10: Paras porkkanalaatikko
Päätin joulukuun alussa kokeilla päivittäistä postausta tekemällä joulukalenterin jouluaiheista. Jos haluat osaksi kalenterin sisältöjä, ota haltuun mun päivittäinen jouluäänestys Instagramissa @nooraroon.
10. luukku: Joululaatikot
Joululaatikot kuuluvat mun mielestä ehdottomasti joulupöytään ja tätä mieltä olivat myös laatikkoaiheiseen Instagram-äänestykseeni osallistuvat. Mun oma suosikkini on porkkanalaatikko, jonka teen joka vuosi itse. Porkkanalaatikko on loppujen lopuksi tosi helppo valmistaa. Työläin vaihe lienee puuron keittäminen, joka ei ole munkaan suosikkini, mutta kun siitä selvitään, sujuu loppu nopeasti.
Näin valmistuu helppo porkkalaatikko!
Resepti
2 dl riisiä
2 dl vettä
5-7 dl maitoa (puuron kypsymisen mukaan. Käytä rasvatonta, jos haluat kevyemmän versio.)
1 kg porkkanoita
suolaa
1 muna
3 rkl siirappia (tai maun mukaan)
valkopippuria
korppujauhoja pinnalle
nokare voita
Valmistus
– Aloita keittämällä puuro. Mittaa kattilaan vesi ja riisit, sekoita vähän ja anna veden imeytyä jyviin.
– Kaada joukkoon osa maidosta. Kannatan hämmentämistä koko ajan, sillä puuro palaa helposti pohjaan. Suosittelen käyttämään paksupohjaista kattilaa, joka pienentää katastrofin todennäköisyyttä.
– Lisää loppu maito vähitellen, kunnes puuroriisi on kypsää. Maidon määrä tuntuu vaihtelevan mulla keittokerrasta riippuen, siksi määrä on myös kelluva tässä reseptissä. Mausta puuro pienellä teelusikalla suolaa.
– Kuori porkkanat ja pilko ne pieneksi. Keitä toisessa kattilassa.
– Muussaa kypsät porkkanat sauvasekoittimella.
– Sekoita riisipuuro ja porkkanat. Tässä kohtaa voit hyvin säädellä porkkanan suhdetta riisiin. Itse tykkään laatikosta, jossa on enemmän porkkanaa ja vähän vähemmän riisiä.
– Mausta seos valkopippurilla, suolalla ja siirapilla. Maista ennen, kun lisäät kananmunan. Säädän usein siirapin määrää maistelemalla maut kohdalleen.
– Lisää muna ja sekoita.
– Voitele vuoka. Kaada seos vuokaan, sirottele päälle korppujauhoja niin, että voit painetta haarukalla/lusikalla jauhoon kuvioita. Viimeistele pienillä nokareilla voita joko tässä vaiheessa tai hetken uunissaolon jälkeen.
– Kypsennä 175 asteisessa uunissa. Kypsymisaika vaihtelee vuoan koosta riippuen 1-2 tuntia. Itse teen reseptin usein kahteen pienempään vuokaan, jolloin laatikko on valmista nopeammin.
Porkkanalaatikon lisäksi kokeilin yhtenä jouluna punajuurilaatikkoa (jep). Tämän tein kaupan valmiista soseesta. Mukaan lisäsin vähän vuohenjuustoa, joka toimi ihan hyvin. Tuo valmis punajuurisose ei kuitenkaan päässyt mun suosikkilistalle ja kokeilu jäi ainoaksi. Pohdin tänään myös testasinko joskus bataattilaatikonkin. Ehkä. En ole ihan varma. Bataatti on niin paljon työläämpi kuoria kuin porkkanat.
Instagramissa pyysin ihmisiä ilmiantamaan laatikkosuosikkejaan. Porkkanalaatikko pesi kirkkaasti lanttulaatikon ja niukasti perunankin. Sen sijaan perunalaatikon ja lanttulaatikon keskinäinen taisto päättyi tasan, vaikka vastauksia oli kymmeniä. Itse valitsin perunalaatikon sen imelyyden takia. Lanttuakin syön, mutta se ei ole mulle niin tärkeä.
Laatikot ylipäänsä ovat mulle merkittävä osa joulupöytää. En syö lainkaan kinkkua, joten muiden santsatessa sitä, jatkan yleensä herkutteluani kaloilla, rosollilla ja laatikoilla. Tykkään jouluruoasta itseasiassa aika paljon, eikä mua haittaa syödä sitä välipäivinäkin. Jouluseurue vaan on usein halunnut viimeistään tapaninpäivänä pizzaa. Saa nähdä, miten käy tänä vuonna! :)
Teetkö itse laatikoita vai tuunaatko ehkä niitä kaupan? Kommentoi, olisi kiva kuulla muidenkin jouluperinteistä! Mä aion alkaa nyt tekemään tän joulun ekaa testiporkkanalaatikkoa taustaohjelmana Koko Suomi leipoo. Oon jäänyt koukkuun…
– Noora
BTW Kuvan porkkanalaatikko tehty tänään :)