Antaa palautua

 

Yksi kallisarvoisin asia, jonka olen oppinut liikunnasta vuosien aikana on ollut palautumisen merkitys ja sen tarpeeseen viittavat kehon vihjeet. Tänä viikonloppuna sain aiheesta taas hyvän muistutuksen ja sunnuntaipäiväni onkin kulunut siivoillessa kotia, herkutellen hyvällä puoliskoni kokkaamalla ruoalla ja sohvalla leffan ja kirjan äärellä lekotellen. Sekin kun on ihan täysin sallittua urheilevan yksilön arjessa.

WhatsApp Image 2016-10-02 at 23.44.19.jpeg

 

Ensimmäinen merkki palautumisen tarpeeseen kohdallani ovat kehon viestit. Jatkuva väsymys on niistä selkein. Väsymys, johon eivät auta uni, energiatankkaus tai raitis ilma. Väsymys, jonka taklaamiseen tarvitsee pysähtymistä ja ajatusten suuntaamista muualle kaikesta suorittamisesta ja suoriutumisesta. Toinen on nälkä. Jatkuva, loputon nälkä, joka usein ajaa myös makean äärelle. Kyse ei ole energiavajeesta, vaan stressihormonista.

Ja toki osansa energiasta ottaa myös aiemmin tuleva pimeys, jonka vastapainona valitsin postaukseeni vain kesäisiä, luonnonvalossa napsittuja kuvia.

WhatsApp Image 2016-10-02 at 23.31.08.jpeg

Käytän usein stressinhallintametodina liikuntaa. Kun ajatus junnaa paikallaan, mieli on ärtynyt ja vireystaso matala, lähden lenkille. Ekojen kilsojen aikana mieli päästää irti ärstymyksestä, seuraavien kohdalla tulee tunne selviytymisestä ja loppujen lopuksi voi juolahtaa mieleen isommankin ongelman ratkaisu tai uusi idea, joka vie hommat taas nextille levelille. Viime viikosta lähtien juokseminenkin alkoi tuntua vaikealta ja tänä viikonloppuna heitin lenkillä kävelyksi (jota en yleensä tee). En vain voinut muuta. Lepoa siis liikunannkin osalta ennen ensi viikonlopun Vantaan puolimaratonia.

parveke_kirja.jpg

Parasta on huomata, miten lepo vaikuttaa vireystilaan jo vuorokaudessa. Illalla sohvalla aloin saada samanlaisia oivalluksia ja tunteita kuin nuo lenkiltä kuvaamani flow-hetket. Ja nyt luonnollisen väsymyksen vetäessä silmäluomiani kiinni illan hämärtymisen tahtiin, vaihdan vielä lakanat ja sukellan unten maille pehmeään sänkyyn. Huomenna alkava viikkokin starttaa työpäivän jälkeen hieronnalla, joka viimeistelee puolimaraton valmistautumisen ensi viikonloppua varten.

Ihanaa viikkoa kaikille ja muistakaa levätä riittävästi!

-Noora

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *