4: Helppo pipariohje

taikina.jpg

 

Päätin kokeilla joulun kunniaksi päivittäistä postausta tekemällä joulukalenterin, jonka jokaista luukkua edustaa jokin jouluinen aihe. Yritän parhaani, mutta jos joku päivä luukkua ei kuulu, on arki saattanut kahmaista mut ja palaan blogin ääreen taas mahdollisimman pian. Jos muuten haluat osaksi joulukalenterin sisältöjä, ota osaa mun päivittäiseen jouluäänestykseen Instagramissa @nooraroon. Annan tosin seuraajilleni myös veto-oikeuden: jos riittävän moni kyllästyy tai kukaan ei äänestä, kyselyt vaihtuvat muuhun sisältöön. 🙂 

4. luukku: Piparkakut

Huuda HEP, jos sun joulunalusfiilistelyyn kuuluu piparkakkujen leivonta? Heeep! Olen jo useamman vuoden tehnyt piparkakut alusta saakka itse. Leivon yleensä taikinan jopa muutaman kerran joulukuun aikana (joskus saattoi lipsahtaa marraskuunkin puolelle). En tiedä mitään parempaa kuin piparkakkutaikina – tai no, on ne valmiitkin ihan jees.

Millaisia piparkakku pitää olla?

Mulle tärkeintä piparikakkutaikinassa on mausteisuus. Noudatin ekoina vuosina tarkalleen eri reseptejä, mutta oikeanlaiseen lopputulokseen pääsin lopulta sattuman kautta. Mulla oli kaapissa kaikkia muita mausteita paitsi pomeranssinkuorta. Bongasin hyllystä myös piparkakkumausteen, jossa pomeranssikin oli mukana ja lorautin sitä joukkoon siitä huolimatta, että kaneli ja inkivääri oli jo lisätty. Ja ah, mitä pipareita! Mausteinen taikina oli selkeästi se juttu, että nämä maistuivat myös ilman kuorrutteita.

Toinen tärkeä juttu piparkakkujen leivonnassa on lopputuloksen kypsyysaste. Piparit paistuvat tosi nopeasti ja ne on helppo polttaa tummiksi (kokemusta on). Mutta: nappaa piparit pois hetkeä aiemmin kuin ohje sanoo ja saat ihanan pehmeän lopputuloksen. Tiedän, että tästäkin on kahta koulukuntaa, toinen tykkää rapeasta ja toinen pehmeästä. Kuulun jälkimmäiseen. Tämän takia myös jätän takinan usein vähän liian paksuksi. Silloin tähtien kärjet, porojen sarvet ja pikkumyyn nutturakin säästyvät palovammoilta.

Haluan vielä jakaa alle ohjeen, johon olen soveltanut tätä *Kinuskikissan reseptiä, jonka kaivan aina ensimmäistä taikinaa tehdessäni esiin.

Helpot ja maisteiset piparkakut – resepti

200 g voita
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia – joskus lisään siirappia enemmänkin, koska haluan reilusti tummia pipareita
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta 
1 rkl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl piparkakkumaustetta – tää on se mun salainen ase, jolla tulee lisää mausteisuutta

Koristelussa en ole haka, enkä oikein tykkää piipertää pikeerin kanssa. En ole saanut sitä oikein koskaan onnistumaan. Toinen inhokkini on se sokerin polttaminen, jolla piparkakkutalon osat tulisi liimata yhteen. Tän takia mun taloudessani ei ole vielä taloa nähtykään. Liian tuoreessa muistissa ovat ne kerrat, kun äiti tuskaili talon kanssa lapsuudessani. Itse osallistuin vain syömistalkoisiin, etenkin lunta valuvat pihakuuset maistuivat, NAM!

Tätä luukkua varten kysyin Instagramissa:

Leivotko joulun alla pipareita?

Tuleeko taikinasi kaupasta vai teetkö sen itse?

Koristeletko piparkakut?

60 %, eli valtaosa seuraajistani leipoo piparkakkuja joulun alla. Jopa 67 % ostaa taikinan kaupasta valmiina. 63 % koristelee piparkakut. T

 

Ihania piparkakkutalkoita! 

 

– Noora

 

P.S. Mietin koko kirjoitusprosessin ajan tulisiko puhua pipareista vai piparkakuista. Kumpaa kannatat?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *