13 parasta kasviproteiinin lähdettä

DSC_5380.jpg

Kasvisruokavalio on kokoajan nouseva trendi, ja hyvä niin. On mahtavaa, että niin monet ovat vähentäneet lihaa omassa ruokavaliossaan ja kokoajan tulee uusia vaihtoehtoja sen korvaamiseen. Kasvisruokavalio voi tuntua alkuun vähän haastavalta, sillä annoksia pitää suunnitella aluksi enemmän, kun on tottunut saamaan proteiinin aina lihasta. 

Vaikka nyt kohistaan paljon lihankorvikkeista, omat lempi kasviproteiinin lähteet ovat niitä, jotka eivät yritä edes naamioitua lihaksi. Vegaanipekoni tai -makkara saa jo valmiiksi karvani pystyyn. Pidän niin paljon lihan mausta, että petyn lähes joka kerta kun jotain mainostetaan ”lihan makuisena”. Ymmärrän kuitenkin, että monille nämä toimivat todella hyvin ja ne ovat melko helppo tapa siirtyä kasvisruokavalioon.

Tässä kuitenkin omia valintojani:

Kikherneet ovat olleet lemppareitani ihan pienestä pitäen. Ne voi liottaa, keittää ja nauttia sellaisenaan, paistaa pannulla öljyssä ja maustaa hyvin, tuikkasta uuniin muiden kasvisten kanssa tai surauttaa hummukseksi blenderissä. 

Tofu on tullut vasta vuoden sisään omalle kauppalistalleni. Suosin valmiiksi maustettuja tofuja, sillä en ole vielä onnistunut saamaan siitä maukasta omalla maustamisella. Kun tofun kuivaa ja paistaa pannulla, saa pinnan mukavan rapskaksi. 

Kvinoa on ihan huipputuote. Käytän sitä pastan ja riisin korvaajana lämpimissä ruoissa ja kylmänä salaateissa ja kasviskuhloissa. Laaduissa on valitettavan paljon eroja, joten jos ensimmäisellä kerralla ei ole maistunut, kannattaa kokeilla toista väriä tai eri valmistajaa. 

Parsakaalissa on myös kiitettävästi proteiinia, vaikka sitä ei välttämättä proteiininlähteeksi mieltäisikään. Parasta parsakaali on mielestäni kuumassa uunissa rapeaksi paistettuna öljyn ja suolan kera. Myös tryffeliöljyllä tulee taivaallisia parsakaaleja.

Tattaria voi hyödyntää myös kvinoan tapaan pastan tai riisin korvaajana. Se sopii myös risottotyylisiin ruokiin hyvin. 

Soijapavut toimivat mielestäni paljon paremmin kuin esimerkiksi soijarouhe tai -suikaleet. Hernemäinen papu sopii salaatteihin tai lämpimiin ruokiin lisukkeeksi, siitä voi tehdä myös erilaisia soseita.

Pähkinät ja siemenet ovat helppo ja nopea tapa lisätä ruokaan kuin ruokaan proteiinia ja myös energiaa. Kasvisruokavalio on usein luonnostaan vähärasvaisempi, joten lisäkaloreita voi huoletta lisätä. 

Linsseihin minulla on ollut vähän viha-rakkaus-suhde. Omien muistikuvien mukaan söimme näitä todella usein ollessani pieni. Silloin äitini ja siskoni oli kasvissyöjiä, jonka takia meillä oli paljon tämäntyyppistä ruokaa. Jotenkin se ei silloin omaan suuhuni maistunut ja sen takia olen sitä nyt aikuisiällä vähän varauksella maistellut. Muutaman kerran olen kuitenkin törmännyt ihan huippuhyviin linssikeittoihin. Ravintoarvot ovat myös todella kunnossa.

Näiden lisäksi on tosiaan niitä vähän enemmän lihaksi naamioituja tuotteita, kuten quorn, tempe, seitan, nyhtökaura, ja härkis. Näitäkin tulee usein esimerkiksi ravintoloissa tilattua ja lemppari on varmasti tuo seitan.

Oliko uusia listalla? Mitkä teidän lempparit ovat?

DSC_5386.jpg

DSC_5387.jpg

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.