5 vinkkiä opiskelukiireistä selviämiseen

Logopedian opinnot ovat pakottaneet minut opettelemaan (välillä kantapään kautta), miten noin miljoona asiaa saadaan hoidettua ajoissa ja miten tehtävänä olevat asiat kannattaa aikatauluttaa, että ne saa tehtyä ajoissa. Joten tässäpä meikäläisen hyväksi havaitsemia vinkkivitosia opiskeluista selviämiseen:

 

x TEE TEHTÄVÄLISTA. Loputtomalta tuntuvien to-do -listojen rustaaminen paperille on ollut opintojen aikana ehkäpä yksi tärkeimmistä seikoista, jonka avulla olen saanut pidettyä asiat jotenkuten kuosissa hirveän kiireen ja opiskelustressin keskellä. Tässä vinkkejäni toimivan tehtävälistan tekemiseen:

  1. Kirjaa ylös ihan kaikki asiat, jotka pitää hoitaa ASAP/tänään/huomenna/tällä viikolla. Mikään asia ei ole liian vähäpätöinen päästäkseen to-do -listalle. Ja suoritettujen tehtävien yliviivaaminen on tooodella mahtavaa, joten listaa myös ei-ehkä-niin-tärkeät asiat, kuten sukkalaatikon järjestäminen, jos sinun on tarkoitus saada se lähiaikoina tehtyä.
  2. Lajittele tehtävälistan asiat esimerkiksi kahteen kategoriaan, kuten opiskelu ja muut. Opiskelulistan alle voit kirjoittaa kaikki opiskeluun liittyvät asiat, kuten vaikkapa esseiden tekemisen, tenttiin lukemisen, opiskelijakortin tarran hakemisen ja kirjojen palauttamisen – ihan siis kaiken. Muut -kategorian alle rustailen itse kaikki muut (ja opiskeluun liittymättömät) asiat, kuten vaikkapa muistutuksen ikkunoiden pesusta, uuden verokortin tilaamisesta, kirppispöydän varaamisesta tai siitä, että pitää muistaa sopia treffit ystävän kanssa.
  3. Tehtävänä olevat asiat kannattaa laittaa kiireellisyysjärjestykseen sen mukaan, milloin k.o. tehtävät pitää olla suoritettuna. Ne asiat, jotka pitävät olla valmiina ihan just kohta tai joiden tekemiseen tiedät kuluvan paljon enemmän aikaa kuin muiden tehtävien suorittamiseen, kannattaa kirjata heti tehtävälistan kärkeen.

 

x PILKO TEHTÄVÄT. Nyt, kun olet ajan tasalla siitä, mitä sinun pitää saada tehtyä ja mihin mennessä, paloittele tehtävänä olevat asiat vielä pienemmiksi askareiksi, sillä näin saat pidettyä motivaation korkealla. Tai edes olemassa. Jos tehtävälistalla lukee kissankokoisin kirjaimin GRADUHHH!!!1111111, voi tuon kirjallisuuden multihuipentuman kirjoittamisen aloittaminenkin tuntua ihan liian pahalta ja työläältä. Hyi. Mutta jos pilkot esimerkiksi hirveän graduprosessin atomeiksi ja kirjaat tehtävälistaan vaikkapa tutkimuskirjallisuuden etsimisen, seminaariesityksen tekemisen ja tutkimusmenetelmän valinnan, olet jo askeleen lähempänä onnistumista.

 

x HANKI KALENTERI. Itse luotan paperisen kalenterin voimaan, mutta sähköinen kalenteri ajaa varmasti ihan saman asian. Kalenterin tärkein tehtävä on pitää sinut ajan tasalla ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kirjaa kalenteriin luentojen/töiden/harrastusten/hammaslääkäriaikojen/whatevah lisäksi myös jokaiselle viikolle oma tehtävälistansa ja suunnittele, mitä asioita aiot hoitaa minäkin päivänä. Noudattamalla suunnitelmaasi pysyt aikataulussa ja vältyt (toivottavasti) siltä hirveältä viime hetken paniikilta, joka saa rustaamaan esseitä yötä myöten.

 

x ASETA ITSELLESI REALISTISIA TAVOITTEITA. Mikään ei ole niin masentavaa kuin yrittää saavuttaa sellaisia tavoitteita, jotka tajuaa jo alkutekijöissään ihan liian korkeiksi. Pidä tavoitteesi realistisina ja muista aina ottaa huomioon sattuman mahdollisuus: jätä suunnitelmiisi aina hieman ylimääräistä aikaa siltä varalta, ettet joinakin päivinä olekaan parhaassa terässä etkä saakaan hoidettua suunnittelemiasi asioita juuri silloin. Älä myöskään ahdistu muiden ihmisten tavoitteista: jos joku haluaa valmistua ennätysajassa, sinä voit siitä huolimatta käyttää opintoihisi enemmän aikaa ja ryhtyä vaikka legendaariseksi n:n vuoden opiskelijaksi, jos elämäntilanteesi niin vaatii.

 

x PALKITSE ITSESI TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISESTA JA MUISTA VÄLILLÄ VÄHÄN MYÖS LEVÄTÄ. Kun saat tehtäviä tehtyä ja tavoitteita saavutettua, hemmottele itseäsi. Hemmottelu voi olla mitä vain, mutta itse suosin muun muassa näitä tapoja: ihana leivos teen kanssa, kirppiskierros, löllöttely sohvalla ja Netflixin tarjonnan selailu, hyvään kirjaan syventyminen, treffit ystävän kanssa, ravintolaillallinen tai viikonloppureissu maalle. Muista olla myös armollinen itsellesi ja pidä lepopäiviä, jolloin et edes vilkaise tehtävälistaan päinkään. Jos akkuja ei lataa, ne sammuvat jossain vaiheessa.

 

Tässäpä 5 vinkkiäni olivatkin! Sana on vapaa, joten, jos sinulla on ihan kingejä niksejä opinnoista selviämiseen tai jos löysit tästä postauksesta jotain uusia keinoja, jaathan ajatuksesi kommenttiboksissa. 🙂

 

x Marjo

Kommentit (2)
  1. Graduaiheeksi kannattaa valita sellainen joka kiinnostaa itseä ja josta on hyötyä omassa työssään myöhemmin.

    Gradun tekemiseen kannattaa raivata paljon tilaa. Aiheen tutkiminen on paljon hauskempaa ja mielenkiintoisempaa, kun siihen saa rauhassa keskittyä ja uppoutua. Sitten se onkin vain yhtä grindaa ja flowaa koko gradun teko. 🙂

    1. Niin totta! Gradun teosta voi tulla aika tuskaa, jos valitsee sellaisen aiheen, josta ei ole yhtään kiinnostunut. Ja tuon riittävän ajan varaaminen kannattaa aina, nimimerkillä meikäläisen gradu ei ole ainakaan valmistumassa kuin taikaiskusta. :’D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *