Panopasta ilman pastaa
Panopasta käsitteenä on varmasti jo monille teistä tuttu. Kyseessä on Halparuokakirjan kirjoittajien Alisa Wilskan ja Natalia Tolmatsovan resepti, josta on lähiaikoina uutisoitu useammasakin paikassa. Poikaystävälleni panopasta ei kuitenkaan ollut vielä tuttu käsite, ja kävimme eilen seuraavanlaisen keskustelun:
”pitäiskö tehä tänään sitä panopastaa?”
”tehään vaan”
”meillä taitaakin olla jauhelihaa valmiiksi kaapissa… äh ei olekaan, pitää käydä ostamassa.”
”miksi sä puhut kokoajan jauhelihasta? eikö meidän pitänyt tehdä kanapastaa?”
”eiii kanapastaa, vaan PANOpastaa” :D
Ei kuitenkaan tehnyt mieli varsinaisesti pastaa, joten päädyimme korvaamaan sen kesäkurpitsanauhoilla. Astetta kevyempi ja vihreämpi versio siis miltei legendaarisesta reseptistä, olkaahan hyvät!
Tuunattu panopasta (kahdelle henkilölle)
1 ruukku basilikaa (oikeassa reseptissä timjamia, mutta sitä ei löytynyt lähikaupasta)
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
400 gr naudan jauhelihaa
1 tölkki tomaattimurskaa
2 tl suolaa
1 tl pippuria
2 kokonaista kesäkurpitsaa
1 lime
0,5 dl parmesania
Aloita leikkaamalla basilika pieneksi silpuksi ja pyöritä se, sekä suola ja pippuri jauhelihan joukkoon ja muovaa massasta 6 isoa pyörykkää. Paista voissa pintapuolisesti ja leikkaa sipuli ja valkosipulin kynnet mukaan pannulle. Kuullota ja lisää tomaattimurska. Anna keittyä kannen alla n. 15 minuuttia. Sillä aikaa voi raastaa kesäkurpitsat lautasille valmiiksi, käyttämällä julienne-raastinta tai ihan tavallista perunankuorijaa. Lämmitä ihan aavistuksen kesäkurpitsanauhoja pannulla tai mikrossa, ja mausta limen mehulla.
Päälle voi ripotella tuoretta basilikaa ja parmesania. Olipahan muuten hyvää! Voin suositella lämpimästi halparuokakirjaa muutenkin. Se on todella hauskasti kirjoitettu, mikä on melko poikkeuksellista ruokakirjalta. Sen lisäksi kuvat on erilaisia, reseptit oikeasti helppoja ja edullisia ja varmasti myös herkullisia.