Appelsiinilla maustettu tuorejuustovaahto kruunaa raparperiherkun

531549_.jpg

Rapean makea raparperiherkku kuului lapsuuden toukokuuhun ja alkukesään. Silloinkin kerrosjälkiruoan luottokeksi oli kaurakeksi (tämä ohje on muunnelma Valio.fi-ohjeesta), myös kuivat kahvikakkupalat sopivat pohjalle murusteltaviksi. Mascarpone oli TUOLLOIN tuntematon, joten hunnuksi kelpasi kermavaahto. Tämä herkku toimii missä tahansa ja milloin tahansa. Vaikka aamiaisella!

 

Raparperijälkkäri

  • Kaurakeksit:
  • 100 g voita
  • 4 dl suuria kaurahiutaleita
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 2 kananmunaa
  • Hilloke:
  • 500 g raparperia
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • Tuorejuustovaahto:
  • 250 g tuorejuustoa (esimerkiksi Mascarpone)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

Valmista ensin keksit. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi mikrossa, anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet ja lisää rasva, sekoita. Yhdistä kananmunat ja sekoita rakenne rikki, lisää taikinaan ja sekoita vain sen verran, että seos on tasaista. Laita teelusikalla pieniä kekoja leivinpaperilla vuorotulle uunipellille. Jätä reilusti tilaa, keksit leviävät uunissa. Paista noin 6-7 minuuttia, kunnes keksien reunat ruskettuvat hieman. Siirrä jäähdytysritilälle.

Valmista hilloke. Huuhtele raparperien varret ja pilko ne noin sentin mittaisiksi. Laita paistinpannulle ja kippaa päälle sokeri. Hauduttele alhaisella lämpötilalla, kunnes raparperipalat alkavat pehmetä, noin vartti. Älä keitä muussiksi, raparpereissa saa olla vähän purutuntumaa. Siirrä seos toiseen astiaan ja anna jäähtyä.

Valmista tuorejuustovaahto. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Mausta sokerilla makusi mukaan. Lisää pestyn appelsiinin kuoriraaste ja mehu. Sekoita hyvin ja siirrä pursotinpussiin.

Kaiken tämän voit tehdä vaikka edellisenä päivänä (tuorejuustovaahtokin säilyy hyvin tiiviissä rasiassa).

Kokoa annos. Murenna annosastian pohjalle runsaasti keksiä, lusikoi päälle hilloketta ja kuorruta ihanuus tuorejuustovaahdolla. Aseta päälle vielä puolikas keksi tai ripottele keksimurusia.

 

Koti Ruoka ja juoma

Kotitekoinen mysli – eikä mikään muu sitten enää kelpaakaan

mysli.jpg

Tämä on yksi niistä asioista, joita ei usko, ellei itse kokeile. Tie on vasta alussa ja takana muutama kokeilu ja vähän epäonnistumistakin (esimerkiksi rusinoita ei ehkä kannata laittaa kuin vasta valmiiseen mysliin, sillä ne tietysti turpoavat ja mustuvat todella nopeasti kuumassa uunnissa), mutta lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä: kotitekoinen mysli on NIIN hyvää!

Paitsi että mysli on hyvää sen valmistaminen on äärimmäisen helppoa. Ota esille kaikkia niitä aineita, joita haluat mysliisi, kippaa ne uunipannulle ja mausta makusi mukaan. Uunissa noin vartti, vähän sekoittelua ja odota, että keittiön valtaa ihanan paahteinen tuoksu.

Kotitekoinen mysli saattaa naposteluun taipuvaiselle olla turmiollista. Se on nimittäin niin herkullista, että sitä tulee napattua suuhun ihan sellaisenaan.

Tämä ohje on suuntaa antava. Siinä ei ole määriä, koska jokainen tietysti tekee juuri niin makeaa tai pähkinäistä kuin haluaa. Mysliin kannattaa muuten hyödyntää kaikki kaapissa piileskelevät jämät.

Kehotamme kokeilemaan ja melkein voimme luvata, että kotitekoisen myslin voittanutta ei ole.

Parasta se on kermaisen kreikkalaisen jogurtin kanssa. Tuoreet marjat sopivat myös tähän settiin hyvin. Ihana aamun aloitus!

Kotitekoinen mysli

  • isoja kauraryynejä (ja esimerkiksi tattariahiutaleita)
  • erilaisia pähkinöitä ja maun mukaan
  • manteleita
  • kookoshiutaleita
  • auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä
  • mausteita (tämän kohdan voit jättää väliin, mutta kaneli sopii tosi hyvin!)
  • pieni ripaus hiutalesuolaa
  • rusinoita
  • kuivattuja hedelmiä, esimerkiksi aprikooseja ja taateleita
  • ruokosokeria (tai vaihtoehtoisesti hunajaa)
  • vettä
  • oliivi- tai kookosöljyä

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pilko pähkinöitä ja manteleita vähän pienemmiksi. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa. Kuumenna noin 2 dl vettä, sokeria (tai hunajaa) ja sekoita hyvin. Lisää öljyä.

Kaada neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoittele. Seos saa jäädä paakkuiseksi. Kippaa mysli uunipannulle ja tasoittele. Lisää hyppysellinen suolaa (tasoittaa upeasti makeaa kokoanaisuutta). Paista uunissa noin vartti tai niin kauan, että seos alkaa olla mukavasti paahtuneen näköistä. Lisää valmiiseen mysliin pieneksi pilkotut kuivahedelmät, myös rusinat.

Säilytä mysliä tiiviissä, kannellisessa astiassa. Lasipurkissa keittön kaunistus!

 

Koti Ruoka ja juoma