Pieniä ja isoja omppuja
Leipominen on rentouttavaa puuhaa ja siksipä kipaisin eilen kauppaan hakemaan ainekset omenapiirakkaan. Googlailin hetken sopivaa ohjetta ja kun en sellaista löytänyt, päätin soveltaa tähän hyväksi havaitsemaani mustikkaherkun reseptiä. Lopputuloksen kiskaisin kokoon aikamoisella mututuntumalla, mutta herkkua tuli – tästäkin. Resepti vaiheineen on tiivistettynä blogin lopussa.
Omenapiirakan pohja
2 dl vehnäjauhoja – itse käytän aina Kotimaista -merkin luomuvehnäjauhoa.
1 dl sokeria – aika mutulla menin tässäkin, saattoi jäädä vähän vajaaksi, mutta lopputuloksen makeuden perusteella olisi riittänyt ehkä vieläkin vähempi.
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
75 g voita sulatettuna – en osaa vieläkään käyttää muuta kuin oikeaa voita. Lisäksi laktoositon voi tulee riittävän pienenä kimpaleena, jolloin se tulee todennäköisemmin käytettyä kohtuuajassa myös loppuun. Käytän voita oikeastaan ainoastaan leipoessa.
Kaikki edellämainitut ainekset voi vain sekoittaa yhteen, mutta voin suosittelen lisäämään viimeisenä. Pohjan valmistumisen jälkeen, taputtelin sen piirakkavuokaan. Itselläni oli käytössä 24 cm vuoka, joka oli aika napatta tälle taikinamäärälle. En tykkää tehdä liian paksua pohjaa, joten olin lopputulokseen tyytyväinen.
Omenapiirakan helppo ja yksinkertainen täyte
– 3-4 omenaa – itse suosin suomalaista. Omena-allergikkona en voi syödä niitä raakana lainkaan, mutta kypsennyksen jälkeen kyllä.
Kuori ja lohko omenat. Kuoret voi varmasti kotimaisissa yksilöissä jättää paikalleen, jos omenat pesee hyvin. Itse en allergian vuoksi voi syödä kuoria lainkaan. Tein omenalohkoista melko ohuita, siivuja suorastaan, sillä halusin varmistaa niiden riittävän kypsymisen lopputulokseen.
– 1 prk Bulgarian jogurttia – käytän tässäkin Kotimaista -merkin tuotetta pehmeämmän maun vuoksi.
– 1 muna
– 1 tl vaniljasokeia
– 0,5 dl sokeria
Edellä mainitutkin voi sekoittaa keskenään haluamassaan järjestyksessä. Kannattaa sekoittaa kunnolla, että munan rakenne menee rikki, eikä se paakkuunnu lopputulokseen. Seos kaadetaan omenoiden päälle mahdollisimman tasaisesti niin, ettei sitä mene liikaa vuoan reunoille.
Paisto uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia – riippuen pohjan paksuudesta ja ulkonäöstä. Itse totesin 25 minuttin kohdalla homman olevan pulkassa.
Olen lähdössä joulukuussa New Yorkiin ja katselin tänään juuri hotelleja kohteeseen. Huvitti, kun leipoessani omenapiirakkaa huomasin asiayhteyden tähän isoon omenaan. Siitä tuo otsikointi. :)
Omenapiirakan jäähdyttyä hieman suosittelen tarjoamista valuvan vaniljakastikkeen kera! Itse keitin rinnalle mukillisen glögiä ja nautiskelin herkuistani kynttilän valossa.
Ihanaa syksyä! :)
– Noora
Kevyt omenapiirakka
Ainekset (15 annosta)
Tee näin:
Omenapiirakan pohja
– 2 dl vehnäjauhoja
– 1 dl sokeria
– 1 tl vaniljasokeria
– 1 tl leivinjauhetta0
– 75 g voita sulatettuna
Sekoita ainekset, lisää voi viimeisenä. Taputtele pohja piirakkavuokaan. Tee hyvät reunat, ettei täyte pääse valumaan niiden ulkopuolelle.
Omenapiirakan helppo ja yksinkertainen täyte:
– 3-4 omenaa – suosi syksyllä suomalaista!
Kuori ja lohko omenat. Kuoret voi jättää paikalleen, jos omenat pesee hyvin. Vinkki:ohueammat lohkot kypsyvät nopeammin.
– 1 prk Bulgarian jogurttia
– 1 muna
– 1 tl vaniljasokeia
– 0,5 dl sokeria
Sekoita ainekset ja kaada omenoiden päälle tasaisesti. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, paistoa välillä tarkkaillen.