Elämänhallintaa I love me -messuilta

Seikkaillessani viikonloppuna I love me -messuilla piipahdin ystäväni kanssa pisteellä, jossa myytiin elämänhallintaoppaita. Samassa paikassa järjestetiin myös pieni ajanhallinta-workshop, joka sai mussa aikaan inspiraation tälla postaukselle.

Kuva täältä: https://fi.pinterest.com/pin/195977021268525126/

 

Workshopissa teimme pienen harjoituksen, joka sai pohtimaan omaa ajankäyttöä ja tunnetta vallitsevista ruuhkavuosista uudelleen. Tehtävän ensimmäisenä osana oli kirjoittaa yhden päivän askareet paperille satunnaiseen järjestykseen. Kaikki se, mitä yleensä päivässä suorittaa. Omassa listassani oli mm. seuraavia:

– aamiainen

– lehden luku

– aamutoimet

– kahvinkeitto

– työmatka

– työtehtävät

– palaverit

– kotimatka

– järjestely

– ruoanlaitto & syöminen

– seurustelu

– juokseminen/tanssitreenit

– iltatoimet

– television katselu

– somessa hengailu

– nukkuminen

Tämän tehtävän jälkeen tuli järjestää yllä olevat asiat (oma lista) tärkeysjärjestykseen. Ylimmäksi ne, mitä ainakin haluaa tehdä, mitkä ovat itselle mieluisia tuottaen lisäarvoa elämään.

Näyttökuva 2016-10-24 kello 21.49.34.png

Tärkeysjärjestyksen valmistuttua vedimme käskystä viivan listan puoleen väliin. Vetäjä käski meitä miettimään, olisiko viivan alapuolella olevista asioista joku sellainen, mitä ei välttämättä tarvitse tehdä tai minkä voisi tehdä helpommin. Samassa vetäjä korosti myös keskeytyksien (kuten puhelimen hälyytysäänien) vaikutusta asioiden suorittamiseen. Löysin itseni mainitusta ”murehtija”-esimerkistä, jossa aikaa kuluu miettimiseen ”pitäisi” ja ”tämäkin on tekemättä” sen sijaan, että kohdistaisin ajan ja energian itse tekemiseen.

Vaikka oman viivani alapuolella olivat niin työ, palaverit kuin siivoaminen ja kaupassakäyntikin, sai tehtävä pohtimaan oikeaa tärkeysjärjestystä. Tiedostan olevan vähän siisteysfriikki, ehkä voisin opetella sietämään pientä sotkua paremmin. Tiedän käyttäväni aikaa kaupassa juoksemiseen sen sijaan, että tekisin listan ostettavista aioista ennen kauppareissua ja ostaisin tarpeet vaikka viikoksi kerralla. Töissä palaverit haukkaavat ison osan työtunneista, vaikka tiedämme niistä osan olevan korvattavissa toisella tavoin. Viivan alapuolella tosiaan oli aikasyöppöjä.

2534d0eff2e5cd4adb79868af2cb0cf1.jpg

Tätä metodisa päätin käyttää jatkossakin erilaisiin asioihin. Vetäjä korosti sen toimivuutta erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi jo työtehtävien sisällä tämä voisi olla järkevää, samoin joissain päivittäin toistuvissa, aikaa vievissä rutiineissa.

Jaa omat vinkkisi ajanhallintaan kommenteissa ja seuraa omaani täällä blogissa! 

– Noora

Hyvinvointi Mieli Terveys