Helppo ja herkullinen raparperipiirakka
Haaveilen joka kesä omasta raparperipuskasta, mutten vieläkään ole saanut aiettani todeksi. Tänä vuonna unelmaani mutkisti koira, joka syö pihalta kaiken voikukista pensashakkeeseen. En siksi uskonut saavani satoa omaan käyttööni ja nostin tomaatitkin amppeleihin ulottumattomiin. Viime kesän viljalylaatikkokokeilunikaan ei varsinaisesti kannustanut laajentamaan lajirepertuaariani tälle kesällä, vaan nikkaroimme siitä kesähelteellä koiralle väliaikaisen uima-altaan. Haha!
Mutta kun Foodie-sovellukseni nosto raparperit sesonkituotteisiin etusivulle, oli heti pakko tilata. Kahdella ekalla kerralla ne olivat loppuneet, mutta kolmannella viikolla natsasi. Mulla oli jo selvät sävelet, mitä raparperista tekisin. Tilasin samalla bulgarianjogurttia, kananmunia ja lisää vehnäjauhoja, jotka Koronan aikaisen leivontainnostukseni seurauksena olivat päässeet hupenemaan. Tein aiemmin jo omena – ja mustikkapiirakan tällä ohjeella, jonka itseasiassa bongasin melkein samanlaisena myös täältä K-Ruoka-sivustolta. Ja mikä hauskinta: ystäväni oli sattunut julkaisemaan kuvan tismalleen samana päivänä ja tuolla K-Ruoan reseptillä tehdystä piiraasta. Hauska saatuma, sillä kyseinen ystävä toimi osainspiraationani meidän leivottua piirakkaa yhdessä viime kesänä hänen pihansa raparpereista. Tällä kertaa myös hänen raparperinsa olivat kaupasta pienen pihasadon tehdessä vielä tuloaan.
Alkuperäisessä reseptissä raparperit pilkotaan ja käytetään piirakkaan sellaisenaan. Mulle on kuitenkin syntynyt tapa kypsentää raparperit ennen siirtoa piirakan päälle ja tein niin tälläkin kertaa. Laitoin kattilan pohjalle pienen tilkan vettä, joka kertoo, koska kattila on riittävän kuuma. Lisäsin veden kiehuessa raparperit, jotka saavat lisää makua sokerista ja runsaasta kanelista. Jos keittämisestä ei ole muuta hyötyä, niin ainakin siitä leviää kotiin ihana tuoksu!
Katso myös nämä reseptit:
Hyvä hätävara – helpot ja herkulliset kauralastut
Helppo ja herkullinen raparperipiirakka
Ainekset (12 annosta)
- Pohja
- 2 dl
- venhnäjauhoja
- 1 dl
- kaurahiutaleita
- 0,5 dl
- sokeria
- 1 tl
- leivinjauhetta
- 0,5 tl
- kanelia
- 1 dl
- rasvaa (Voit käyttää voita sulatettuna tai kasvipohjaista öljyä.)
- Täyte
- 4 dl
- raparperia
- 1 purkki (200g)
- Bulgarian jogurttia (myös kermaviili käy)
- 1 kananmuna
- 1 tl
- kanelia
- 0,5 dl
- sokeria
Tee näin:
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Sulata rasva ja lisää kuivien aineiden sekaan samalla sekoittaen.
- Painele pohjataikina voideltuun vuokaan. Itse käytin irtopohjavuokaa, jossa on leivinpaprei ja voitelin reunat, ettei taikina tartu niihin.
- Pese, pilko ja kuori raparperit.
- Laita tippa vettä kattilaan ja lisää raparperit, kun vesi kiehuu.
- Sekoita kaneli ja sokeri raparpereihin. Sekoittele välillä samalla kun keität raparpereja miedolla lämmöllä (1-9, n. 6-7).
- Kaada pehmenneet raparperit pohjan päälle.
- Sekoita erillisessä kulhossa jogurtti, kananmuna ja sokeri tasaiseksi seokseksi.
- Kaada seos raparperien päälle vuokaan.
- Paista 200 asteessan . 20-25 minuuttia. Tarkkaile, ettei piirakka tummu liikaa päältä.
Nauti valmis piirakka vetäytymisen jälkeen vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera!