Vuosi 2019 & 5 uutta tavoitetta

times.jpg

Huh heijakkaa, vuosi vierähti nopeasti ja uusikin alkanut niin tohinalla, ettei blogi ole ehtinyt vielä mukaan! 

Mulla on olut tapana tehdä uuden vuoden lupausten sijaan uuden vuoden tavoitteita. Nuo tavoitteet ohjaavat ylöskirjattujen unelmien tapaan toimintaani vuoden aikana. Ei, en katsele niitä ja mieti miten toimisin. Päinvastoin. Kirjoitan ne ylös lapulle, laitan lapun jemmaan ja unohdan. Tai luulen unohtavani. Usein vuoden viimeisenä päivänä lapun esiin kaivaessani, huomaan saavuttaneeni tavoitteistani useimmat tavalla tai toisella.

 

Tavoite 1: Urheilija-minä kuntoon

Haluan pysyä hyvässä kunnossa läpi elämän. Eniten tulee treenattua, kun on tavoitteita. Nyt edessä siintää Tukholman maraton kesäkuun alussa. Juoksutreenit on jo aloitettu. Maraton on huomattavasti helpompi kiskaista, kun on treenannut ja tämä tunne rinnassa saan itseni sohvalta ulkoilmaan 3-4 kertaa viikossa. Nyt talvella korvaan osan juoksuista hiihdolla. Haluaisitko muuten lukea lisää maratonharjoittelusta blogista?

Treenitavoitteiseeni ei muutenkaan liity vain juoksu. Tiedätkö sen tunteen, miten treenin jälkeen tuntee itsensä pari senttiä pidemmäksi, venyvämmäksi, ryhdikkäämmäksi tai vain itsevarmemmaksi? Mulle liikunta ei ole pelkästään kunnossa pysymistä tai ulkonäköseikkoja. Se vaikuttaa merkittävästi mielentilaan. Haluan myös olla se tyyppi, josta jengillä tulee mieleen terveelliset elämäntavat ja liikunnallisuus. Enkä suinkaan sen takia, että välittäisin liikaa, mitä muut ajattelevat. Vaan siksi, että tuntiessani itsestäni näin, heijastuu se kaikkeen muuhunkin tekemiseen.

Aloitin vuoden myös elvyttämällä mulle rakkaan tanssiharrastuksen. Tästä kirjoitan jossain vaiheessa vielä oman postauksen, sen verran innoissani olin viime viikon tunneista.

 

Tavoite 2: Olen rento, kiva ja avulias kaveri

Aloin miettiä elämäni esikuvia ja heidän yhteisiä piirteitään. Tulin tulokseen, että kaikkia siisteimpiä tuntemiani tyyppejä yhdistää taito ajatella muita lähes joka tilanteessa ja olla silti uskollinen myös itselleen. Haluaisin itsekin auttaa muita, etenkin ystäviäni ensi vuonna enemmän. Koen, että mulla on siihen tällä hetkellä myös enemmän resursseja kuin aikaisemmin, omien juttujen ollessa niin hyvin.

Mulla on ollut paheena stressata liikaa elämästä, pyrkiä täydellisyyteen ja ylianalysoida tilanteita, sanoja ja tekoja. Tavoitteeni rentoudesta liittyy siihen. Haluan osata toimia spontaanimmin, hyväksyä itseltäni, kodiltani ja tilanteilta epätäydellisyyttä ja sopeutua paremmin muuttuviin tilanteisiin. En aio olettaa ja suunnitella liikaa, vaan elää enemmän hetkessä, stressaamatta asioiden kulusta. Mulla ei aina tarvitse olla kaikkia lankoja käsissäni.

 

Tavoite 3: Näytän esimerkkiä pienemmille

Koin joululomalla ahaa-elämyksen leipoessani siskonpoikieni kanssa. Näillä pienillä ei ole normaalisti hirveästi intoa keskittyä asioihin tai kuunnella auktoriteetteja joka tilanteessa. Tehtäviä, ohjeita ja vastauksia kysymyksiin jakaessani koin leivontahetkessä jotain erityistä. Molemmat ottivat ohjeita vastaan, toimivat niiden mukaan ja pystyivät myös jakamaan asioita keskenään. Huomasin, että avain oli siinä, että kuuntelimme toisiamme ja selitin asioiden laidat perinpohjin. Annoin myös vastuuta ja lasku- sekä lukutehtäviä, joiden myötä pojilla heräsi koulumaista onnistumishalukkuutta tehtävässään.

Elämässäni on tällä hetkellä paljon pieniä ihmisiä, vaikka omia lapsia ei olekaan. Haluaisin olla kaikille näille hyvä esimerkki ja aikuinen, johon pienet tyypit luottavat. Siskon poikien kohdalla mietin myös enemmän, millaisesta tiedosta, taidoista ja muista jutuista on heille tulevaisuuden kannalta eniten hyötyä. Tilasin heille mm. erään lehden, jonka missioa on pienten lukutaidon ylläpitäminen ja uutisaiheiden esilletuominen lapsille ymmärrettävin keinoin. Ajattelin muuten itsekin testata ne lehdessä olleen reseptin porkkanamuffinssit. 🙂 

 

Tavoite 4: Saan aikaan ja toteutan vähitellen unelmiani

Ei kuulosta kovin pieneltä tavoitteelta, tiedän? Mutta muodostuu lopulta pienistä palasista.

Havaitsin pari vuotta sitten itsessäni piirteen, josta en pidä. En saa tehtyä asioita, jotka helpottaisivat tai mukavoittaisivat elämääni, mutta joita ei ole pakko tehdä. Mulle toimeen tarttuminen työpäivän jälkeen on todella vaikeaa ja jämähdän liian usein tekemään jotain turhaa, josta ei ole hyötyä kenellekään (usein selaamaan somea puhelimesta ruokapöydän ääreen tai sohvalle). Jep! Television katselukin voisi olla kehittävämpää.

Uusi vuotemme alkoi uudessa kodissa, ihan ikiomassa ja ensimmäisessä sellaisessa. Tämä aikaan saamisen tavoite liittyy siis paljon myös kodin järjestämiseen, sisustamiseen, turhan tavaran karsimiseen ja käytännön asioiden hoitamiseen. Yhtiöttömään asuntoon muuttaessa noita muistettavia asioita oli liuta, niistä voisinkin tehdä erillisen postauksen myöhemmin.

Aloin tässä kirjoittaessani pohtia noita unelmia, joita haluaisin toteuttaa. Ajatellessani valkeni, miten paljon mun unelmat ovat muuttuneet. En tarkoita tällä niinkään luopumista jostain, mistä olen pitkään haaveillut, vaan enemmän unelmien seilaamista laidasta laitaan riippuen elämän realiteeteista. Esimerkiksi tuntui hassulta haaveilla perheestä eron jälkeen ja hyvässä suhteessa yksin matkustamisesta maailman ympäri. Eri asiat on tärkeitä erilaisissa elämäntilanteissa. Viime aikoina tunnen saaneeni elämältä niin paljon, että unelmoiminen tuntuu miltei epäreilulta. Mutta teen unelmistani tarkemman postauksen vähän myöhemmin.

 

Tavoite 5: Rakkkaus asuu meillä joka päivä, sanoina ja tekoina

Viimeiseksi mainittu, mutta ei suinkaan vähäisin tavoite liittyy rakkauteen. Elämä on oppimispolku ja tästä aiheesta olen oppinut viime vuosien aikana ehkä kaikkein eniten. On rakkauden kohde sitten perheenjäsen, puoliso tai ystävä, on rakkautta tärkeä osoittaa muillakin tavoilla kuin siitä kertomalla, ääneen sanomista kuitenkaan väheksymättä.

Päätin jo viime vuonna, että osoitan rakkauttani useammin teoilla, mielelään päivittäin. Teot voivat olla hyvin pieniä: teen aamupalan valmiiksi, siivoan pyytämättä tai tekemättä siitä suurempaa numeroa, kysyn useammin kuulumisia, soitan perheenjäsenilleni pohjoiseen myös itse, tarjoan apua ja tukea eri tilanteissa, vaikkei sitä multa odotettaisikaan ja niin edelleen.

Ja toki tämän lisäksi, muistan myös kertoa rakkaudestani ääneen sen kohteille.

 

Mitä sä tavoittelet tai lupasit vuodelle 2019?

 

-Noora

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *