Laktoosittomat, gluteenittomat ja FODMAP -herkkuohjeet

Vietin synttäreitäni pari viikkoa sitten ystävien kanssa juoruten ja kahvitellen. Valmistin kaikki tarjottavat gluteenittomina, laktoosittomina ja lihattomina omien ruokarajoitteiden vuoksi. Suurin osa tarjottavista oli myös täysin FODMAP -ruokavalioon sopivia.

IMG_5656_1.jpg

Tarvitset:

x satsumia

x tummia ja vaaleita viinirypäleitä

x hunajamelonia

x cantaloupemelonia

x pensasmustikoita

x mansikoita

x banaania

 

Viipaloi hedelmät ja sekoita joukkoon marjat. Valmis!

IMG_5659_1.jpg

Tarvitset:

x noin kaksi pussillista gluteenitonta paahtoleipää

x cocktailtikkuja

x miniluumutomaatteja koristeeksi

 

Täyte:

x 1 punasipuli (FODMAP -versiossa tämän voi korvata ruohosipulilla)

x ½dl ruohosipulia

x 150g kylmäsavulohta

x 2prk (180g) laktoositonta smetanaa

x 1rkl Dijon -sinappia

x mustapippuria

 

Leikkaa paahtoleivästä reunat pois ja puolita leipäviipaleet kolmion muotoon.

Hienonna punasipuli, ruohosipuli ja kylmäsavulohi.

Vatkaa smetanaa, niin että se notkistuu.

Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Levitä täyte leipäviipaleiden väliin ja kasaa leivät coctailtikkujen avulla.

Koristele miniluumutomaateilla.

IMG_5660_1.jpg

Tarvitset:

x jääkylmää hanavettä

x jäitä

x 1 sitruuna

x 1 lime

x viipaloituja mansikoita

x pensasmustikoita

IMG_5665_1.jpg

Tarvitset:

Pohja:

x 150g laktoositonta voita/margariinia

x 1dl sokeria

x 2 munankeltuaista

x 1½dl gluteenittomia jauhoja

x 2tl leivinjauhetta

x 1dl laktoositonta maitoa

 

Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää joukkoon munankeltuaiset.

Lisää joukkoon vuorotellen maitoa ja jauhoja vatkaten samalla.

Voitele reunallisella uunipellillä oleva leivinpaperi ja levitä taikina tasaisesti sen päälle.

 

Marenki:

x 2 munanvalkuaista

x 1,75dl sokeria

x 1tl vaniljasokeria

 

Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Lisää joukkoon sokerit.

Levitä marenki varovaisesti pohjan päälle uunipellille. Älä sekoita pohjaa ja marenkia keskenään!

 

Paista pohja+marenki 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes marenki on vaaleanruskea. Jäähdytä ennen kakun kokoamista. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa pohja+marenki poikittain puoliksi, jolloin saat kakkuun kaksi kerrosta, jossa on sekä pohjataikinaa että marenkia.

 

Täyte:

 

x 2dl laktoositonta kuohukermaa

x 1rkl sokeria

x 1-2 litraa marjoja

 

Vatkaa kerma.

Lisää sokeri.

Täytä kakku kermalla ja marjoilla.

Koristele kakun päällinen tuoreilla marjoilla ja tomusokerilla.

IMG_5668_1.jpg

Tarvitset:

x juustoa (käytin itse Valion laktoositonta Luostari -juustoa)

x coctailtikkuja

x miniluumutomaatteja

 

Tonnikalapyörykät:

 

x 4prk tonnikalaa

x 4 kananmunaa

x 1dl gluteenittomia korppujauhoja

x 2dl laktoositonta ruokakermaa

x ½-1tl suolaa

x tilliä

x mustapippuria

x öljyä paistamiseen

 

Sekoita korppujauhot ruokakermaan ja anna turvota hetki.

Lisää joukkoon kananmunat.

Lisää joukkoon mausteet ja hienonnettu tilli.

Sekoita lopuksi mukaan tonnikala.

Muotoile taikinasta käsin pieniä pyöryköitä ja paista pannulla öljyssä.

IMG_5671_1.jpg

Tarvitset:

x muffinssivuokia

x 1½dl sokeria

x 1dl sulatettua laktoositonta voita

x 1 kananmuna

x 200g laktoositonta maitorahkaa

x 2tl vaniljasokeria

x 3dl gluteenittomia jauhoja

x 2tl leivinjauhetta

x 3dl pensasmustikoita

 

Sekoita sokeri ja voi keskenään.

Lisää joukkoon kananmuna ja maitorahka.

Lisää vaniljasokeri ja jauhot sekoittaen samalla.

Lisää lopuksi joukkoon mustikat.

Nostele taikina varovasti muffinssivuokiin (laitoin itse vuoat vain puolilleen, sillä kuvittelin taikinan kohoavan uunissa. Ei kohonnut…)

Paista 220-225 asteessa noin 15 minuuttia.

IMG_5669_1.jpg

Tarvitset:

x konvehtivuokia

x 1dl laktoositonta kuohukermaa

x 2rkl margariinia

x 3/4dl tummaa muscovadosokeria

x 175g tummaa suklaata

x  ½tl kardemummaa

 

Hienonna suklaa.

Kiehauta margariini, sokeri ja kerma kattilassa.

Lisää joukkoon suklaa ja kardemumma.

Jäähdytä seos jääkaapissa.

Pursota jäähtynyt tryffelimassa konvehtivuokiin.

Säilytä jääkaapissa (säilyvät noin 5 päivää).

 

Sellaisia olivat meikäläisen tämänkertaisten synttäreiden itsetehdyt herkut. Toivottavasti näistä gluteenittomista, laktoosittomista ja FODMAP -herkkuohjeista on apua jollekin toisellekin ruokavammojen kanssa painiskelevalle. Erityisesti suosittelen testaamaan tuota britakakkua, sillä se on aivan taivaallista! Onneksi sain siihen ohjeen ystävältäni viikko ennen synttäreitä. Mitä tykkäsit tästä ruokapostauksesta?

 

x Marjo

Kommentit (6)
  1. Kivan kuuloisia ohjeita. Mitä jauhoja käytät? 🙂

    1. Kiitos! En ole hirveästi leiponut mitään gluteenitonta, joten ennen synttäreitä googlettelin hulluna hyviä ohjeita ja päädyin näihin. Käytin leivonnassa Pirkan gluteenitonta jauhoseosta, joka on myös maidoton. 🙂

  2. Olipa siinä monenlaista tarjottavaa! 🙂 Tykkäsin tästä ruokapostauksesta. Mä noudatin alkuvuoden ajan FODMAPia, kun lääkäri suositteli sitä jatkuviin vatsakipuihin. Koin ruokavalion tosi hankalaksi, ja olenkin laajentanut ruokavaliota niin, että välttelen vain laktoosia, kahvia ja epäterveellisiä ruokia.

    1. Nuitten lisäksi oli vielä kaikkea pientä naposteltavaa, kun vähän lähti taas mopo keulimaan nuiden tarjottavien määrän kanssa. 😀 Tuo FODMAP -ruokavalio on kyllä todella rajoittava. Itse en ole hirveästi pystynyt siinä joustamaan, sillä ”väärien” eväiden napostelusta napsahtaa ankara vatsakipu ja aivan _jäätävä_ turvotus.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *