Ranskanperunat aura- ja chilimajoneesilla
Tämä viikonloppuillan naposteluruoka päätyi lautasellemme tänäkin iltana. Ranskalaiset syntyvät kätevästi uunissa, joten uppopaistoa rasvassa ei tarvita. Majoneesin teko meni minulla aikoinaan aina mönkään, sillä se juoksettuu helposti. Huomasin kuitenkin, että majoneesin teossa on erittäin tärkeää että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Kannaataakin muistaa nostaa munat jo hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Oululaisen Kauppuri5 burgeribaarin auramajoneesi on vienyt kieleni mennessään ja ei tämä itsetehty versio sille hävinnyt!
Rankalaiset:
rosamunda perunoita
öljyä
suolaa
mausteita (esim. paprikamauste, chili, mustapippuri, grillimauste…)
Majoneesit:
n. 2,5 dl rypsiöljyä
1 muna
2 tl valkoviinietikkaa
suolaa
sokeria
aurajuustoa
tuoretta chiliä
chilijauhetta
ketsuppi/ chilikastike
Pese perunat huolellisesti ja leikkaa perunat kuorineen lohkoiksi (yksi pottu noin 8 osaan). Esikeitä perunoita suolavedessä vajaa 10 min. Levittele uunipellille. Tee öljystä ja mausteista seos ja sivele sitä perunoiden päälle. Paista 220 asteessa kunnes ovat saaneet kauniin värin (n. 15min)
Tee majoneesi. Riko muna kulhoon ja lisää n. 0,5 dl öljyä. Sekoita hetken aikaa sauvasekoittimella (voi tehdä myös yleiskoneessa tms.) Lisää sitten loput öljyt (n. 2 dl) ohuena vanana kokoajan vatkaten. Lisää lopuksi 2 tl etikkaa, ripaus sokeria ja suolaa. Jaa majoneesi kahteen kulhoon. Lisää toiseen aurajuustoa hyvin pienenä muruna. Chilimajoneesi puolestaan syntyy kun majoneesiin sekoittaa chilijauhetta, hienonnettua tuoretta chiliä tulisuuden mukaan, lisäksi laitoin ketsuppia punaista väriä tuomaan, mietoa chilin makua saa myös makealla chilikastikkeella ja tujuutta puolestaan chilikastikkeilla kuten tabascolla.
olipa herkullista majoneesia, nam !