Ensimmäinen blogiateria
Ahventa Marco Pierre Whiten tapaan (toinen kuva)
Master chef Australia on yksi lenpiruokaohjelmistamme kannustavien ja rakentavaa kritiikkiä antavien tuomarien vuoksi. Yksi ohjelman kuudennen kauden vierailevista keittiömestareista oli Marco Pierre White, jonka napsija-annokseen erityisesti ihastuimme ja päädyimme sitä itsekin valmistamaan kotoisasta ahvenesta. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kokonaista kalaa, joka kypsennettiin merisuolapedillä uunissa. Ahvenfileitä on suomalaisissa kaupoissa yleisesti saatavilla, joten päädyimme tekemään oman versiomme annoksesta niistä.
500 g ahvenfileitä
Maldon-suolaa
3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
4 tomaatia 1 tl korianterin siemeniä
10 basilikan lehteä
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kalttaa kiinteät tomaatit pikaisesti l. pistele tomaattiin haarukala muutama reikä ja käytä nopeasti kiehuvassa vedessä. Näin tomaatin kuori irtoaa helposti. Anna tomaattien jäähtyä, kuori ja poista siemenet. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Paahda korianterin siemeniä kuumalla pannulla ja murskaa niitä leikkuulaudalla hieman. Asettele ahvenfileet uunipannulle leivinpaperille ja ripottele fileiden päälle kevyesti Maldon-suolaa. Paista fileet nopeasti, 5-7 minuuttia, mehevän kypsiksi.
Fileiden kypsyessä valmista tomaattikastike ”Sauce Vierge”. Lisää kuumalle pannulle öljy, sitruunan raastettu kuori, sitruunamehu ja murskatut korianterin siemenet. Lisää lopuksi tomaattikuution ja kuumenna pikaisesti. Voit tarvittaessa lisätä kastikkeeseen suolaa.
Pyyhi tarvittaessa liika suola pois fileden pinnalta. Asettele ahvenfileet, 2-3 kpl., lautaselle ja ripottele päälle tomaattikastiketta. Koristele annos hienoksi silputuilla basilikan lehdillä.
Maapähkinämousse paistetulla banaanilla ja pekonimuruilla (ensimmäinen kuva)
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1,5 dl maapähkinävoita
2 liivatelehteä
100 g maitosuklaata
85 g pekonia
50 g voita
2 tl maitojauhetta
2 banaania
1 rkl ruokosokeria
1 lime ( mehu ja raastettu kuori)
Koristelu: Popcornia, paahdettuja maapähkinöitä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi.
Laita pannulle 2 dl kuohukermaa, sokeri ja maapähkinävoi – sekoita ja anna kiehahtaa. Kaada kerma-maapähkinäseos kulhoon , jätä pannulle n. 1/2 dl ja liuota puristetut liivatelehdet kuumaan seokseen. Yhdistä seokset voimakkaasti vatkaten ja laita kylmään hyytymään. Hyytyminen vie n. 2-4 tuntia.
Seoksen hyytymistä odotellessa valmista suklaaganache. Paloittele taloussuklaa kattilaan ja lisää n. 20 ml kuohukermaa ja ripaus suolaa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä ja siirrä seos kylmään jäähtymään.
Paloittele pekoni pieniksi kuutioiksi, paista pannulla n. 2 minuuttia ja lisää joukkoon voi ja lopuksi maitojauhe hyvin sekoitellen. Paista vielä 3 minuuttia kunnes pekoni on kullankeltaista – anna jäähtyä.
Kuori ja viipaloi banaanit pituussuunnassa n. 1 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ruokosokerin, limemehun ja limen kuoren kanssa – anna maustua hetki. Paista banaanit liemineen paistinpannulla keskilämmöllä kunnes banaanit ovat saaneet kullanruskean värin. Anna banaanien jäähtyä.
Vatkaa 2 dl kuohukermaa kohtalaisen kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä kuohukerma ja hyytynyt maapähkinämousse sähkövatkaimella vatkaten. Lusikoi mousse pursotinpussiin. Asettele 1-2 banaaniviipaletta ruokailijaa kohden tarjoilulautaselle. Pursota keskelle lautasta banaanien päälle maapähkinämoussea ja ripottele annoksen päälle suklaaganachea, paahdettuja maapähkinöitä, popcornia ja pekonimurua. Jos haluat, voit vielä koristella annoksen vaahterasiirapilla.