Bruksaajat bruksaa ja meitsi vaan kiskoa narskuttaa – eli kokemuksia purentakiskosta

Vuosia kärvistelin koko ajan pahenevan päänsäryn ja kivikovien hartioiden kanssa. Ajattelin sen johtuvan pelkästään tietokoneen edessä kyyhöttämisestä ja kovasta opiskelutahdista. Massiivisiksi kasvaneet ja teräksiset purentalihakseni ohjasivat kuitenkin minun pohtimaan sitä mahdollisuutta, entä entäpä jos sittenkin narskuttelen – tai ainakin puren hampaita yhteen kaikki yöt? Aloin kiinnittää huomiota purentakäytökseeni ja huomasin, että puren hampaitani yhteen aina keskittyessäni johonkin mekaaniseen tekemiseen (kuten esimerkiksi hiustenpesuun tai saksilla leikkaamiseen) sekä ollessani stressaantunut. Havaitsin, että hampaiden pureminen yhteen on minulle myös keino hallita (ja ilmaista) vihaa: jotkut paukuttelevat ovia, toiset huutavat solvauksia, jotkut puristavat kätensä nyrkkiin – ja minä pistän leukani sellaiseen lukkoon, että Petra Ollikin olisi kateellinen. Päivisin pystyin jotenkin kontrolloimaan hampaiden puremista, mutta nukkumaan mennessä kontrolli katosi ja siirryin untenmaille hampaat tiukasti yhteen puristettuna. Ja heräsin aamulla leuka jumissa, hampaat kipeinä ja pää ihan tukossa.

 

No, onneksi tähän vaivaan löytyy apua. Hakeuduin YTHS:n hammashoitajan vastaanotolle ja, koska kuvailemani oireet sekä kieleeni ilmestynyt piparkakkumainen reuna ja poskien sisäpinnoilla olevat purentajäljet viittasivat siihen, että taidan ihan tosissani purra hampaita yhteen, hän lähetti minut purentafysiologiaan erikoistuneelle hammaslääkärille. Purentafysiologille varattiin sitten useita aikoja; 1. kerralla tutkittiin purentakiskon tarpeellisuus, 2. kerralla otettiin hampaista muotit, 3. kerralla sovitin kiskoa ja sain sen kotikäyttöön ja 4. käyntikerta olikin kontrolliaika, jolloin tehtiin pieniä muutoksia kiskon istuvuuteen. Akryylistä mittojen mukaan tehty kisko sekä nuo 4 käyntikertaa YTHS:n hammaslääkärillä kustansivat yhteensä noin 180 euroa ja tuosta hinnasta kisko (noin 100e) muodostaa leijonanosan. Tältä se sitten näyttää:

IMG_8075_1.jpg

IMG_8077_1.jpg

Purentakisko kiinnitetään ylähampaisiin napsauttamalla se paikoilleen: mitään erillisiä kiinnikkeitä ei tarvita, sillä kisko on hampaiden mukaan muotoiltu, joten se pysyy napakasti paikoillaan koko yön. Kiskon alapinta on sileä, joten purentakisko on erilainen käytössä kuin hammassuojamaiset hampaiden oikomiseen tarkoitetut yöraudat. Olen käyttänyt kiskoa nyt noin 2,5kk ja siitä on ollut kyllä selkeää hyötyä! Päänsäryt ovat vähentyneet, leukajumi on helpottunut (ainakin hieman) ja hampaita ei enää särje. Totuin kiskoon todella nopeasti ja sen käyttö on mielestäni todella helppoa – paitsi aluksi kisko oli niin napakka, että pelkäsin sitä pois ottaessa, että hampaat irtoavat ennen kuin kisko antaa periksi! Purentakiskon ainoiksi huonoiksi puoliksi olen huomannut huulten kuivumisen yön aikana suu auki nukkuessa, pienen hampaiden purupintojen vihlonnan heti aamulla heräämisen jälkeen (joka katoaa nopeasti) sekä sen, että kuulostan kisko suussa ihan Iina Kuustosen sketsihahmolta eli Jani-Petteriltä.

Kiskon käyttäminen on helppoa: iltaisin hampaidenpesun jälkeen se napsautetaan paikoilleen ylähampaisiin ja aamulla heräämisen jälkeen kiskon voi ottaa pois ja pestä (omalla harjallaan..) miedolla astianpesuaineliuoksella tai putsata tekareille ja proteeseille tarkoitetuilla Corega tabseilla. Kiskoa pitää säilyttää kosteassa, jotta akryyli ei ”kutistu”, joten päivisin kisko voi majailla omassa säilytysrasiassaan kosteaan paperiin käärittynä tai vaikka vesilasissa.

 

Tässäpä tämä mini-info meikän uudesta unikaverista sitten olikin! Onko joukossa muita narskuttelijoita tai hampaanpurijoita?

 

x Marjo

Kommentit (9)
 1. Hammaslääkärini suositteli purentakiskoa. Menin hammasteknikolle ja kisko tehtiin parilla käyntikerralla. Nyt olen käyttänyt sitä vain viikon. Huomaan jo näin lyhyen ajan jälkeen, että nukun paremmin. Enää en herää kireisiin leukaperiin ja hampaiden purentaan useaan kertaan yön aikana.
  Tämä oi kallis ”ostos”. Maksoin purentakiskosta 690€.

 2. Miten pitkään kesti päänsärky, ohimosärky ja muu kasvosärky, ennen kuin totuit kunnolla kiskoon?
  Mulla ollut nyt n. 2 vk ja juilimista vaan on. Olen tottunut kyllä nukkumaan kiskon kanssa, mutta kestää varmaan jonkin aikaa että pään tiltissä olleet lihakset ”normalisoituu” ja tottuu uuteen asentoonsa. Sitä järkkyä yhteenpuremista ei ole helppo lopettaa, unohtaa.
  Lisänä vielä muita sairauksia, on soppa melkoinen.
  Olen kiitollinen kaikista kokemuksista, neuvoista, ideoista ja vinkeistä.

  1. Olipa hauska sattuma, että korona”karanteenin” innoittamana päätin kirjautua pitkän tauon jälkeen tänne vanhan blogini puolelle ja löysin kommenttisi!

   Minulla on ollut tuo purentakisko nyt tosiaan 3,5 vuotta, mutta päänsärystä tai leukajumista en ole päässyt kokonaan eroon jokaöisestä käytöstä huolimatta. Kiskohan ei tosiaan poista narskuttelua/purentataipumusta, vaan lähinnä suojaa hampaita ja ohjaa leukaa ehkä hieman rennompaan asentoon. Harmi! Tykkäisin kyllä siitä, jos kisko poistaisi nämä vaivat.

   Mikä päänsärkyyn ym. vaivoihin on auttanut:

   purentalihashieronta (joko itse tai hierojan toteuttamana), joka sattuu aivan älyttömästi, mutta poistaa ainakin itseltäni pahimpia leukajumeja

   purentalihasten ja niska-hartiaseudun lihasten venyttely

   leuan lepoasennon aktiivinen miettiminen. Itse yritän pitää alaleuan mahdollisimman rentona (purupinnat irti toisistaan, leuka hieman taakse vedettynä) esim. katsoessani telkkaria, tehdessäni töitä tietokoneella jne., jolloin normaalisti hampaani pyrkivät pureutumaan toisiinsa kiinni. Tämä on yllättävän vaikeaa, mutta harjoittelu auttaa.

   Minulle hammaslääkäri ohjasi silloin alkuvaiheessa 2 vko Buranakuurin tulehdusta taltuttamaan, mutta sen tarve ja suositus on yksilöllistä. En kyllä muista enää näin pitkän ajan jälkeen, oliko siitä apua leukojen särkyyn vai ei.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *