Budapest

Olimme äitini ja poikaystäväni kanssa Budapestissä viikon reissulla kesäkuun alussa, yövyimme Budapest Star City Hotellissa ja lensimme lennot Finnairilla. Reissun aikana sää oli ennustettua kylmempi ja sainkin kunnon flussan jo menomatkalla ja olin sitten koko reissun sairaana. Matkan aikana shoppailimme valtavissa Arena- ja West End City Center -ostoskeskuksissa, vietimme päivän Budan linnoituksen nähtävyyksiä katsellen, kävimme keskuspuiston isolla viikonloppukirpparilla, Budapestin eläintarhassa, Terror Haza -museossa, keskuskauppahallissa, Vaci Ut -ostoskadulla ja matkustimme paljon metrolla.

IMG_2403.JPG

Budapestin metrolinjasto oli todella yksinkertainen ja helppokäyttöinen ja metrolla matkustaminen oli edullista.

Hintataso

Budapestin hintataso on huomattavasti Suomen tasoa edullisempi lähes kaikessa muussa, paitsi vaatteissa. 1,5 litran vesipullon saa kaupasta 30 sentillä, kaksi ihmistä syö ravintolassa helposti 20 eurolla, pääsymaksut museoihin ovat noin 5e ja 10 julkisen liikenteen matkalippua irtoaa 10 eurolla.

WP_20140605_001.jpg

Tällainen namisalaatti ja vesi Vapianossa irtosi noin 7 eurolla.

Ostokset

Jos Budapestiin lähtee shoppailemaan, ostoksille kannattaa suunnata isoihin ostoskeskuksiin, josta saa kaiken tarvitsemansa. Itse suosittelen kahta aivan valtavaa ostoskeskusta: Arena Plazaa ja West End City Centeriä. Vaci ut -ostoskadulla ei mielestäni ollut mitään nähtävää: tarjolla oli vain ylihintaista turistikrääsää ja liian innokkaita kauppiaita.

WP_20140601_002.jpg

Ostoksien lomassa kävimme äitini kanssa juomassa teet Demmers Teahouse -nimisessä teekuppilassa. Tuollaisen teepannullisen teetä sai vähän reilulla eurolla. Outoa Budapestissä oli se, että kaikissa vaatekaupoissa ja ravintoloissa soi tekno, vaikka se ei millään tavalla sopinutkaan kyseisen liikkeen/ravintolan tyyliin. 

Kielitaito ja palvelu

Koska hotellimme sijaitsi kauempana turistikohteista Keletin juna-aseman lähellä, kohtasimme paljon paikallisia. Tuon suppean viikon reissun perusteella oma kokemukseni unkarilaisten kielitaidosta on surkea. Kukaan ei osannut neuvoa reittiä englanniksi, ravintoloissa tarjoilija osasi vain auttavasti englantia eikä vaatekaupassa saanut palvelua englanniksi. Myös palvelun taso ja tyyli aiheutti ihmetystä: mistä ihmeestä isot ketjut ovat löytäneetkin niin vihaisen ja vittuuntuneen näköisiä kielitaidottomia myyjiä sellaisen määrän? Suomessa sellaisella asenteella varustetut eivät saisi ikinä töitä palvelualalta. Koska emme hirveästi liikkuneet turistien suosimissa kohteissa, emme kohdanneet sitä hunajaisen siirappista palvelua, jota tuollaisista turistipaikoista saa, joten omalta osaltani reissusta ja koko Budapestistä jäi hieman negatiivissävytteinen kuva.

IMG_2093.JPG

Kävimme myös yhtenä päivänä syömässä Hard Rock Cafessa, jossa saimme nauttia erinomaisesta palvelusta englanniksi, hyvästä ruoasta sekä kuurouttavan kovalla olevasta musiikista.

Raha

Unkarin valuuttana toimii Unkarin forintti (HUF), jossa on 5, 10, 20, 50, 100 ja 200 kolikot sekä 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 ja 20 000 setelit. Rahaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa reissun tarpeisiin ilman kuluja esimerkiksi Forexilla, sillä Unkarissa rahanvaihtopisteitä on runsaasti ja ulkomaalaisena on hankala arvioida, missä rahaa on turvallista vaihtaa ja missä joutuu taas riiston kohteeksi törkeiden palvelumaksujen takia. Euroihin tottuneelle forinttien käsittely oli hieman vaivalloista, sillä yksittäisillä pienimmillä kolikoilla ei oikeastaan tee yhtään mitään (5 forinttia on 0,0175 euroa….) ja rahamäärien hahmottaminen oli hieman hankalaa, esim. 20 euroa vs. 25 135 forinttia.

Nähtävyydet

Kävimme yhtenä lomapäivänä tutkiskelemassa Budan linnoitusta, jonka sisällä sijaitsee muun muassa useita kirkkoja, Kalastajalinnake, museoita (mm. Hospital in the Rock, Unkarin kansallisgalleria) sekä linnoituksen labyrintti. Linnoituksen muurien sisäpuolella oli paljon nähtävää ja vuorelta avautuu upeat näkymät Pestin puolelle. Suosittelen!

IMG_2108.JPG

Budan linnoituksen kartta.

IMG_2140.JPG

Linnoituksen sisältä löysimme myös maanalaisen labyrintin, joka on aikojen kuluessa toiminut mm. Vlad Tepesin (a.k.a Draculan) vankilana, linnoituksen ruokavarastona ja suojana sotien aikana. Labyrintti ratsastaa Dracula-maineellaan, mutta itselleni labyrintti oli melkoinen pettymys: pitkä, mutkikas ja surkeasti valaistu kiviluolasto maan alla, jonka tyrmissä oli jostain syystä esillä ooppera-asuihin puettuja vahanukkeja, joita sai sitten ihastella oopperan soidessa. Outoa. Labyrith of Buda Castle -kotisivut antavat kyllä täysin valheellisen kuvan labyrintistä.

IMG_2116.JPG

Linnoituksen alueella pääsi vaeltelemaan todella näteillä kaduilla.

IMG_2150.JPG

Budan linnoitukselta oli myös todella komeat näkymät kaupungin ylle.

IMG_2236.JPG

Kävimme myös Unkarin kansallisgalleriassa, jossa oli esillä valtava määrä upeita taideteoksia eri aikakausilta. Normaalihintainen lippu oli 1400 HUF eli noin 5e, mutta Eurooppalaiset 6-26 ja 62-70 -vuotiaat pääsevät sisään puoleen hintaan. Jos taideteoksia halusi kuvata, tuli lipputiskiltä ostaa erikseen 150 HUF (0,50e) arvoinen valokuvauslupa. Kansallisgalleria oli kyllä hieno kokemus, siellä kannatti kyllä vierailla!

Aivan valtava keskuspuisto oli myös kaunis paikka, mutta kylmä sää hieman latisti intoani rämpiä puiston läpi yrittäen etsiä oikeaa reittiä niiden lukuisten, nimeämättömien katujen joukosta. Kävimme myös puiston reunalla sijaitsevalla, viikonloppuisin avoinna olevalla kirpputori, jossa myynnissä oli aivan valtavasti vanhaa tavaraa ja suomalaisesta tavasta poiketen myös hygieniatuotteita ja ruokaa.

IMG_2040.JPG

Keskuspuiston kirpputori. Ostin tuolta uuden kuoren puhelimeeni 5 eurolla sekä todella upeita, paikallisen valokuvaajan vedoksista tehtyjä jääkaappimagneetteja.

Vierailimme myös Budapestin eläintarhassa matkamme viimeisenä ja kuumimpana päivänä ja pääsinkin näkemään elämäni ensimmäistä kertaa livenä mm. norsuja, sarvikuonoja ja kirahveja. Kuumasta säästä johtuen osa eläimistä oli lepäilemässä piiloissaan. Eläintarha oli kuitenkin näkemisen ja kokemisen arvoinen johtuen valtavasta koostaan ja eläinlajien kirjosta. Budapestin eläintarhassa oli nähtävillä myös merten eläviä valtavassa akvaariossa, jossa kohtasin jälleen silmästä silmään saatanallisen merihirviön, mureenan, jonka takia purskahdin itkuun viimekesäisellä vierailullani Helsingin Sea Lifessa. 

IMG_2413.JPG

Budapestin eläintarhan sisäänkäynti. Normaalihintainen aikuistenlippu maksoi 2500 HUF (noin 9e) ja opiskelijakortilla alehinta oli 1900 HUF (noin 6,5e). Jos omaa yliopiston tai AMK:n opiskelijakortin, kannattaa se ottaa reissuun mukaan, vaikka kortti ei olisikaan kansainvälinen opiskelijakortti, sillä itse ainakin sain alennuksen ihan tavallisella opiskelijakortilla.

IMG_2431.JPG

Eläintarhassa kohtasimme karkuun yrittävän laiskiaisen.

IMG_2468.JPG

Ja järkyttävän mureenan, joka on tappajan näköinen, täplikäs jättiankerias, joka saattaa kasvaa useiden metrien mittaiseksi ja muhia yhdessä ja samassa onkalossa vuosia.

IMG_2550.JPG

Näimme myös sarvikuonon.

IMG_2554.JPG

Sekä pähkinöille person kirahvin. Eläintarhan infopisteeltä pystyi ostamaan jotain naksuja, joita sai syöttää tietyille eläintarhan eläimille, esimerkiksi juurikin kirahveille.

Terror Haza oli reissun must see -listalla heti, kun varasimme matkan. Terror Haza museossa sijaitsee Andrássy Út 60.:ssä ja se on toiminut kidutus- ja kuulustelupaikkana sekä päämajana niin natsi- kuin kommunistivallankin alla kahtena hajaannuksen ajanjaksona 1900 -luvun Unkarissa. Museossa tutustutaan terrorin talon julmaan historiaan eloonjääneiden videohaastattelujen, propagandavideoiden, aikakausien käyttötavaroiden ja tiloihin tutustumisen kautta. Terrorin talo toimi siis toisen maailmansodan juutalaisvastaisena aikana natsien päämajana, jossa kidutettiin ja tapettiin satoja ihmisiä. Sodan loputtua Unkari joutui Neuvostomiehityksen valtaan ja kommunistit muuttivat natsien hylkäämät tilat Andrássy Út:lla Unkarin salaisen poliisin ÁVO:n tiloiksi. Kommunistit kuulustelivat, kiduttivat, tappoivat ja pitivät vankeja terrorin talossa vuosien 1945 ja 1956 välisenä aikana. Terror Haza oli kyllä näkemisen arvoinen museo, mutta ei näyttelyn raakuuden takia sovellu herkkiksille. Terror Hazassa valokuvaaminen oli kielletty, joten sen takia kuvatodisteita ei tuolta reissulta löydy.

Keskuskauppahalli oli valtava, kaksikerroksinen tuoksujen ja makujen mekka, joka oli ehdottomasti vierailun arvoinen. Myytävänä oli kaikkea pitsiliinoista hedelmiin ja paprikasäilykkeistä leivonnaisiin. Toisessa kerroksessa tarjolla oli useita matkamuistoja kauppaavia pikkuliikkeitä sekä laukkukauppoja, josta yhdestä ostin itselleni nahkalaukun opiskelua varten.

IMG_2081 - Copy.JPG

Keskuskauppahalli oli valtava.

IMG_2075.JPG

Tarjolla oli aivan ihanan näköisiä leivoksia ja tuollaisia herkkuja tutkaillessa harmitti aivan älyttömästi se, että vatsavaivojeni takia noudatin myös reissun ajan laktoositonta ja gluteenitonta ruokavaliota, jonka takia joka kerta teellä käydessämme söin Näkd -raakapatukan muiden natustaessa leivoksia…

IMG_2079.JPG

Kauppahallissa oli tarjolla myös tiskeittäin kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, paprikatuotteita ja erilaisia mausteita.

Ruoka

Unkari on liha- ja paprikaruokien ystävien paratiisi ja ravintoloita on tarjolla laidasta laitaan, joten nälkään ei Unkarin reissulla tarvitse kuolla. Koska itse olin vatsavaivojen takia normaalin lihattoman ja laktoosittoman ruokavalioni lisäksi myös gluteenittomalla dieetillä, sopivan syömisen löytäminen oli melko haastavaa. Tein ennen reissua listan Budapestin vegeravintoloista, mutta petyin karvaasti ensimmäisessä sellaisessa vierailtuamme, kun sain eteeni tofusalaatin, jossa oli majoneesiin sukeltaneita salaatinlehtiä sekä 10 kpl maailman pienimpiä tofukuutioita. Jäi syömättä. Löysimme onneksi kivan sushipaikan, söimme pari kertaa Vapianossa ja sain eteeni myös kahdessa eri ravintolassa ihan kelvot lohifileet, joten nälkää ei tarvinnut nähdä. Tämän huikean kulinaristisen (not) reissun takia en pysty antamaan vinkkejä Budapestiin suunnistaville hyvän ruoan ystäville, sillä en vihaisen vatsani takia uskaltautunut maistelemaan mitään uutta ja ihmeellistä. Kaikkiruokainen poikaystäväni tosin herkutteli matkalla Pizza King -nimiseltä pizzakojulta ostamillaan aivan _ihanilla_ pizzasliceillä (jotka maksoivat 0.90e kappaleelta?!?!?), herkullisen näköisellä perinteisen unkarilaisen chimney -leivoksella, hypermarkettien leipä- ja pullaosaston antimilla ja edullisilla tuplaespressoilla.

Koska vietimme illat päivän seikkailuista uupuneina hotellilla, kävimme ostamassa hotellin minibaarin täyteen evästä aivan mahtavasta Tesco -hypermarketista, jonne ei ollut kovin pitkä matka hotelliltamme. Hamstrasin itse joka kerta ihania pensasmustikoita monta rasiallista (rasia maksoi vain vähän yli euron vrt. Suomessa 10e/kg), tuoremehua, riisikakkuja, pähkinöitä ja todella herkullista vadelmapaloilla höystettyä tummaa suklaata.

IMG_2085.JPG

Kahvilla kauppahallissa. Budapestissä joka ravintolassa vihreän teen mukana tuli sitruunaviipale sekä melkoinen kasa sokeria.

 

Summa summarum: Budapest oli todella kaunis ja edullinen kaupunki, jossa on hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon nähtävää ja koettavaa. Mutta jos vertaa kovin samankaltaisia kaupunkeja, Prahaa ja Budapestiä, matkustaisin mieluummin uudestaan Prahaan, sillä siellä palvelu oli mielestäni himpun verran parempaa vaikka ei kuitenkaan Suomen tasoista. Oletteko te koskaan käyneet Budapestissä tai suunnitteletteko matkaa sinne? 🙂 

 

x Marjo

Kommentit (1)
  1. Jättiankerias | Ginga Uutiset 2020
    23.4.2020, 18:15

    […] Budapest – Sparkle. | Lily – Ja järkyttävän mureenan, joka on tappajan näköinen, täplikäs jättiankerias, joka saattaa kasvaa useiden metrien mittaiseksi ja muhia yhdessä ja samassa onkalossa vuosia. Näimme myös sarvikuonon. Sekä pähkinöille person kirahvin. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *