Kruunuvuori: hylätyt huvilat

Elokuussa olimme viikon lomailemassa pääkaupunkiseudulla poikaystäväni kanssa. Kaiken shoppailun ja sukulaisten treffaamisen lomassa suuntasimme Kruunuvuoreen, Helsingin Laajasalossa sijaitsevalle hylätylle huvila-alueelle, josta on upeat näkymät Helsinkiin. Vaikka olenkin ylisäikky nössykkä, olen kiinnostunut urbaanista löytöretkeilystä, jossa etsitään ja tutkitaan (ja kuvataan) hylättyjä rakennuksia aiheuttamatta minkäänlaista vahinkoa näillä kohteille.. Tämä Kruunuvuoren rapistunut huvila-alue keskellä metsää oli meikäläisen ensimmäinen löytöretkikohde. 

Kruunuvuori rakentui 1800 -luvun loppupuolella Helsingin kerman kesänviettopaikaksi luultavasti aivan loistavan sijaintinsa vuoksi, sillä Kruunuvuori on meren rannassa lähellä kaupunkia, mutta kuitenkin maaseudun rauhassa. Tai siis, oli ainakin silloin. Nyt Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen 10 000 asukkaan asuinaluetta. Nykyään jo erittäin ränsistynyt ja huonokuntoinen huvila-alue eli kukoistuskauttaan 1900 -luvun ensimmäisellä puoliskolla. Toisen maailmansodan jälkeen Kruunuvuoren omistus siirtyi saksalaisilta sodassa solmitun rauhansopimuksen vuoksi Neuvostoliitolle, jolloin Suomen Kommunistipuolue vuokrasi huvila-alueen. Huvilaelämä jatkui loistokkaana aina 1950 -luvulle saakka, kunnes Kruunuvuoren murheet alkoivat. Tuolloin liikemies Aarne Aarnio osti huvila-alueen aikeinaan rakennuttaa Kruuvuoreen uusi asuinalue. Tätä Aarnion esittämää kaavauudistusta ei kuitenkaan koskaan hyväksytty, mutta se sinetöi Kruunuvuoren huviloiden kohtalon. Ihmiset alkoivat purku-uhan vuoksi laiminlyödä huviloiden kunnossapitoa ja rappeutuminen alkoi näkyä 1970 -luvulla, jonka jälkeen aika ja tuhopoltot ovat tehneet tehtävänsä. Nyt mahtavasta kesänviettopaikasta on jäljellä enää hiiltyneitä puukasoja ja romahtaneita huvilanraatoja.

Kruunuvuoreen pääsee Herttoniemestä bussilla 88. Bussin päätepysäkiltä kävellessään Päätien päähän voi nähdä oikealla hiekkatien päässä metsänreunan, jossa nököttää metallinen puomi. Tuon puomin takaa alkaa Kruunuvuoren huvila-alue:

IMG_6442_1.jpg

Kruunuvuoreen noustaan kivikkoista polkua, jota varjostavat synkästi kuuset kirkkaanakin kesäpäivänä.

IMG_6443_1.jpg

Kiersimme poikaystäväni kanssa Helsingin ainoan luonnonvaraisen lammen eli Kruunuvuorenlammen myötäpäivään, ja olen tähän laittanut kuvat huviloista siinä järjestyksessä, kun ne kierroksellamme vastaan tulivat.

IMG_6445_1.jpg

Vartijoiden tupa (aka Villa Homberg), paloi 2009

Venäjän tsaarivallan aikana rakennettu pieni mökki, joka toimi vartijoiden tupana.

IMG_6447_1.jpg

Lilla Kronberg, tuhopoltettu 6/2015

1900 -luvun alussa rakennettu huvila, jossa oli upea terassi merelle päin. Toimi huviloiden kulta-ajan loputtua hippien bilepaikkana.

IMG_6457_1.jpg

Villa Kronberg

Myöskin 1900 -luvun alussa rakennettu huvila, joka oli yksi Kruunuvuoren suurimmista huviloista. Villa Kronberg autioitui huviloista ensimmäisenä.

IMG_6460_1.jpg

IMG_6465_1.jpg

IMG_6475_1.jpg

Punainen mökki, tuhopoltettu 5/2015

Punainen mökki oli käytössä huviloista pisimpään, kunnes pari vuotta sitten vandaalit tunkeutuivat mökkiin ja aloittivat tuhotyöt. Mökki poltettiin humalaisen nuorisoporukan toimesta erään illanvieton päätteeksi.

IMG_6474_1.jpg

Kruunuvuorenlampi ja pyykkikatos

Kruunuvuorenlampi on Helsingin ainut luonnontilainen lampi ja se kuuluu ranta-alueineen luonnonsuojelualueeseen. Lammen rannalla sijaitseva pyykkikatos oli kaikkien huvila-alueen asukkaiden käytössä.

IMG_6470_1.jpg

IMG_6482_1.jpg

Villa Hällebon huussi

IMG_6485_1.jpg

Villa Hällebo

Hällebon huvila on Kruunuvuoren alueen huviloista parhaimmassa kunnossa. Jatkuvat tuhotyöt ovat kuitenkin taitaneet tehdä huvilan entisöimisen mahdottomaksi, sillä sitkeistä suojeluyrityksistä huolimatta talosta on rikottu ikkunat, ikkunoita suojaavat vanerit ja huvila on sotkettu kauttaaltaan graffitein.

IMG_6486_1.jpg

IMG_6487_1.jpg

IMG_6489_1.jpg

IMG_6490_1.jpg

Aikaisemmin Villa Hällebossa oli upea lasikuisti, josta avautui näkymä merelle. Nyt sekin on laudoitettu umpeen. Talon takaa löytyy kiviportaat, jotka vievät meren rantaan isolle saunalle.

IMG_6492_1.jpg

Iso sauna

IMG_6495_1.jpg

Höyrylaivalaituri

Kruunvuoreen kulki säännöllisesti höyrylaiva Helsingin Pohjoissatamasta 1800 -luvun alusta asti. Laivaliikenne väheni toisen maailmansodan sytyttyä ja loppui kokonaan 1950 -luvulla.

IMG_6497_1.jpg

IMG_6499_1.jpg

Ison saunan ranta

IMG_6503_1.jpg

Villa Kissinge

Villa Kissinge on Kruunuvuoren suurin huvila ja se nimettiin Kruunuvuoren alueesta suurimman osan ostaneen yrittäjä Goldbeck-Löwin yrityksen mukaan. Villa Kissingen huvilarakennuksiin kuului myös puutarhurin huvila, huvimaja, venevaja, kasvihuone, kanala ja kärryvaja. Näistä huvimaja, kasvihuone ja kärryvaja ovat jo tuhoutuneet. Villa Kissinge oli Kruunuvuoren huviloista ainoa, jossa oli juokseva vesi. Huvilan pihassa oli ennen Makki -nimisen sylikoiran hautakivi, mutta joku on mennyt varastamaan senkin.

IMG_6505_1.jpg

IMG_6508_1.jpg

IMG_6509_1.jpg

IMG_6510_1.jpg

IMG_6514_1.jpg

Villa Swiegermutter

Eli anopin huvila, on hirsirakenteinen mökki, eikä huvila laisinkaan. Swiegermutter peittyy kesäaikaan sakeaan kasvillisuuteen ja se on alunperin rakennettu säähavaintokeskukseksi.

IMG_6517_1.jpg

IMG_6522_1.jpg

Puutarhurin huvila

Mansardikattoinen punainen huvila rakennettiin Villa Kissingen puutarhurin ympärivuotiseksi asunnoksi.

IMG_6523_1.jpg

IMG_6524_1.jpg

IMG_6526_1.jpg

Kanala

Myöskin Villa Kissingelle kuuluvassa kanalassa asusteli toisen maailmansodan aikaan kanoja, kaneja, vuohia, hanhia, lampaita sekä sika. Sotien jälkeen rakennus muutettiin kanalasta kesäasunnoksi.

IMG_6528_1.jpg

Villa Walhelm

Omakotitaloa muistuttava huvila sijaitsee sankan metsikön keskellä. Se on rakennettu 1900 -luvun alkupuolella ja asukkaita Walhelmissa on ollut vuoteen 1989 saakka.

IMG_6529_1.jpg

IMG_6531_1.jpg

IMG_6532_1.jpg

IMG_6539_1.jpg

Villa Lindberg

Villa Lindbergin huvila jäi tyhjilleen jo vuonna 1975, kun sen viimeinen asukas, Naima Lindberg, kuoli. Huvila on romahtanut keskeltä ja jäljelle ovat jääneet vain seinät, joita talon vieressä kasvavat puut kannattelevat.

IMG_6545_1.jpg

IMG_6546_1.jpg

IMG_6548_1.jpg

IMG_6534_1.jpg

Naima Lindbergin mökki

Villa Lindbergin omistaja ja viimeinen asukas Naima Lindberg asusteli viimeiset vuotensa pienessä lautamökissä Villa Lindbergin vieressä.

IMG_6538_1.jpg

Villa Hålvikin rauniot

Saksalaissyntyisen perheen omistama huvila oli käytössä vuoteen 1990 asti, jolloin huvilan omistaja kuoli. Huvila paloi vuonna 2005 ja aikoinaan kaksikerroksisesta puutalosta on jäljellä enää kasa tiiliä ja pari hiiltynyttä seinää

IMG_6536_1.jpg

Tunnelma Kruunuvuoressa oli mystinen ja hieman jopa pelottava. Alueella oli hyvin hiljaista ja huvilalta toiselle kulki vain lähes umpeenkasvaneita polkuja. Kuten näistä kuvista näkee, huvilat ovat surkeassa kunnossa, eikä niistä mikään ole enää kunnostuskelpoinen. Tämä on hirveä sääli, sillä Kruunvuori olisi todella upea hengähdyspaikka ihanan raikkaan metsän suojissa, vain 4 kilometrin venematkan päässä Helsingin keskustasta. 

Jos Kruunuvuoren huviloiden historia kiinnostaa, täältä urbaanin löytöretkeilyn sivulta löytyy valtavasti lisää infoa Kruunuvuoresta. Jos haluat nähdä tämän paikan, nyt alkaa olla korkea aika pakata eväät ja kiskoa vaelluskengät jalkaan, sillä muutaman vuoden päästä vuodenaikojen vaihtelut ja vandaalit ovat hajottaneet senkin vähän, mitä huviloiden entisaikojen loistosta on enää jäljellä.

x Marjo

 

Postauksen teossa apuna käyttämäni lähteet:

http://urbanex.ninja/kohde/kruunuvuoren-hylatyt-huvilat/

http://www.nopsatravels.com/kruunuvuoren-rauniohuvilat/#esittely

http://www.ruosteinen.com/hylatyt-paikat/hylatyt-asuintalot/kruunuvuori-helsinki/

http://www.suomitour.com/2015/05/kruunuvuoren-hylatyt-huvilat.html

kulttuuri suosittelen suosittelen matkat
Kommentit (11)
  1. Kruunuvuori on paikkana jotenkin maaginen ja surullinen yhtäaikaa. Jotenkin tosi omituista, että paikan on annettu vain rapistua.

    1. Hyvin määritelty: maaginen ja surullinen ovat juuri oikeat sanat kuvaamaan Kruunuvuorta ja siellä vallitsevaa tunnelmaa. Huvila-alue merenrannassa, luonnonkauniin lammen ympäristössä – eikä ainuttakaan asukasta.

  2. Urbanex Ninja
    11.11.2015, 23:41

    Löytämäsi vanha kuva kuvastaa hyvin entisaikojen tunnelmaa. Hyviä kuvia, hyvin kiteytetty juttu.

    1. Kiitos! Sain postauksen tekemiseen paljon apua sivuiltanne.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *