10 x toimiva arkiresepti

Ruokahifistely on välillä hauskaa ja nautin uusien reseptien kehittelystä silloin kun siihen on aikaa, rahaa ja energiaa. On myös ihana miettiä välillä, miten saisi mahdollisimman terveellisen latausellisen aikaiseksi. Kuitenkin suurin osa arjesta tulee syötyä niin sanottua "perusruokaa". Laitoin lainausmerkit siksi, koska nämä ovat niin eri ruokia joka perheessä. Lapsuuden kodissani syötiin ihan eri ruokia kun muissa perheissä ja toisaalta tällä hetkellä syömme eri ruokia kuin lapsuuden kodissani. 

Jokaisella taloudella jotenkin vain muodostuu ne omat klassikkonsa. Joillekin se on pinaattikeitto, makaronilaatikko ja lihapullat, kun toisessa tehdään joka päivä jotain eksoottista ja innovatiivista. Meilläkin on muutamia sellaisia, mitkä toistuvat vuodesta toiseen jollain tavalla. Snäpissä pyydettiin jakamaan nämä täälläkin, joten tässäpä tulee. Näissä kaikissa yhteistä on helppous.

Kanasalaatti

Tämä on varmaankin eniten kokanneeni ruoka koko elämäni aikana. Teimme tätä nimittäin aina tyttökavereiden kanssa lukioikäisenä. Ja siitä se on jäänyt meidän arkiruoaksi. Tässä parasta on tehdä iso satsi ja syödä monta päivää. Maku sen kuin paranee jääkaapissa. Kanan voi myös helposti korvata kasvisvaihtoehdolla.

-1 paprika

-1 kurkku

-300-450 gr kanaa

- 1 dl pastaa (itse suosin monivärisiä, sillä salaatista tulee kivemman näköinen)

-Juustoa sopivan kokoinen kimpale (esim. gouda) itse käytin tällä kertaa fetaa, mutta tavallinen juusto toimii melkein paremmin

Kastike

-Kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia

-Mausteiksi ketsuppia, suolaa, currya, grillimaustetta

Ramen keitot

Näitä "pikarameneita" olen tehnyt jos jonkinlaisia, ja mukaan saa helposti lisättyä lihan mikäli haluaa. Jaetaan nyt kuitenkin tämä vegeversio, ettei mene ihan liian lihapainotteiseksi koko homma.

- 1 pussi maman katkaravun makuisia nuudeleita (iso koko)

-1 avokado

-2 munaa

-150 gr maissia

-baby pinaattia 5 dl

-Hoi sin-kastiketta

-1 lime

- 5 valkosipulin kynttä

-1 tuore chili

-3 kevätsipulin vartta tai 1 tavallinen sipuli

-öljyä

-0,5 litraa kanalientä

Aloita keittämällä munia 5 minuttia ja huuhtelemalla kylmässä vedessä sen jälkeen. Leikkaa valkosipulin kynnet ja sipuli ja kuullota ne kattilassa öljyn ja nuudelipussississa tulleen kuivamausteseoksen kanssa(chili-osion voi jättää käyttämättä jos ei halua lopputuloksesta kovin tulista). Lisää puoli litraa kanalientä (myös kasvisliemi käy) ja pilkottu chili ja anna kiehahtaa. Lisää nuudelit ja keitä kypsiksi. Sulata tällä välin maissi ja kiehauta pinaatti. Kaada valmis nuudelikeitto lautasille, lisää maissit, pinaatit, muna ja avokado. Mausta limen mehulla.

Maailman parhaat kasvispihvit

Tämän helpommaksi ei oikein kokkaaminen edes mene. Kolme ainesosaa, raastin ja pannu vain vaaditaan!

1 kesäkurpitsa

1 halloumi

1 muna

Valmistus tapahtuu raastamalla kesäkurpitsa ja halloumi kokonaan suurireikäisellä raastimella ja valuttamaan niistä nesteet pois. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan muna ja muovaillaan taikinasta pihvejä. Paista pihvit öljyssä melko kuumalla pannulla muutaman minuutin/puoli. 

Hummus + punajuuri + jogurttimössöt

Tällaisia mössöjä tulee syötyä todella paljon. Yleisin "resepti" onkin vain heittää kasa kasviksia uuniin öljyn ja mausteiden kanssa ja dippailla niitä erilaisiin blenderillä tehtyihin sörsseleihin. Tässä kolme lempparia.

Hummus aurinkokuivatuilla tomaateilla

kikherneitä

auringonkuivattuja tomaatteja ja loraus öljyä

3 kynttä valkosipulia

suolaa

Punajuuri-fetasose

Muutama esikeitetty punajuuri

Puolikas paketti Patros fetaa

loraus maitoa, jogurttia tai vettä jotta soseutuu

Tsatsiki

Turkkilaista jogurttia

Raastettu kurkku josta on valutettu nesteet siivilässä

Pari kynttä valkosipulia

suolaa

Kaksi ylempää valmistuu blenderillä ja viimeinen vain sekoittamalla. 

Siskonmakkara Pho-keitto

Tämä vaatii ehkä hieman pidemmän valmistuksen, mutta menee silti kategoriaan helppo arkiruoka. Sopii loistavasti pakkaspäiviin tai flunssan ensioireisiin. Silloin kun kylmyys on ehtinyt mennä luihin ja ytimiin, on ihana saada lautasellinen tätä soppaa. 

Liemi

-peukalon kokoinen pala inkivääriä

4 tähtianista

2 kanelitankoa

ripaus kaardemummaa

1,5 l lihalientä

2 ruokalusikallista kalakastiketta

Valmista ensin liemi pilkkomalla inkivääri pieneksi ja laittamaan kaikki ainekset kiehumaan hiljalleen. Se saa kiehua koko muun valmistuksen ajan (n. 30 min).

Päälle

1 punaninen chili

 1 lime

 1 ruukku korianteria

 2 pientä shalottisipulia

siskonmakkaraa

 riisinuudelia

 Sriracha-kastiketta

Keitä riisinuudelit valmiiksi suolatussa vedessä, valuta ja laita valmiiksi kuhloihin. Valmista sen jälkeen siskonmakkarat ja keitä niitä n. 10 minuuttia tai kunnes ovat kyspyneet. Lisää makkarat, sipulit, korianteri, ja pilkottu chili nuudelien päälle. Kaada lopuksi liemi siivilän läpi lautaselle niin, että mausteet jää siivilään. Purista limen mehu ja mausta sriracha-kastikkeella halutessasi. 

Feta prosciutto pasta

Tämä on todella klassikon maineessa meidän perheessä, ja kuuluu sarjaan lohturuoka. Tätä käydään hakemassa silloin kun nälkäkiukku on yllättänyt, on muuten vain reppana olo (tai esimerkiksi darra:D). Pasta pelastaa aina!

1 basilikapuska

1 iso valkosipulinkynsi

 loraus oliiviöljyä

1 lime

1 paketti Patros fetaa

 spagettia

 ilmakuivattua kinkkua

 1 avokado

Laita pasta keittymään hyvin suolatussa vedessä. Pilko sillä aikaa valkosipulinkynsi, feta. nypi basilikan lehdet ja erottele kinkut. Kuullota valkosipuli pannulla oliiviöljyssä ja pyöräytä pasta vielä siinä sen ollessa al dente. Sekoita joukkoon kinkku ja feta. Lisää lautasella vielä basilika ja avokado ja purista limen mehu. Päälle rouhin yleensä vielä hiukan pippuria. 

 

Täytetyt paprikat

Näiden täyttämiseen on loputon määrä reseptejä. Välillä tungen ne täyteen kasviksia ja tuorejuustoa, joskus mennään linsseillä ja vahvoilla mausteilla. Yleensä pidän homman kuitenkin hyvin simppelinä. Tässä yksi täytevaihtoehto.

3 paprikaa

1 dl kvinoaa

 tofua/jauhelihaa

6 munaa

1 dl juustoraastetta

1 sipuli

kämmenellinen fetaa

Keitä kvinoa ohjeiden mukaan suolatussa vedessä. Halkaise paprikat kahtia ja laita ne pellille. Leikkaa sipuli pienenksi ja kuullota sitä hetki pannulla. Paista jauheliha/tofu ja lisää fetajuusto ja valmiit kvinoat ja sekoita tasaiseksi massaksi. Täytä paprikat seoksella, mutta älä ahda niitä ihan täyteen. Riko jokaisen päälle muna (tämän voi tehdä myös ilman munaa) ja ripottele päälle juustoraastetta. Laita uuniin 200 asteeseen 20-30 minuutiksi. Ota pois kun juusto on kullanruskeaa. Tarjoile salaatin kanssa. 

Sitruunainen kalapasta

Pastat vaan toimii muodossa kuin muodossa. Tässä taas yksi lemppari!

2 sitruunaa

paketti Baby pinaattia

500 gr lohta

1 pecorinopaketti

oliiviöljyä

sitruunapippuria

valkosipulia

 

Keitä pastat isossa kattilassa melko suolaisessa vedessä al denteksi. Samaan aikaan toisella levyllä paista lohi, suolaa ja mausta ne sitruunapippurilla ja valkosipulimurskalla. Huuhtele pinaatin vedellä, raasta toisesta sitruunasta kuorta 2 tl ja purista mehut. Raasta myös pacorino palasiksi. Kun pastat on keitetty, kaada vedet pois ja lisää hiukan oliiviöljyä. Pyöräytä myös muut ainekset (paitsi pieni määrä pecorinoa) kattilassa.  Sekoitin lohet mukaan. Tämän voi syödä joko näin, tai kaataa koko kattilallisen uunivuokaan, ripotella loput Pecorinot päälle ja laittaa vielä uuniin 225 asteeseen hetkeksi aikaa, jotta juusto sulaa mukavasti päälle. 

Kukkakaalipohjainen pitsa

Pitsa on ikilemppari, ja sen terveellisyytä voi itse näppärästi säädellä. Kun pitää täytteet raikkaina ja sivuun iskee salaatin, ei se ole lainkaan maineensa kaltaista roskaruokaa. Meillä on muutamia erilaisia pitsapohjia joita teemme. On hiukan piirakkamainen pohja, jonka resepti on lapsuudenkodistani peräisin, sitten on pullamainen pohja Tomi Björckin kirjasta ja välillä teemme ihan kaupan valmispohjiin. Yksi on kuitenkin yli muiden ja se on tämä jauhoton kukkakaalipohjainen pitsa!

 

Pohja

yksi iso kukkakaali

3 munaa

melkein kokonainen parmesan-juusto raastettuna.

Täytteinä (esim. )

pinaattia

parmankinkkua

rucolaa

parmesan lastuja

kirsikkatomaatteja

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Höylää parmesanista ensin hiukan lastuja valmiin pitsan päälle. Loput juustosta voi raastaa pohjaa varten isoreikäisellä raastimella. Raasta myös kukkakaali ja sekoita raasteet keskenään. Lisää seokseen 2-3 munaa, niin ettei seoksesta kuitenkaan tule liian vetistä. Painele taikina pellille mahdollisimman litteäksi levyksi. Paista uunin keskiosassa 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut hiukan kullanruskeaa väriä. Lisää tomaattipyree sekä pinaatti ja paista vielä 10 minuuttia. Anna pitsan jäähtyä hetki ja ripottele päälle parmesan-lastut, kinkku, tomaatit ja rucola.

Sitruunainen carbonara

Pastaruokien klassikko, joka ainakin allekirjoittaneelle uppoaisi vaikka viion jokaisena päivänä.

Tagliatelle-pastaa

Parmesania

3 valkosipulin kynttä

1 sitruuna

2 kananmunaa

1 paketti pekonia

1 ruokakerma

suolaa & pippuria

Basilika

Keitä pasta ja valuta kylmässä vedessä. Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja paista kuumalla pannulla rapeaksi. Lisää hienonnetut valkosipulin kynnet ja paista vielä hetki. Raasta sitruunan kuori astiaan, leikkaa sitruuna puoliksi ja säästä. Lisää kananmunat, ruokakerma, basilika ja parmesan. Sekoita kastike tasaiseksi. Lisää pannulle pasta ja sekoita kastike joukkoon. Rouhi päälle pippuria ja halutessasi myös basilikaa sekä parmesania. Purista sitruunanmehua oman maun mukaan.

Kommentit

Jenniiii (Ei varmistettu)

Apua, tuli hirveä nälkä tätä lukiessa :D Täytyy ottaa reseptejä talteen.

Elisa Lepistö

Haha, siis mulle kävi eilen ihan sama kun tein tätä postausta ja jouduin tehdä sellaisen jättiannoksen pastaa :D

Nohti (Ei varmistettu)

Tää on niin hauska miten toisen perusreseptit on toiselle tosi eksoottisia! Mut just nyt lautasella on perus salaattien, kinkkukiusauksen, jauhelihamössöjen sijaan siskonmakkarakeittoa sun tyyliin ja on kyllä namia. Chilin jätin vähemmälle mut siis toimii, kiitos :) toivottavasti muistan hän jatkossakin kun mietin mitähän sitä söis..

Elisa Lepistö

Ihana kuulla! Ja siis mähän ajattelin laittaa tän kirjanmerkkeihin itsekin :DD kun aina siellä kaupassa seison hyllyjen välissä eikä tuu mitään mieleen.

Vaahtis (Ei varmistettu)

Tein just äsken tota kanasalaattia (tosin korvasin kanan soijasuikaleilla) ja tää on niiiiiiiiiin hyvää!

Elisa Lepistö

Ihana kuulla!! Joo siis se on vaaan ihan paras :D vuodesta toiseen! Pitääkin koittaa soijasuikaleilla kun toi kana ei oikein enää oo ruokavaliossa kovin usein :)

Hento pulu (Ei varmistettu)

Moi! Voisitko joskus kokeilla vegaanisia respetejä täällä? :)

Elisa Lepistö

Moi! Toki voin :) aika usein tulee nykyään kokkailtuakin, mutta harvemmin päätyy blogiin. Pitänee siis jakaa myös täällä!

Kommentoi