Suolakurkut lisätään vasta hauduttamisen loppuvaiheessa. Pataa haudutetaan kiireen ja nälän mukaan 15 -30 minuuttia. Maku paranee mitä kauemmin pataa hauduttaa. Tarjoiluun voi vielä lisätä sellerilusikan.

Koti Ruoka ja juoma