Matkalla yrittäjäksi: Viikot 14-25

Hei hoi ja hellät tunteet, aika päivittää firman kuulumisia blogiin! Huomasin, että yksi tärkeistä käännekohdista on jäänyt kertomatta tämän postaustauon aikana, nimittäin siirryin helmikuussa kevytyrittäjästä toiminimelle. Toiminnasta tuli siis virallisesti painavampaa vastuineen päivineen, (heh heh).

Miten toiminimiyrittäjyys ja kevytyrittäjyys eroavat toisistaan?

Toiminimiyrittäjänä sain y-tunnuksen, sekä Ukko Pro-palvelun käyttööni ja siirryin arvonlisävero- ja ennakkoverorekistereihin. Käytännössä tilitän kerran kvartaalissa alvin verottajalle, jota ennen laskutan sen asiakkaalta kauppasumman yhteydessä. Tämän hetkinen tilisaldo näyttää siis totuutta ruusuisemmalta. Alvin lisäksi maksan toiminnastani ennakkoveroa. Se on rinnastettavissa palkansaajan tuloveroon, eli arvioin vuoden aikana toteutuvan myyntisumman ennakkoon verottajalle ja tilitän ennakkoveroa pitkin vuotta arvion mukaisesti. Nyt tosin näyttää jo siltä, että arviota pitää muokata kesken vuoden – täytyy vaan ensin selvittää miten.

Mulle tiukimpia paikkoja yrittäjyydessä on toiminnan, toteutuksen ja myynnin sijaan olleet ehdottomasti kaikki byrokratiaan liittyvät hommat. Olen laiska lukemaan pitkiä selostuksia siitä, miten homma toimii, mutta nyt on ollut ihan pakko. Toisaalta tunnen aina onnistumista siitä, kun ymmärrän taas vähän paremmin yrittäjyyden jujut. Edelleen on paljon opittavaa.

Alvin ja ennakkoveron lisäksi maksan vielä yel-maksua, jonka suuruudesta voin päättää itse. Yel-maksun määrästä riippuu mm. yrittäjän eläkekertymä sekä kela-korvaus, jos sattuisin sairastumaan tai jäisin vaikka perhevapaalle. Nämä opin Julian blogista, joten linkkaan sen tähän, mikäli aihe kiinnostaa suakin!

Mitä sain aikaan viikoilla 14-25?

Perustin tuon mainitsemani toiminimen. Tämä tuli eteen yhden asiakkuuden kohdalla, jonne vaadittiin toiminimeä tai tarkemmin y-tunnusta yhteistyösuhteen solmimiseksi. Onneksi perustaminen oli nopea, parin vuorokauden juttu!

Kauppa käy! Myynti on vetänyt hurjan hyvin ja toiminta on mulle jo ehdottoman kannattavaa. Menoja ei läppäriyrittäjällä juuri ole (tosin uusi läppäri mun pitää pian ostaa), joten kaikki kaupoista tulleet eurot jäävät viivan alle yrittäjän pakollisia kuluja lukuunottamatta.

#Vaikuttajatreenit-konseptin kevät on ollut huima menestys! Loin yrittäjyyden alussa valmennustuotteen sisälläntuottajille, joka on henkilökohtainen etäsparraus verkossa. Osallistuja saa itse valita #Vaikuttajatreenit-sparrauksen aiheen ja minä valmistelen materiaalin ja keskustelupohjan sen mukaan. Aiheena voi olla vaikka henkilöbrändistrategia, sisältökonseptointi, oman kanavan kaupallistaminen tai hakukoneoptimointi. Tänään vedin 16. treenin ja 7 on vielä keväälle jäljellä!

Olen vuokrannut välillä etätoimiston. Etätyöpakko ajoi mut maaliskuussa pulman eteen, kun ”työpaikallamne” oli kokousruuhkaa ja tarvitsin ehdottomasti hiljaisen työtilan asiakkaan workshop-toteutusta varten. UMA Workspacessa on focus room, jonka saa käyttöön 49 € päivähintaan. Kyseessä on normaalisti toimistokäytössä oleva 6 työpöydän tila, jossa voi työskennellä omassa rauhassa. Hyödynsin vaihtoehtoa viimeksi viime viikolla, kun kotiinme asennettiin ilmalämpöpumppu, eikä porakone ollut toivottua taustamusiikkia valmennukseeni.

En oo käyttänyt vieläkään rahaa markkinointiin. Kaupat on tulleet verkostojen ja somen kautta. Oon lähestynyt rohkeasti uusia tuttavia lyhyiden somekeskustelujen jälkeen tai jopa vain julkaisuni tykkäyksen perusteella. Useimmat näistä on poikineet ensin tapaamisen ja myöhemmin jopa tarjouksen.

Oivallukset

  • Jos ajatus on jumissa, sen puskemiseen käytetty aika ei auta. Luovuus tarvitsee hölläämistä ja tyhjiä hetkiä. Iltapäivällä kolme tuntia pohdittu asia ratkeaa alle puolessa tunnissa hyvin nukutun yön jälkeen.
  • Oon luovin ja aikaansaavin aamulla (tai yöllä, jolloin työskentelyä yritän välttää). Seiskalta herääminen vähän väsyneenäkin tuo mukanaan tuottoisamman päivän kuin torkkuminen kymppiin saakka.
  • Kun kuuntelen tuntemuksiani, pääsen pisimmälle. Viime aikoina kroppa on pyytänyt suklaata ja yin joogaa. Vaikka omatunto välillä kyseenalaistaa ratkaisujen viisauden, on lopputuloksena tyytyväisempi ihminen. Ja tällä viikolla jaksoin taas juosta!
  • Teen eniten rahaa, kun en tee mitään. No ei nyt sentään, mutta taannoin pidettyäni viikon lomaa, tuli tuon viikon aikana eniten tarjouspyyntöjä, uusiltakin tahoilta.
  • Oon hyvä myyjä, vaikka inhoan myymistä ajatuksena edelleen. Kerron mieluummin, mistä on asiakkaalle apua. Ja rehellisesti, jos voin auttaa. Ja se vaan nyt usein toimii!

Heräsikö jotain kysymyksiä tai ajatuksia yrittäjyydestä? Haluatteko kuulumisia toiminnasta edelleen?

Jaa ajatukset kommenteissa!

Noora

tyo-ja-raha tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *