DIY: uudestisyntynyt paita

Kuten moni teistä varmaan jo tietääkin, ostan suurimman osan vaatteistani kirpputorilta vaatteiden edullisuuden ja löytämisen ilon vuoksi. Usein kirppiksellä kohtaa aivan huippulöytöjä, joissa on kuitenkin jotain vikana: vetoketju on rikki, nappeja puuttuu, vaatteessa on tahroja tai reikiä tai vaate on aivan hirveän nyppyinen. Viimeviikkoisella kirppiskierroksellani löysin malliltaan ja väriltään aivan ihanan paidan, joka oli kuitenkin melko karussa kunnossa. Mutta mitä näiden kahden kuvan välillä sitten oikein tapahtuikaan?

tupla2.jpg

Paita suoraan kirppikseltä – ja paita fiksailun jälkeen.

img_1777_0.jpg

Kuten tästä kuvasta huomaa, paita oli todella ryppyinen, ja sen lisäksi..

tupla.jpg

…siinä oli reikiä, nyppyjä ja tahroja.

IMG_1782.JPG

…napit olivat huonosti kiinni ja langanpätkiä roikkui paidasta.

IMG_1839.JPG

Aseikseni valitsin sakset, sopivanväristä lankaa, neulan ja partahöylän. Päättelin kaikki irtonaiset langat paidan nurjalle puolelle, ompelin napit paremmin kiinni ja parsin reiät siisteillä pistoilla ja poistin köyhän naisen nypynpoistajalla, partahöylällä, nypyt kankaan pinnasta. Tuon höylä-niksin poimin joskus aikoja sitten ja se todella toimii: höylää nyppyistä kangasta kevyesti, mutta varo mahdollisia langanvetoja. Älä myöskään liikaa innostu höylän kanssa, sillä saatat vahingossa kuluttaa kankaan puhki. 

IMG_1844.JPG

Sitkeältä näyttäviin tahroihin käytin nestemäistä, valkoiselle pyykille tarkoitettua ainetta: kastelin paidan likaiset kohdat ja hieroin pesuainetta tahrakohtiin paidan molemmille puolille, annoin vaikuttaa hetken ja pesin sitten paidan normaalisti 30 asteessa. Ja tuli puhdasta!

IMG_1829.JPG

Korjaamisen ja pesun jälkeen silitin paidan ja siitähän tuli kuin uusi:

IMG_1831.JPG

3 euros well spent – vai mitä mieltä olette?

Loppuun vielä muutama perusvinkki vaatteiden kunnon tarkastamiseen ja kirppisvaatteiden uudistamiseen:

♥ Aina, kun löydät jotain kivoja vaatteita kirppikseltä, tarkasta niiden kunto hyvässä valaistuksessa: irvistävätkö saumat, puuttuuko nappeja, millainen pesuohje vaatteessa on, ovatko vetoketjut kunnossa, onko vaatteessa reikiä, haiseeko vaate hirveältä, onko se nyppyinen, onko siinä isoja ja pinttyneitä tahroja ja onko vaatteen mahdolliset koristeet (paljettiaplikoinnit yms) kunnossa ja tallessa.

♥  Jos löydät ihanat kirppiskengät halvalla, mutta niissä on kantalaput pilalla, kenkien hinta nouseekin huimasti, sillä uusien kantalappujen hinta suutarilla laitettuna pyörii yli 10 eurossa. Myös rikkinäisillä vetoketjuilla varustetut kengät kannattaa unohtaa, sillä uusi vetoketju esimerkiksi yhteen maiharibootsiin kustantaa noin 30e.

 Jos kuitenkin löydät ihanat ja ehyet kirppiskengät, pyyhi niiden sisäpinnat desinfiointiaineella ennen käyttöön ottoa aina, jos kyseessä on avojalkaan tuleva kenkä. Näin ainakin pienennät riskiä saada jonkun mutanttivarvassilsan.

♥ Hatut ja muut pesua kestämättömät päähineet kannattaa pakastaa ilmatiiviiseen muovipussiin suljettuna ennen käyttöönottoa mahdollisten saivareiden varalta.

♥ Pese voimakassävyiset kirppisvaatteet ensimmäisellä kerralla erillään muista vaatteista, sillä ne saattavat päästää voimakkaasti väriä.

♥ Älä koskaan ota käyttöön tai varastoi kirppisvaatetta muiden vaatteiden kanssa ennen pesua ja muuta huoltoa, sillä puhtaankin näköinen vaate voi kantaa mukanaan esimerkiksi lutikoita tai muita tuholaisia.

♥ Jos vaatteessa on iso öljytahra näkyvällä paikalla, kannattaa sen ostoa harkita tarkkaan, paitsi jos omistat jotain supereita rasvatahrojenpoistotaitoja. Jos edellinenkään omistaja ei ole saanut öljytahraa pois, mitkä ovat sinun mahdollisuutesi?

♥ Jos kyseessä on kuitenkin tavallinen suklaa-, mustekynä- yms tahra, niin kurkkaa niiden poistoon kingit vinkit Marttojen sivuilta.

♥ Vaikka vaatteessa olisi voimakas hajuveden/tupakan/bensan haju, usealla pesukerralla, pitkällä tuulettamisella ja pakastamisella saa raikastettua lähes vaatteen kuin vaatteen hajun.

♥ Jos yhtään osaat (ja viitsit) ommella, käyttää nukkaleikkuria (tai höylää) tai silittää, niin älä pelkää reikäistä paitaa, nyppyistä huivia tai ryppyistä hametta, sillä pikkurahalla ja pienellä vaivannäöllä kirppisvaatteista saa uudenveroisia.

 

Mitä tykkäsitte tällaisesta DIY -postauksesta? 🙂 Korjaatteko ja uudistatteko itse paljon vaatteita?

 

x Marjo

Kommentit (6)
 1. Tosi hyvä postaus, ihan mieletöntä miten sä sait tosta paidasta ton näköisen! 

  En ole minäkään koskaan kuullut vaatteiden sheivauksesta, kiitos vinkistä, varmasti kokeilen!

  Anna

  1. Kiitos! Itsekin kyllä hieman yllätyin sileästä ja huolitellusta lopputuloksesta, kun tuo lähtökohta oli noin hurja. Ja tuo höylän käyttäminen nypynpoistajana on kyllä todella näppärä, edullinen ja helppo toteuttaa. 🙂

 2. Jestas, aika vaikuttavaa työtä! 

  PS. mä kuulin tosta sheivausvinkistä Ranskassa ja mietin onko se joku paikkalisten hullutus, ilmeisesti  ihan internatsionaali marttavinkki 😀

  1. Kiitti! Joo, kyseessä taitaa olla joku kansainvälinen marttavinkki! 😀 Jostain naistenlehdestä, niksipirkasta tms. sen aikoinaan bongasin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *